Nedelja bo na paralimpijskih igrah v Pekingu zadnji tekmovalni dan in tudi zadnji dan iger, saj bo na večerni slovesnosti v Pekingu padel zastor nad letošnjo izvedbo največjega tekmovanja za športnike invalide. Edinega slovenskega udeleženca Jerneja Slivnika v zgodnjih jutranjih urah po slovenskem času čaka še slalomski nastop.

Začel s 13. mestom

Slivnik je pred tremi dnevi opravil prvi nastop na letošnjih paralimpijskih igrah. V veleslalomu je končal na 13. mestu, prvak v njegovi kategoriji sedečih smučarjev je postal Norvežan Jesper Pedersen.

Na prvem nastopu je imel Slivnik po polovici osmo izhodišče, po drugi vožnji, ko je na smučanje že precej vplivala tudi vse bolj razrita proga, pa je nekaj izgubil in končal na 13. mestu.

Kljub temu ni bil nezadovoljen, ocenil je, da je bilo za prvi nastop na igrah dobro, nenazadnje je bila zanj to prva uvrstitev v veleslalomu na teh tekmovanjih, saj preizkušnje v tej disciplini pred štirimi leti v Južni Koreji ni končal.

Pretoplo vreme

Glavna tema v Pekingu oziroma težava v teh dneh je na prizorišču alpskih tekmovanj v Yanqingu vreme. Če so ljubitelji športa pred tedni med olimpijskimi boji spremljali tekmovalce, kako iščejo rešitve za izjemno nizke temperature, so zdaj težave povsem nasprotne. Vreme je pretoplo, snežna podlaga mehka, za nameček je ponagajal še dež in spet povsem spremenil snežne razmere.

Temperature zdaj dosegajo tudi 10 stopinj Celzija. To je prireditelje prisililo tudi v spremembo sporeda, saj so slalomsko tekmo alpskih smučarjev s sobote prestavili na nedeljo, zadnji dan iger, ko bo nato zvečer v Pekingu tudi slavnostna prireditev ob koncu dogajanja.

“Razmere so res težke, sneg je iz dneva v dan drugačen. Danes je padal še dež, bomo videli, kaj bo to pomenilo pred slalomom. Motivacija pa je velika in upam, da se bom čim bolje odrezal še na tej tekmi,” je pred drugim in zadnjim nastopom na igrah dejal mladi slovenski smučar.

“Šel bom na polno, potem pa bomo videli, kakšna bo dnevna forma in razmere na progi. Zanesljivo pa bom dal vse od sebe in upam na najboljši rezultat,” še dodaja Slivnik.

Slovenski smučar je v petek opravil še en trening, danes je bil predviden počitek, v nedeljo pa ga čaka tekma. Trener Roman Podlipnik je optimist, čeprav so razmere res slabe: “Upam, da tekma bo. Čeprav je bila velika otoplitev, je nekaj snega ostalo in tekma naj bi bila. Lotili se je bomo kot vsake druge, dobro se je treba pripraviti, pogledati in odpeljati po najboljših močeh.”

Slalomska tekma se bo s prvo vožnjo začela ob 1.30 po slovenskem času, druga vožnja bo sledila ob 5.30.

Tekst: STA
Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email