Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite Slovenije je danes na slavnostni prireditvi na Brdu pri Kranju podelila nagrade za najboljše športnike v letu 2021. Med posamezniki sta priznanji dobila plezalka Manca Smrekar in strelec Franček Gorazd Tiršek, med ekipami pa športni ribiči.

Slavnostnega dogodka so se udeležili predsednik državnega zbora, Igor Zorčič, njegova ekscelenca veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima in njegova ekscelenca veleposlanik Ljudske republike Kitajske Wang Shunqinga. Dogodek sta vodila in mojstrsko povezovala Mateja Pintar Pustovrh ter Saša Jerkovič.

Uvodoma sta zbrane nagovorila olimpionik Miro Cerar in Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK, Damijan Lazar, ki je izpostavil pomen parašporta, predvsem pa pomen leta, ki so ga parašportniki uspešno oplemenitili s svojim dosežki, rezultati in zgodbami, ki navdihujejo.

Tiršek, ki je bil športnik leta tudi ob zadnji podelitvi pred dvema letoma, si je tokratno priznanje zaslužil z nastopi na paraolimpijskih igrah v Tokiu, kjer je osvojil dve medalji.

Za Tirška je to že šesto priznanje za športnika leta med posamezniki.

“Priznanja so plačilo za vse delo, ki ga športnik vlaga, za odrekanja, za trud, za ekipo. Kot sem že večkrat omenil, če dobiš priznanje med najboljšimi, je to poseben občutek in spoštljiv trenutek. Ta korona je resnično postavila svet na glavo, tudi šport. Vsi vemo, kako težke razmere so bile. Treba je bilo iskati možnosti za trening, ostati zbran in se zelo spoštljivo obnašati do te bolezni, ker lahko športniku hitro ustavi treninge in tekmovanja. Vse to so težki trenutki in upam, da se razmere resnično umirijo ter da se bomo z mirno glavo usmerili v velika tekmovanja,” je o novem priznanju v zbirki dejal Tiršek.

Smrekarjeva pa je nagrado dobila prvič, zaslužila si jo je s četrtim mestom na lanskem svetovnem prvenstvu v paraplezanju v Moskvi.

“Tole priznanje me je pripravilo na to, da moram biti letos še bolj motivirana za doseganje medalj in naslovov za naprej. V bistvu sem bila zelo presenečena, ker sem se šele lani pridružila paraplezanju. Nisem pričakovala, da bom prišla tako daleč, sploh pa ne do 4. mesta na SP. Sredi sezone pa sem se začela še bolj pripravljati, ko je začel delovati adrenalin tekem. Letos pa grem z istim zagonom naprej, pripravljam se že na naslednje tekme,” pa je o nagradi povedala Smrekarjeva in izrazila upanja, da bi nekoč lahko nastopila tudi na paraolimpijskih igrah.

V ekipni konkurenci so priznanje dobili člani ekipe športnega ribolova, v kateri so bili Rudolf Centrih, Franc Štefanič, Željko Mavrič, Marko Pešec in Tomaž Vanič, ki so lani na SP v športnem ribolovu v Radečah osvojili srebrno medaljo, poleg tega pa je Centrih dobil bron v posamični konkurenci.

Zveza je podelila zlati, srebrn in  bronast znak zveze. Bronast znak (nagrada za medalje na EP) so prejeli reprezentanti, ki so na evropskem prvenstvu v kegljanju slepih in slabovidnih dosegli izjemne rezultate. Priznanje so dobili Marjan Žalar, Mitja Osolnik, Sašo Kajtna, Jože Lampe, Slavko Muhič, Miro Rus, Igor Žagar, Tomaž Furlan in Karmen Vogrič. Bronasti znak so prejeli tudi podajalci in podajalke pri kegljanju slepih in slabovidnih: Jelka Orban, Marija Fras, Marko Prosenc, Sašo Kajtna in Nina Kramar. Bronasti znak je prejela tudi parakarateistka Diandra Bekčić, nagrajena je bila tudi njena trenerka Jasmina Džafić. Bronast znak je šel tudi v roke bilijardnega trojca Matej Brajkovič, David Slaček, Mitja Gradišnik (trener). Bronast znak je še tudi v Prekmurju, dobil ga je gluhi tenisač Marino Kegl, nagrajen je bil tudi njegov oče trener Darko Kegl. Srebrni znak zveze so prejeli srebrni ribiči (za 2. mesto na svetovnem prvenstvu, tudi po zaslugi trenerja Martina Smoleta), zlatega pa Franček Gorazd Tiršek za dve paralimpijski kolajni, upravičeno sta bili nagrajeni še njegovi trenerki Polonca Sladič in njena pomočnica Sonja Benčina.

