Slovenija v svetovnem merilu parašporta ni poznana le zavoljo uspehov parašportnic in parašportnikov, ampak se Slovenije drži tudi sloves izvrstnega organizatorja največjih odmevnih športnih dogodkov. Tako je Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite v Celju in Laškem zgledno gostila in organizirala največje svetovno in evropsko prvenstvo v namiznem tenisu, vrsto let pa Laško gosti tudi največji namiznoteniški turnir na svetu za športnike invalide.

Konec julija na mivki v Ljubljani

Brez odmevnih tekmovanj pa ne bo minilo niti letošnje poletje. Ljubljana bo med 30. julijem in 1. avgustom prizorišče odmevnega tekmovanja Lidl Slovenija Odprto prvenstvo v paraodbojki na mivki sede in stoje 2022. Na tekmovanju se bodo ekipe merile v ženski in moški kategoriji: ženske bodo igrale odbojko na mivki sede, fantje tako sede kot stoje. Na tekmovanje prihajajo odbojkarice in odbojkarice iz 12 držav, skupaj se bo predstavilo kar 70 igralk in igralcev. V treh dneh bo odigranih več kot 50 kvalitetnih tekem. Igralo se bo na dveh lokacijah: 30.7. in 31.7. bodo tekme v Ludus center Črnuče na petih igriščih, finalni dan ponedeljek 1.8. na Kongresnem trgu Ljubljana.

Na tekmovanje se je prijavilo sedem ekip v kategoriji moški stoje, kjer bodo igrale tako reprezentance (Slovenija, Slovaška, Italija, Nemčija, Poljska, Kazahstan) in klubske ekipe (OSUI Laktaši Beograd); v moško kategorijo sede se je takisto prijavila sedmerica reprezentančnih in klubskih zasedb (Slovenija, OKI Doboj Beograd, Zagreb, Estonija, Latvija, Madžarska, Brčko), v dekliški kategoriji so se prijavile tri ekipe (Slovenija 1 in Slovenija 2, klub Zagreb Hrabri).

Lidl Slovenija podprl projekt

Partner dogodka je Lidl Slovenija, tudi zlati sponzor Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja. Dogodek podpirajo še Intersport, Petrol, Mestna občina Ljubljana in Odbojkarska zveza Slovenije.

Izjavi pred turnirjem:

Darko Đurić, direktor turnirja Lidl Slovenija Odprto prvenstvo v paraodbojki na mivki sede in stoje 2022:
„Mednarodni turnir v paraodbojki na mivki je izjemnega pomena za razvoj te športne panoge tako na lokalnem kot tudi mednarodnem nivoju. Kvaliteto organizacije potrjuje tudi dejstvo, da se na letošnjo izvedbo vračajo vse ekipe, ki so sodelovale že lansko leto. Na tem mestu že danes vabimo vse, da si v živo ogledajo atraktivne boje v paraodbojki na mivki sede in stoje v soboto in nedeljo 30. in 31. julija v Ludus Center Črnuče, finalni dan pa bomo izvedli na Kongresnem trgu v ponedeljek, 1. avgusta.“

Branko Mihorko, predsednik Evropske paraodbojkarske zveza Euro Para Volley:
„Paravolley se v svetu zelo hitro razvija v vseh svojih glavnih disciplinah in našemu gibanju se priključuje vse več držav, klubov in tekmovalk/cev. V Evropi je oziroma bo letos potekalo kar 11 uradnih tekmovanj v odbojki sede v dvorani in odbojki sede in stoje na mivki. Slovenske ekipe zelo uspešno sodelujejo tako na klubskem kot državnem nivoju in tudi kot organizator Slovenija ne zaostaja. Konec aprila je bila organizirana Zlata liga narodov za dekleta v Šempetru v Savinjski dolini in sedaj konce julija še Lidl Slovenija Odprto prvenstvo v paraodbojki na mivki sede in stoje 2022. Paraodbojka na mivki kot razmeroma nova disciplina gre s hitrim razvojem po isti poti, kot je šla vsem poznana odbojka na mivki pred dvajsetimi leti. V Ljubljano pride veliko opazovalcev iz celega sveta in pridružil se nam bo tudi predsednik svetovne paravolley zveze iz Avstralije. Naslednje leto bo paraodbojka na mivki tudi prvič v programu rednih sredozemskih iger na mivki in to tako sede in stoje. V času dogodka v Ljubljani nas bodo obiskali organizatorji sredozemskih iger iz Grčije tako kot predstavniki drugih sredozemskih držav iz Afrike in arabskih držav in bodo zastavili parametre za organizacijo teh iger v naslednjem letu. V kratkem bo v tem športu tudi evropsko in svetovno prvenstvo in predvidoma 2028 bo tudi prvič vključen v program paralimpijskih iger. Omeniti moram, da celotno organizacijo dogodka v Ljubljani vodi naš nekdanji vrhunski parašportnik Darko Đurić, ki sedaj v poslovnih vodah spet odlično kaže svoje sposobnosti. Vabimo gledalce, da nas obiščejo vsaj v ponedeljek zvečer, ko bodo potekali finalni boji v odbojki sede in stoje v moški in ženski konkurenci. Seveda je pa to športna disciplina, v kateri lahko sodeluje vsakdo. Namen je seveda tudi, da se nam pridružijo novi igralci odbojke sede v dvorani in na mivki.“

Foto: ParaVolley

Print Friendly, PDF & Email