V četrtek se bodo paralimpijske igre na Kitajskem tekmovalno začele tudi za edinega slovenskega udeleženca. Smučarja Jerneja Slivnika za uvod čaka veleslalomska tekma, ki se bo s prvo vožnjo začela ob 1.30, druga bo na sporedu ob 5.30 po slovenskem času.

V Pekingu oziroma v obeh oddaljenih prizoriščih za alpski in nordijski del tekmovanj, Yanqingu in Zhangjiakouju, v teh dneh parašportniki nadaljujejo športni festival, ki so ga februarja začeli olimpijci. A s pomembno razliko – vreme se je v teh treh tednih bistveno spremenilo in vsi nasveti, ki so jih v paralimpijskih ekipah dobili od olimpijcev, ne pomagajo več.

Slovenija ima na paralimpijskih igrah le enega udeleženca, Jerneja Slivnika. Ta ima sicer, čeprav je star šele 21 let, že veliko izkušenj s teh tekmovanj. Nastopil je namreč že na prejšnjih v Pyeongchangu.

Poleg tega pa je dobro nastopil tudi na drugem največjem letošnjem tekmovanju, svetovnem prvenstvu na Norveškem. Januarja je bil v Lillehammerju četrti in sedmi, s čimer je napovedal boj za visoka mesta tudi na igrah v Pekingu.

A v dneh, odkar so športniki prišli na Kitajsko in se v Pekingu udeležili slavnostnega odprtja, so se stvari spremenile. Predvsem to velja za vreme, saj se je močno otoplilo. Če je bilo med OI glavna težava najti pravi način za soočanje z drugačno snežno podlago in zelo nizkimi temperaturami, je zdaj izziv drugje. Sneg je še vedno drugačen kot v Evropi, a je vsak dan bolj toplo, tako da so prireditelji že spremenili tudi urnike tekmovanj.

“Malo bolj sem se ga že navadil. A tu je vsak dan bolj toplo, snežna površina se spreminja, osnovno zaupanje v sneg pa sem dobil,” je dan pred prvo tekmo dejal Slivnik o tem, kako se sooča z drugačnimi snežnimi razmerami.

A ostaja optimist in meni, da je kljub tem spremembam dobro pripravljen, ne glede na to, da mu je pred igrami močno porušila načrte okužba z novim koronavirusom. “Mislim, da sem že prišel v formo in da bo tako ostalo do tekem, tako da me to ne bo oviralo. Skušal bom imeti isti pristop kot na vseh ostalih tekmah. Napad od začetka, upam, da se mi bo vse izšlo, kot si želim, in da bom čim bolj sproščeno startal,” je načrte opisal edini slovenski paralimpijec na Kitajskem.

Ogledal si je že nekaj tekem svojih nasprotnikov v hitrih disciplinah, na katerih sam ni tekmoval. Pravi, da posebnih presenečenj ni bilo: “Niso me presenetili, favoriti so v hitrih disciplinah dobili medalje, prenesli so dosežke iz svetovnega pokala.”

Trener Roman Podlipnik, ki že dolgo spremlja Slivnika, pa meni, da pritisk iger ne bo igral velike vloge ter da bodo stvari potekale približno tako kot na preostalih tekmah.

“Ni nič kaj dosti drugače kot na drugih tekmah, treba je zbrano pogledati progo in se osredotočati na mesta, kjer je potrebne več višine za vstop v zavoje. Verjetno bo podobno kot na SP, je le malo več strmine in malo več zavojev.” Tudi sam pa dodaja, da bo za vse neznanka sneg. Zdaj, ko se je otoplilo, pa je vseeno bolj podoben tistemu, ki ga smučarji poznajo z evropskih tekem.

Po tej prvi tekmi, zaradi napovedanih visokih temperatur so start premaknili za pol ure in bo zdaj bolj zgodaj (ob 1.30 in 5.30 po slovenskem času), pa se bo za Slivnika spremenil tudi preostanek sporeda. Visoke spomladanske temperature, ki te dni dosegajo tudi 10 stopinj Celzija, so namreč prisile prireditelje v spremembo sporeda tekem; po prvotnem bi moral biti slalom na sporedu v soboto, 12. marca, zdaj so ga prestavili za en dan in bo tako na vrsti zadnji dan iger, 13. marca, ko bo zvečer v Pekingu tudi zaključna slovesnost.

Tekst: STA
Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email