Med mladimi športniki je bil nagrajen plavalec Tim Žnidaršič Svenšek, ob koncu športne poti pa se je zveza poklonila še parastrelskemu trojcu Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franc Pinter Ančo, slepemu maratoncu Sandiju Novaku ter bocciarju Matjažu Bartolu in plavalcu Darku Đuriću, trenersko športno pot so sklenili Gregor Habjan, Jurij Ravnik, Ivan Vinkler in Martin Smole.

Zveza je podelila tudi posebno nagrado prijatelj parašporta, ki so ga to pot prejeli Tina Cipot (vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija), Andreja Okorn (novinarka športnega uredništva TV Slovenija), Tomaž Bregar (novinar STA-ja) in japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromichi Matsushima.

Videposnetek dogodka z Brda pri Kranju:

* 1994
– športnica: Dragica Lapornik (atletika)
– športnik: Franjo Izlakar (atletika)
– ekipa: moška reprezentanca v golbalu (Erlend More, Ivan Vinkler, Miran Nimac, Drago Potočnik, Venčeslav Rejec, Pavle Ribič)

* 1995
– športnica: Sabina Hmelina (alpsko smučanje)
– športnik: Ernest Jazbinšek (strelstvo)
– ekipa: ženska reprezentanca v sedeči odbojki (Anita Goltnik-Urnaut, Boža Kovačič, Mira Jakin, Olga Gutman, Marinka Cencelj, Emilie Gradišek, Veronika Triplat, Alenka Šart)

* 1996
– športnica: Lojzka Meglič (alpsko smučanje)
– športnik: Franc Pinter (strelstvo)
– ekipa: košarkarska reprezentanca gluhih (Janez Kocjan, Damjan Šebjan, Alfred Pevcin, Aleš Podlogar, Peter Potočnik, Kristijan Alexander Budelli, Roman Krajačič, Petar Rankovič, Danijel Levstek, Sašo Lukič, Šime Mrša, Jože Jelen)

* 1997
– športnica: Jožica Vrbančič (strelstvo)
– športnik: Danijel Pavlinec (plavanje)
– ekipa: ženska reprezentanca v sedeči odbojki in moška reprezentanca v golbalu (Erlend More, Vojko Štor, Ivan Vinkler, Igor Žagar, Boštjan Vogrinčič)

* 1998
– športnica: Dragica Lapornik (atletika)
– športnik: Franjo Izlakar (atletika)
– ekipa: moška reprezentanca v golbalu (Erlend More, Drago Potočnik, Vojko Štor, Ivan Vinkler, Igor Žagar, Boštjan Vogrinčič)

* 1999
– športnica: Sabina Hmelina (alpsko smučanje)
– športnik: Samo Petrač (alpsko smučanje)
– ekipa: ženska reprezentanca v sedeči odbojki (Anita Goltnik-Urnaut, Emilija Gradišek, Boža Kovačič, Marina Cencelj, Veronika Triplat, Alenka Šart, Danica Gošnak, Štefka Tomič, Saša Kotnik, Andreja Gosak)

* 2000
– športnica: Dragica Lapornik (atletika)
– športnik: Franc Pinter (strelstvo)
– ekipa: ženska reprezentanca v sedeči odbojki (Anita Goltnik-Urnaut, Emilie Gradišek, Boža Kovačič, Marina Cencelj, Veronika Triplat, Alenka Šart, Danica Gošnak, Štefka Tomič, Saša Kotnik, Andreja Gosak, Bogomira Jakin)

* 2001
– športnica: Eva Zorko (judo)
– športnik: Franc Pinter ( strelstvo)
– ekipa: moška košarkarska reprezentanca gluhih (Nejc Drekonja, Simon Grošelj, Roman Krajačič, Peter Potočnik, Saša Lukič, Petar Rankovič, Miha Zupan, Domen Starc, Christian Alexander Budelli, Damjan Šebjan, Miha Jakofčič)

