V Laškem smo v nedeljo uspešno sklenili že 4. po vrsti Paralimpijski tabor za družine. Od četrtka do nedelje je potekal v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Kar 22 mladih

Šport je velika priložnost za otroke, da izboljšajo kakovost življenja, poskrbijo za svoje zdravje in se vključijo v družbo. Otroci se naučijo novih spretnosti, pridobijo na samozavesti in uživajo. Podpora staršev je pri tem ključna, saj so otrokovi največji zaupniki. Te premise so bile in ostale naše vodilo pri delu z mladimi in organizaciji paralimpijskega tabora, ki je svojevrstna nadgradnja programa Postani športnik, ki sta ga v jasni nameri in želji vzpostavitve dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnosti razvila Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite in naš partner Lidl Slovenija. Tabora v Laškem se je udeležilo 22 mladih, ki so se do nedelje preizkusili v različnih športih, organizacijska ekipa tabora pa je ob pomoči naših partnerjev poskrbela tudi za bogat spremljevalni program. V četrtek so se udeleženke in udeleženci tabora zbrali v v Hotelu Thermana, temu je sledil uvodni sestanek, spoznavni večer za otroke, starši pa so v tem času prisluhnili predavanju dr. Aleksandra Zadela.

Športni dan sklenili z obiskom paralimpijskega šampiona

V petek po zajtrku so mladi v športni dvorani v OŠ Primoža Trubarja Laško spoznali prve športe in se v njih tudi preizkusili. Tako so pod taktirko trenerke Maje Bobnar in igralca Blaža Adamljeta igrali boccio (dvoransko balinanje), se pod budnim očesom trenerja Damirja Bakoniča merili v hokeju na električnih vozičkih, s pomočjo trenerja Gregorja Selaka in plezalca Mateja Arha so plezali na umetni sceni, za konec dopoldneva pa še spoznali prvine cheerleadinga. Pred kosilom so prisluhnili teoretičnim izhodiščem paraplavanja. Po kosilu pa so se na bazenu tudi praktično spoznali s paraplavanjem. Večer je minil v znamenju zanimivega pogovora s Frančkom Gorazdom Tirškom, trikratnim udeležencem paralimpijskih iger in štirikratnim dobitnikom paralimpijske kolajne v parastrelstvu „Vsi invalidi dobro vemo, kako pomembno je imeti dobre kontakte, kako pomembna je socializacija. Pri tem nam je v veliko pomoč prav šport. S športom si izboljšamo samopodobo, pridobimo na samozavesti, boljše se tudi počutimo. Vsak, ki se ukvarja s športom, se lažje vključi v družbo, v zunanji svet,“ je po pogovoru in obisku na taboru povedal Franček Gorazd Tiršek.

Prisluhnili Tanji Karlin, za konec zaplesali

Pestra in zanimiva je bila tudi sobota, ki so jo mladi pričeli v športni dvorani OŠ Debro, seznanili so se še s tremi športi, paraatletiko, paranamiznim tenisom in parakolesarstvom.

Nekdanji paralimpijec Janez Hudej je mladim predstavil svojo „formulo“, s katero je tekmoval na paralimpijskih igrah. O svojem nastopu na lanskoletnih paralimpijskih igrah pa sta mladim pripovedovala tudi parakolesar Anej Doplihar in namiznotenisač Luka Trtnik, ki sta mladim predstavila svoja športa. Soboto je dodatno popestrila delavnica eksperimentov, kjer nam je ekipa prostovoljcev našega partnerja podjetja Lek, del skupine Novartis, pripravila zanimive kemijske poizkuse, ki so navdušili mlade. Starši so prisluhnili zgodbi Tanje Karlin, mame našega paralimpijca Jerneja Slivnika. Sobotni večer je bil v znamenju plesa, otvorila ga je skupina mladih plesalcev – udeležencev našega tabora, ki so nam pripravili presenečenje in pod vodstvom Nina in Sare odplesali na Trkajevo himno parašportnikov Ta tempo.

V zadnjem delu večera so se vsi udeleženci, ki jih je bilo več kot 50, naučili novo koreografijo, ki jo je skupaj z Ninom in Saro predstavila Lara, tudi udeleženka tabora. Vmes pa sta večer dodatno popestrila še škratinja in Zdravko Lidl, ki sta uspela animirati staro in mlado.

