Brazilec Andrew Parsons je bil ponovno izvoljen za drugi štiriletni mandat predsednika Mednarodnega paralimpijskega komiteja (MOK). Parsons, ki ni imel nasprotnika, je prejel 156 glasov za (98 odstotkov) od 159 veljavnih glasov na 20. generalni skupščini MOK, ki je potekala danes.

Parsons, nekdanji predsednik brazilskega paraoimpijskega komiteja, je v zadnjih 24 letih, odkar je začel kot pripravnik v brazilskem paralimpijskem komiteju, opravljal različne vloge v paralimpijskem gibanju. Septembra 2017 je bil izvoljen za predsednika mednarodnega paralimpijskega komiteja, leta 2018 pa je predsednik Parsons obiskal tudi Slovenijo, bil je naš gost na svetovnem prvenstvu SPINT2018, ki smo ga uspešno organizirali v Celju.

»Rad bi se zahvalil članstvu za podporo, v absolutno čast mi je biti ponovno izvoljen za predsednika Mednarodnega paralimpijskega komiteja,« je dejal Parsons, ki je poudaril, da je šlo pri tokratnih volitvah tudi ali predvsem za potrditev smernice, nove ustave Mednarodnega paralimpijskega komiteja.

»Naš namen je bolj jasen kot kdaj koli prej, gre za parašportnike in članstvo, paralimpijske igre in človekove pravice. Pri tej izvedbi nam bo pomagal novoizvoljeni upravni odbor,« je še povedal novi, stari predsednik, ki se zahvalil tudi članom predsedstva, ki se poslavljajo.

»Naša organizacija preživlja neverjeten trenutek, čeprav se še vedno soočamo s pandemijo. Z uspešno izpeljanimi paralimpijskimi igrami v Tokiu 2020 smo svetu pokazali, kaj je to gibanje, za kaj se zavzemamo in kako se osredotočamo na dobro počutje naših članov in naših športnikov,« je še dodal Parsons.

V svojem prvem štiriletnem mandatu je Parsons preoblikoval kulturo znotraj MOK-a, da je postala organizacija, ki je bolj osredotočena na članstvo, na športnike. Parsons je okrepil odnos in sodelovanje z Mednarodnim olimpijskim komitejem, podpisan je bil nov medsebojni sporazum. Z dodajanjem tretjega strateškega stebra dejavnostim MOK-a, ki se osredotočajo na napredek človekovih pravic invalidov, je na novo opredelil tudi namen mednarodne organizacije.

Na tem mestu izrekamo predsedniku Andrewu Parsonsu iskrene čestitke za imenovanje in uspešno delo v novem mandatu.

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email