* 2002
– športnica: Marija Fras (kegljanje za slepe)
– športnik: Franc Pinter (strelstvo)
– ekipa: ženska reprezentanca v sedeči odbojki (Marinka Cencelj, Anita Goltnik-Urnaut, Andreja Gosak, Danica Gošnak, Emilie Gradišek, Mira Jakin, Katja Kokol, Saša Kotnik, Boža Kovačič, Alenka Šart, Štefka Tomič)

* 2003
– športnica: Sabina Hmelina (alpsko smučanje)
– športnik: Samo Petrač (alpsko smučanje)
– ekipa: ženska namiznoteniška ekipa Andreja Dolinar, Mateja Pintar

* 2004
– športnica: Mateja Pintar (namizni tenis)
– športnik: Franc Pinter (strelstvo)
– ekipa: moška košarkarska reprezentanca gluhih (Damjan Šebjan, Miha Jakofčič, Aleksander Perič, Peter Potočnik – Hönigsman, Christian Alexander Budelli, Roman Krajačič, Domen Starc, Peter Rankovič, Saša Lukič, Miha Zupan, Simon Grošelj, Nejc Drekonja)

* 2005
– športnica: Mateja Pintar (namizni tenis)
– športnik: Franc Pinter (strelstvo)
– ekipa: moška košarkarska reprezentanca gluhih (Domen Starc, Simon Grošelj, Miha Jakofčič, Christian Alexander Budelli, Saša Lukič, Damjan Šebjan, Albert Bijol, Petar Rankovič, Aleksander Perič, Nejc Drekonja, Miha Zupan)

* 2006
– športnica: Mateja Pintar (namizni tenis)
– športnik: Franc Pinter (strelstvo)
– ekipa: ženska reprezentanca v sedeči odbojki (Anita Goltnik-Urnaut, Danica Gošnak, Emilija Gradišek, Štefka Tomič, Boža Kovačič, Bogomira Jakin, Alenka Šart, Saša Kotnik)

* 2007
– športnica: Marija Fras (kegljanje za slepe in slabovidne)
– športnik: Damjan Pavlin (strelstvo)
– ekipa: namiznoteniška ekipa Mateja Pintar, Andreja Dolinar, Barbara Meglič

* 2008
– športnica: Mateja Pintar (namizni tenis)
– športnik: Jože Flere (atletika)
– ekipi: ženska reprezentanca v sedeči odbojki (Anita Goltnik Urnaut, Marinka Cencelj, Danica Gošnak, Bogomira Jakin, Saša Kotnik, Boža Kovačič, Suzana Ocepek, Alenka Šart, Štefka Tomič, Emilie Gradišek)
moška reprezentanca gluhih v košarki (Saša Lukić, Miha Jakofčič, Domen Starc, Damjan Šebjan, Nejc Drekonja, Aleksandar Perić, Matija Makuc, Miha Fabijan, Petar Ranković, Miha Zupan, Roman Krajačić in Jan Orešnik)

* 2009
– športnica: Jana Führer (showdown)
– športnik: Rudolf Centrih (športni ribolov)
– ekipi: ženska reprezentanca v sedeči odbojki (Anita Goltnik Urnaut, Marina Cencelj, Bogomira Jakin, Danica Gošnak, Alenka Šart, Štefka Tomič, Jasmina Zbil, Ana Justin, Lena Gabršček in Suzana Ocepek)
moška reprezentanca športni ribiči invalidi (Rudolf Centrih, Branko Zelič, Boštjan Javernik, Franc Štefanič in Karel Zimšek)

* 2010
– športnica: Jana Führer (showdown)
– športnik: Marjan Žalar kegljanje za slepe in slabovidne)
– ekipa: ženska ekipa v namiznem tenisu Mateja Pintar in Andreja Dolinar
moška strelska reprezentanca (Srečko Majcenovič, Damjan Pavlin in Gorazd Franček Tiršek)

* 2011
– športnica: Tatjana Ljubič Majcen (atletika)
– športnik: Jože Flere (atletika)
– ekipi: ženska namiznoteniška ekipa Mateja Pintar in Andreja Dolinar
moška strelska reprezentanca (Srečko Majcenovič, Franček Gorazd Tiršek in Damjan Pavlin)