Predavanje dr. Tjaše Filipčič, kviz in tekmovanje

V nedeljo je predavanje z zelo konkretnimi nasveti za starše pripravila profesorica dr. Tjaša Filipčič, dopoldan so se mladi udeleženci pomerili še v kvizu, piko na i taboru pa smo postavili s tekmovanjem družin v športni dvorani.

Začetki entuziastični, danes resen projekt

„Paralimpijski tabor za družine raste in se razvija. Spomnim se tistih prvih entuzijastičnih začetkov. Danes je jasno, da se je projekt lepo razvil v pravo smer. Vsako leto je z nami več družin, dober glas se širi od ust do ust, družine se vračajo, prihajajo novi. Letošnji tabor je najštevilčnejši do sedaj. Veseli pa dejstvo, da smo s svojim delom in projektom prepričali in dobili partnerja, podjetje Lek, del skupine Novartis. Projekt so podprli, hkrati pa so se s svojimi sodelavci kot prostovoljci udeležili tabora in tako aktivno pomagali pri izvedbi, kar daje projektu dodano vrednost,“ je po taboru razmišljal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

„Paralimpijski tabor za družine je del programa Postani športnik, ki ga razvijamo skupaj s podjetjem Lidl Slovenija. Želja je vzpostaviti pogoje, da se bodo mladi ukvarjali s športom. V prvi vrsti gre za to, da se mlade invalide privabi v šport in da se njim in njihovim staršem pokaže, kakšne možnosti, kakšne športe imajo sploh na voljo,“ je o pomenu in namenu tabora razmišljala Majda Kočar, vodja paralimpijskega tabora za družine. „Tabor se je komaj končal, pa že načrtujemo novo sezono. Želimo si, da bi poletni različici, ki jo gostimo v Laškem, dodali še tabor za zimske športe,“ za konec Majda Kočar razkrije še smele načrte za prihodnost.

Kar štirje začeli na taboru

„Paralimpijski tabor za družine je idealna priložnost za vse mlade, da spoznajo športne panoge in s strokovno pomočjo najdejo sebi primeren šport. Še vedno se prevečkrat zgodi, da nimajo pravih informacij, kje bi se lahko športno udejstvovali. Ob vsem tem pa s pomočjo športa in tabora mladi invalidi najdejo tudi sprejetost v našem svetu, kjer te sprejetosti ni vedno dovolj,“ je povedala Kristina Žagar, del organizacijske ekipe in tudi trenerka plavanja. „Tale tabor je za mlade in razvoj parašporta izjemno pomemben. Na letošnjih evropskih paraigrah mladih smo imeli petčlansko zasedbo, v njej pa so bili kar štirje mladi športniki, ki so sodelovali na našem taboru,“ je še opozorila Kristina Žagar, ki je imela v mislih kvartet športnikov Tim Žnidaršič Svenšek, Luka Stanar, Gašper Glušič ter Inja Klemenčič.

Prostovoljci Leka

Na letošnjem taboru so bili v veliko pomoč našim strokovnim sodelavcem in animatorjem prostovoljci iz podjetja Lek, ki je letos postal partner Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja. Lek, ki je del skupine Novartis, je našo Zvezo ŠIS – SPK podprl pri različnih aktivnostih na področju športa invalidov, promociji vključevanja invalidov v širšo družbo, ozaveščanju javnosti o pomenu športa za boljše psihofizično počutje in drugje. Vse to in še več je tudi paralimpijski tabor. „Z Zvezo ŠIS – SPK nas družijo močne skupne vrednote in prizadevanje za večjo raznolikost in vključenost v naši družbi, zato nas partnerstvo obojestransko bogati. Naši sodelavci se z veseljem pridružijo aktivnostim, kot je paralimpijski tabor, na katerih tudi sami najdejo navdih v optimizmu in pogumu parašportnikov,“ je dejal Gregor Makuc, direktor Komuniciranja in zunanjih zadev v Leku.

Foto: Nastija Fijolič

Print Friendly, PDF & Email