Poletne državne igre Specialne olimpiade Slovenije bodo po štirih letih ponovno največje tekmovanje specialnih olimpijcev pri nas – v sedmih športih bo tekmovalo prek 300 tekmovalcev.
Igre so svečano otvorili danes, ob 9. uri, v Športni dvorani Zagorje ob Savi. Slovesne otvoritve se je udeležil tudi Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

 

Tekmovanja bodo potekala na tekmovališčih v Zagorju in Trbovljah ter atletika, plavanje in kolesarstvo v Celju. Sklepna slovesnost s podelitvijo medalj bo v četrtek ob 13. uri v Športni dvorani v Zagorju.

V zelo aktivni pokoronski pomladi je v pestrem tekmovalnem sporedu regijskih tekmovanj in državnih turnirjev priložnost za pokazati svoje sposobnosti dobilo kar 1.300 tekmovalcev, kar je obliž na dogajanje, ki je bilo v preteklih dveh letih zaradi epidemioloških razmer okrnjeno. Tokratne državne igre, 19. po vrsti, imajo še posebno težo, saj bodo štele tudi kot izbor za nastop na Poletnih svetovnih igrah v Berlinu, junija 2023. To bodo prve svetovne igre po Abu Dhabiju 2019, saj so bile zaradi razmer v Rusiji odpovedane.

Igre specialne olimpijade so namenjene športnikom, osebam z motnjami v duševnem razvoju, mednarodno gibanje, katerega korenine izhajajo iz Amerike, pa bo v prihodnjem letu praznovalo že 55-letnico obstoja. »Iskreno se veselimo, da se bomo po tako dolgem sušnem obdobju lahko ponovno družili na za nas tako pomembnem dogodku, kot so poletne državne igre,« je navdušena nova predsednica društva Suzana Bohorč, ki je predsedniški stolček prevzela to pomlad. »V času korone so bili naši športniki zelo prikrajšani za športno vadbo, tekmovanj sploh ni bilo, zato tokratne igre simbolično naznanjajo nov začetek oziroma nadaljevanje zgodbe, ki jo tudi v Sloveniji pišemo že več kot tri desetletja.«

Specialna olimpiada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov.

Po sredini otvoritveni slovesnosti se bo 317 športnikov z motnjami v telesnem in duševnem razvoju iz cele Slovenije pomerilo v predtekmovanjih in sicer v osmih športih:

Nogomet (Mestni stadion Zagorje ob Savi) – tekmovanje bo samo v četrtek

Atletika (Atletski stadion Kladivar Celje)

Judo (dvorana Zagorje ob Savi) – tekmovanje bo samo v sredo

Košarka (Športna dvorana Zagorje ob Savi)

Namizni tenis (Športna dvorana Zagorje ob Savi)

Kolesarstvo (poligon ZŠAM Ljubečna)

Balinanje (AMD Trbovlje)

Plavanje (Bazen Golovec Celje)

“Po dveh zimskih olimpijskih igrah leta 2006 in 2010 sem se športno upokojil ter se zaposlil v VDC Zasavje. Takoj sem se vključil tudi v Specialno olimpiado Slovenije, saj je šport v mojem srcu,” pravi vodja organizacijskega odbora, nekdanji sankač na umetnih progah Domen Pociecha.

Državne igre bodo za VDC Zasavje največji dogodek pod okriljem Specialne olimpiade Slovenije. “Podobno tekmovanje smo organizirali že pred petimi leti, ko je na regijskih igrah v Hrastniku tekmovalo prek 300 tekmovalcev. Sedaj gre za veliko večji dogodek, več športov, več prizorišč. Hvala tudi kolegom iz CVD Golovec Celje, ki bodo v Celju pripravili plavalni del ter Centru Gustava Šiliha Maribor, ki bodo poskrbeli za atletsko tekmovanje. Še posebej pa hvala lokalnemu okolju, da bomo športnikom lahko ponudili odlične pogoje za tekmovanje in jih gostili v najlepšem mestu, Zagorju ob Savi.”

V četrtek, 9.6.2022 bodo potekala finala, kjer se bodo športniki potegovali za nastop na Poletnih svetovnih igrah, ki bodo junija 2023 potekale v Berlinu.

Print Friendly, PDF & Email