* 2012:
– športnica: Tatjana Ljubič Majcen (atletika)
– športnik: Franček Gorazd Tiršek (strelstvo)
– ekipi: ženska kegljaška ekipa slepih in slabovidnih
moška košarkarska reprezentanca gluhih

* 2013
– športnica: Jana Führer (showdown)
– športnik: Darko Đurić (plavalec)
– mladi športnik: Marino Kegel (tenis)
– ekipi: ženska reprezentanca v odbojki sede (Saša Kotnik, Marinka Cencelj, Lena Gabršček, Regina Terbuc Roudi, Jasmina Zbil, Simona Satošek, Danica Gošnjak, Bogomira Jakin, Suzana Ocepek in Ana Justin); mešana ekipa v showdownu (Sanja Kos, Tanja Oranič, Peter Zidar, Simon Podobnikar in Miha Susman)

* 2014
– športnica: Veselka Pevec (strelstvo)
– športnik: Franček Gorazd Tiršek (strelstvo)
– mladi športnik: Marino Kegl (tenis)
– ekipi: ženska reprezentanca v odbojki sede (Lena Gabršček, Jasmina Zbil, Suzana Ocepek, Danica Gošnak, Bogomira Jakin, Marinka Cencelj, Saša Kotnik Hren, Regina Terbuc Roudi in Jana Ferjan); mešana strelska ekipa (Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek)

* 2015
– športnica: Anja Drev (alpsko smučanje)
– športnik: Franček Gorazd Tiršek (strelstvo)
– mladi športnik: Patrik Jagodic (plavanje)
– ekipi: ženska reprezentanca v odbojki sede (Lena Gabršček, Senta Jeler, Nadja Ovčjak, Regina Terbuc Roudi, Marina Cencelj, Jasmina Zbil, Suzana Ocepek, Danica Gošnak, Bogomirca Jakin in Jana Ferjan); moška reprezentanca v kegljanju za slepe in slabovidne (Tomaž Furlan, Marjan Žalar, Mitja Žalar, Safet Baltič, Jakob Vodušek, Miro Rus, Darjo Vogrič, Jože Lampe, Igor Žagar)

* 2016
– športnica: Veselka Pevec (strelstvo)
– športnik: Franček Gorazd Tiršek (strelstvo)
– mladi športnik: Jernej Slivnik (alpsko smučanje), Luka Trtnik (namizni tenis)
– ekipa: moška reprezentanca v kegljanju za slepe in slabovidne (Safet Baltič, Jakob Vodušek, Tomaž Furlan, Miro Rus, Marjan Žalar, Igor Žagar, Sašo Kajtna in Franc Tomšič)

* 2017:
– športnica: Anja Drev (alpsko smučanje)
– športnik: Marino Kegl (tenis)
– mladi športnik: Luka Trtnik (namizni tenis)
– ekipa: mešana ekipa v showdownu (Peter Zidar, Sanja Kos, Tanja Oranič in Denis Repa)

* 2018:
– športnica: Tanja Glušič (plezanje)
– športnik: Darko Đurić (plavanje)
– mladi športnik: Iris Breganski (atletika), Jernej Slivnik (alpsko smučanje)
– ekipa: moška reprezentanca gluhih kegljačev (Tomaž Klemen, Dragutin Draganjac, Aleš Peperko, Esad Hadžiagić in Robert Marolt)

* 2019:
– športnica: Anja Drev (alpsko smučanje)
– športnik: Franček Gorazd Tiršek (strelstvo)
– mladi športnik: Tim Žnidaršič Svenšek (plavanje)
– ekipa: reprezentanca showdowna (Peter Zidar, Sanja Kos, Tanja Oranič, Denis Repa in Miha Susman)

* 2020:
dogodek odpovedan zaradi COVID-19, ki je vplival tudi na neizvedbo tekmovanj

* 2021:
– športnica: Manca Smrekar (plezanje)
– športnik: Franček Gorazd Tiršek (strelstvo)
– mladi športnik: Tim Žnidaršič Svenšek (plavanje)
– ekipa: reprezentanca športnega ribolova (Rudolf Centrih, Franc Štefanič, Željko Mavrič, Marko Pešec in Tomaž Vanič)

Tekst: STA
Foto: Sportida
Print Friendly, PDF & Email