Letenje v vetrovniku predstavlja novo obliko športa za invalide, kjer lahko preizkusijo prosto letenje in lahkotnost gibanja. Prvega svetovnega prvenstva v vetrovniku za invalide so se udeležili trije Slovenci. Živa Lavrinc, Nino Batagelj in David Razboršek so med 18. in 21. majem v Marseillu v Franciji preizkusili, kako leteti kljub oviranostim. Prva dva sta se preizkusila v kategoriji izkušenih, kjer sta se uvrstila tik za prvih petnajst, ki so nastopili v finalu, slednji pa je tekmoval med novinci in zasedel odlično sedmo mesto.

Tekmovanje se je odvilo v okviru Erasmus+ projekta Handyfly in je zdužilo prek 230 oseb z različnimi oblikami invalidnosti, tekmovanja pa se je udeležilo 60 tekmovalcev iz 22 držav, tudi Kanade in Koreje. Skozi projekt se je razvila popolnoma nova panoga, ki omogoča osebam z različnimi oviranostmi prosto letenje (s pomočjo inštruktorjev) in lahkotno gibanje v zraku.

Projekt je bi organiziran pod okrijem Francoske zveze za padalstvo, pridružili pa so se mu vetrovniki po celi Evropi, med njimi tudi Aerodium Logatec, kjer so Slovenci preizkusili panogo in izvajali treninge pred nastopom na svetovnem prvenstvu, razvoj nove panoge v Sloveniji pa je podprla tudi Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK)

Tekmovanje je potekalo v eni kategoriji, a so tekmovalcem na osnovi zdravniškega pregleda dodelili koeficient, s katerim se je množil njihov čas letenja. Naš tekmovalec Nino Batagelj je imel kot tetraplegik najvišji koeficient med vsemi tekmovalci, ki je po tekmovanju povedal: »Nad obliko tekmovanja sem zelo navdušen. V Aerodiumu sem pred odhodom treniral lik za začetniški del tekmovanja, nato pa sem se v Franciji po dveh testnih letih odločil, da se preizkusim v napredni konferenci, kjer je bil lik precej težji. Veseli me, da so se tekmovanju pridružili tudi lastniki vetrovnikov, zato me za prihodnost in razvoj tega športa ne skrbi. Komaj že čakam na naslednje treninge in tekmovanja.«

Kot omenjeno je prvenstvo poleg tekmovalcev združilo tudi lastnike vetrovnikov, ki so si na skupnem sestanku izmenjali izkušnje z delom z invalidi različnih oviranosti. Udeležil se ga je lastnik vetrovnika Aerodium Logatec Dejan Pospiš z ženo Urško. Po prvenstvu je povedal, da je bilo tekmovanje odlično organizirano in da želijo v Logatcu naprej razvijati ta šport, prilagojen za različne oblike oviranosti. Razviti želijo posebne opornice za para- in tetraplegike ter jim tako omogočiti izkušnjo prostega letenja.

Foto: Maks Bernard

Print Friendly, PDF & Email