Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski Paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik za športne pedagoge in ostale učitelje v izobraževalnih ustanovah pripravila spletni strokovni posvet o integraciji in motivaciji mladih invalidov v šolske športne dejavnosti. Na posvetu so strokovnjaki s področja izobraževanja, šolstva in športa spregovorili o različnih vidikih uspešnega izvajanja programov športa invalidov v okviru šolskih dejavnosti. Šolsko okolje je namreč za inkluzijo invalidnih otrok izjemno pomemben dejavnik, ki jih lahko motivira in navduši nad športom, zato je nujno, da znajo ubrati pravi pristop, jih vključiti v športne aktivnosti in prisluhniti njihovim potrebam.

Kot je na posvetu uvodoma izpostavil podpredsednik Zveze ŠIS-SPK in vodja programa Postani športnik, Gregor Gračner, šport mladim invalidom ponuja ogromno, saj izboljšuje kakovost življenja in omogoča učinkovitejšo integracijo v družbo. Prav zato želijo s programom Postani športnik mlade invalide aktivneje vključiti v gibanje. »S programom Postani športnik smo začeli pred leti in ugotovili, da je želja in interes za športno udejstvovanje mladih invalidov velik, je pa treba na tem vseskozi aktivno delati ter zagotavljati pogoje za to. Ne skrivamo želje, da bi se iz mladih športnih navdušencev enkrat razvili vrhunski športniki, ki se bodo dokazali tudi na evropskih in svetovnih tekmovanjih,« je še poudaril Gračner.

Doc. dr. Boro Štrumbelj, predavatelj na ljubljanski Fakulteti za šport in vodja lanske odprave paralimpijske reprezentance v Tokio, je na strokovnem posvetu spregovoril o poteh in možnostih, kako lahko otrok s posebnimi potrebami postane rekreativen ali celo vrhunski športnik paralimpijec. Kot je izpostavil, je pri invalidnih otrocih, ki jih želimo spodbuditi h ukvarjanju s športom, ključna vzpostavitev »verige zaupanja«. To pomeni, da se morajo v proces ukvarjanja s športno dejavnostjo invalidnih otrok vključevati številni akterji – starši, specialni pedagogi, zdravniki, psihologi, fizioterapevti, športni pedagogi in drugi. »Šport invalidov je zelo širok pojem, obsega od ljubiteljske rekreacije do vrhunskega parašporta in nihče ne zmore obvladovati celotnega področja. Zato je nujno povezovanje, da za vsakega najdemo prave rešitve in pravi šport, ki jih bo povzdignil in izboljšal njegovo kakovost življenja. Športni pedagogi pa so pri tem zelo pomembni pri obveščanju ter motiviranju invalidnih otrok, da znajo spodbujati otroke v programe, ki delujejo inkluzivno,« je še izpostavil. Podobnega mnenja je tudi Roman Podlipnik, športni pedagog iz gimnazije Jesenice in trener smučanja. Sam je na praktičnem primeru svoje srednje šole razložil, kako invalide vključujejo v športne aktivnosti, izpostavil pa je, da je izjemno pomembno, da se že ob prihodu invalidnega otroka na šolo, vzpostavi tesen odnos med starši, otrokom, spremljevalci in športnimi pedagogi. Z nenehno komunikacijo in sodelovanjem teh akterjev lahko mladi invalidi razvijajo svoje športne veščine in nenazadnje postanejo tudi vrhunski parašportniki. Roman Podlipnik je imel namreč izjemno pomembno vlogo pri uspešni športni karieri mladega slovenskega paralimpijca Jerneja Slivnika, ki se je iz ljubiteljskega športnika razvij v vrhunskega parašportnika, ki danes šteje le 21 let.

Šport je zdravilo za samopodobo mladega invalida

Na posvetu je spregovorila tudi parašportnica Lena Gabršček, kapetanka slovenske reprezentance v odbojki sede, trenerka odbojke in psihologinja. Iz svojih izkušenj je še enkrat poudarila, kako pomemben je šport med invalidi, saj širi socialno mrežo, ki je običajno manjša, krepi samopodobo in je pomembna sredstvo za socializacijo. »Že od rojstva sem brez spodnjega dela leve roke, a so me starši vseskozi spodbujali in tudi okolica me je obravnavala enakovredno. V času najstništva pa so prišli različni izzivi, tudi v športu. Takrat sem se iskala, naletela sem na kar nekaj ovir, a potem sem našla odbojko sede. Čeprav je bilo vključevanje v ta šport kar zahtevno, saj sem pred tem igrala navadno odbojko, sem se tukaj kasneje čisto udomačila, postala vrhunska športnica in danes lahko rečem, da je to resnično bilo moje zdravilo za polno in zadovoljno življenje, kot ga živim danes,« je zaključila.

Lidl Slovenija in Zveza ŠIS – SPK s programom Postani športnik spodbujata k športu

Osrednji namen programa Postani športnik, ki ga izvajata Zveza ŠIS – SPK in Lidl Slovenija, je vzpostavitev dolgoročnega sistema za vključevanje mladih invalidov v šport, motivirati mlade invalide za športne aktivnosti ter tudi dvigniti prepoznavnost športa invalidov v javnosti. V okviru programa se odvijajo različne aktivnosti, s katerim želita partnerja predvsem podajati nova znanja ter informacije vsem, ki so vključeni v šolske in obšolske dejavnosti mladih invalidov. Izvajanje programa Postani športnik podpira Lidl Slovenija, ki nudi strateško podporo pri pripravi vsebine programa in pri izvajanju aktivnosti. »Program Postani športnik je že nekaj let naša stalnica sodelovanja z Zvezo ŠIS-SPK in nadvse smo veseli, ko slišimo zgodbe mladih invalidov, ki razložijo, kako pomemben je postal šport v njihovem življenju. Prav to je naš končni namen – navdušiti mlade, da se ukvarjajo s športom, četudi rekreativno, mi pa bomo s sodelovanjem in povezovanjem različnih akterjev – državnih institucij, lokalnih skupnosti, gospodarskih družb in podjetij ter družbe ustvarjali optimalne pogoje za njihov razvoj,« poudarja Tina Cipot, vodja službe za korporativno komuniciranje pri Lidlu Slovenija.

Več o programu Postani športnik: https://www.zsis.si/postanisportnik/

O Lidlu Slovenija:

Lidl Slovenija ima danes 63 trgovin in približno 1.800 zaposlenih, na slovenskem trgu pa posluje od leta 2007 in tako letos praznuje 15 let na slovenskem trgu. Lidl  Je del mednarodne Skupine Lidl, ki je trenutno prisotna v 32 državah po svetu, ima skupaj več kot 11.550 trgovin v 30 državah, ter zaposluje več kot 340 tisoč ljudi.

Kot pravijo v podjetju, v središče svoje dejavnosti vedno postavljajo kupce. Držijo se preprostega načela: ponujajo najvišjo kakovost po ugodnih cenah in želijo s ponudbo več kot 2000 izdelkov lastnih in uveljavljenimi blagovnih znamk zadovoljiti vsakdanje potrebe vsake družine.

Ustvarimo boljši svet je trajnostna pobuda Lidla Slovenija, s katero želijo s pozitivnim zgledom k ustvarjanju boljšega sveta spodbujati tudi svoje zaposlene, poslovne partnerje, kupce in širšo družbo. Vsako leto sodelujejo z več kot 250 organizacijami s področja izobraževanja, kulture, športa ter humanitarne pomoči ljudem in živalim.

K najpomembnejšim poslovnim odločitvam dosledno prištevajo tudi odgovornost do okolja, in sicer s čim bolj optimalnim načrtovanjem logističnih poti, z varčnejšo razsvetljavo v svojih poslovalnicah, z doslednim ravnanjem z odpadki in z oblikovanjem ukrepov za zmanjševanje zavržene hrane. Več na www.boljsi-svet.si.

Print Friendly, PDF & Email