Prihodnji teden se bo v egiptovski prestolnici Kairu popisal nov list v zgodovini rokometa, saj se bo tam začelo prvo uradno svetovno prvenstvo pod okriljem Mednarodne rokometne zveze (IHF). Velika čast bo pripadla slovenski reprezentanci, saj bo zaigrala na eni izmed dveh uvodnih tekem tekmovanja.

Rokomet na vozičkih se je pojavil ob vstopu v novo tisočletje v Braziliji in ravno izbrana vrsta iz Južne Amerike bo prva tekmica Slovenije. Za tem slednjo čakajo še dvoboji z Egiptom, Nizozemsko, Čilom in Indijo. Najboljši reprezentanci prvega dela tekmovanja se bosta četrti tekmovalni dan pomerili za zlato kolajno, tretje- in četrtouvrščeni za bron, preostali dve pa za peto mesto.

Prvo svetovno prvenstvo je bilo sicer predvideno v letu 2020 na Švedskem, a ga je tedaj preprečila epidemija novega koronavirusa. Enako je bilo leto dni za tem, ko bi tekmovanje moralo potekati v Španiji. Po umiritvi svetovne zdravstvene situacije bo v tretjem poizkusu tekmovanje vendarle izpeljano.

Slovenski rokomet na vozičkih je obrise začel dobivati maja 2019, ko je reprezentanca opravila prvi skupni trening. V oktobru je v Celju na Rokometni simfoniji, poslovilni tekmi rokometnih asov Uroša Zormana in Luke Žvižeja odigrala prvo tekmo proti Hrvaški, decembra pa nastopila na mednarodnem turnirju v Zagrebu.

Pred premiernim nastopom na svetovnem prvenstvu je izbrana vrsta, ki jo vodi Tone Barič, krepko zagrizla v delo. Minuli konec tedna je tako odigrala tudi tri pripravljalne tekme z Madžarsko. Na zadnji, na kateri sta reprezentanci igrali s štirimi igralci v polju oziroma po enakih pravilih, kot jim bomo priča na prvenstvu v Afriki, je Slovenija vpisala visoko zmago.

Rokomet na vozičkih se igra na igrišču običajnih mer. Nekoliko manjši je le gol, saj je prečka spuščena na višino 170 centimetrov. Na svetovnem prvenstvu bodo lahko hkrati na igrišču štirje igralci posamezne ekipe, pri čemer je vsakdo izmed njih lahko vratar. Rokomet na vozičkih prinaša enakopravnost spolov, vsaka ekipa pa mora vsebovati vsaj eno igralko.

Pred začetkom tekmovanja morajo vsi igralci opraviti klasifikacijo. Ta ocenjuje težo njihovih poškodb, ki jim onemogočajo gibanje, in jih razvrsti v točkovne razrede od ena do štiri. Postavo posamezne ekipe v posameznem trenutku tekme lahko na igrišču sestavljajo igralci, ki skupaj dosegajo največ 12 točk.

Ekipi na tekmi odigrata dva polčasa v dolžini 10 minut. Za zmago v posameznem polčasu ekipa prejme eno točko. Če je rezultat v posameznem polčasu izenačen, ekipi igrata do t.i. zlatega zadetka. V kolikor vsaka ekipa dobi po en polčas, zmagovalca določa petminutni podaljšek. Posebej se nagrajuje tudi točkovanje rezultata ob posebej atraktivnih zadetkih, kot so na primer zadetek čez celotno igrišče, gol po obratu za 360 stopinj ali uspešen strel s sedmih metrov. Takšni zadetki pri beleženju rezultata štejejo dvojno.

 »Po informaciji, da potujemo na svetovno prvenstvo, se je povabilu na prvi trening odzvalo 18 igralcev. Med pripravami smo nato imeli na treningih med 13 in 14 igralcev, kar je po dvoletni prekinitvi vadbe zaradi svetovne zdravstvene situacije za ta šport neverjetno. Res je lepo opazovati, s kakšnim žarom ti športniki trenirajo rokomet, so nad njim iz tedna v teden le še bolj navdušeni in dvigujejo pa tudi raven igre. Po minulem vikendu, ko smo z Madžari odigrali tri tekme in skupaj trenirali, sem resnično fasciniran. Sam sem trener od leta 1974 in nikoli v življenju še nisem doživel česa takšnega. Ko se naši rokometaši nečesa lotijo, to opravljajo celo preko svoji zmožnosti. Iz treninga v trening neverjetno napredujejo,« pogled na zadnje obdobje začenja selektor Barič in dodaja: »S povabilom na svetovno prvenstvo smo verjetno rešili obstoj te discipline. Tekmovanje cilje si težko zastavljamo, saj je težko uvideti kakovost preostalih reprezentanc. Posnetki tekem tu praktično ne obstajajo. Za Nizozemce, ki so poleg nas edini predstavniki iz Evrope, smo se leta 2019 pomerili v Zagrebu. Tedaj so bili veliko boljši, a izgubili so z Madžarsko, katero smo nedavno prepričljivo premagali. Verjamem, da se lahko v Egiptu potegujemo tudi za medaljo.«

»Sam pravim, da lahko v življenju reprezentant postaneš dvakrat – prvič ob rojstvu, ko postaneš zastopnik priimka, ki ga nosiš, drugič pa če imaš čast obleči dres z državnim grbom. Slednje doživi malokdo,« je na četrtkovi novinarski konferenci dejal kapetan reprezentance Nenad Stojaković.

Slednji je za moško reprezentanco zbral 33 nastopov, po koncu športne poti pa mu zdravje, žal, ni prizaneslo. »Leta 1992 sem bil prvič vpoklican v moško člansko reprezentanco in odigral pripravljalno tekmo s Hrvaško v Velenje. Na dres z državnim grbom sem bil neskončno ponosen. To je velika čast in ponos, ki te žene k temu, da pokažeš največ, česar si sposoben,« je spomine na igre v dresu z državnim grbom z iskrico v očeh obujal Stojakovič in dodal: »Na svetovnem prvenstvu, ki je še nekakšna neznanka, saj bo šlo za premierno izvedbo, bomo skušali prikazati kar največ. Po vrnitvi v domovino se bomo tako lahko pogledali v ogledalo in si rekli, da smo dali vse od sebe. Tega sem nekdaj v vlogi trenerja učil otroke in tega se držim tudi sam!«

Reprezentanca v rokometu na vozičkih se bo na svetovno prvenstvo podala v ponedeljek, 19. septembra. Poleg Stojakovića bodo slovenske barve branili še Tanja CerkvenikJovita JegličAljoša ŠkaperKlemen LokarMatej ArhDavid ŠkorjancMilan Slapničar in Toni Zakrajšek.

1. SVETOVNO PRVENSTVO V ROKOMETU NA VOZIČKIH (KAIRO, EGIPT)

1. krog, četrtek, 22. septembra, ob 10.00:
BRAZILIJA : SLOVENIJA

2. krog, četrtek, 22. septembra, ob 18.30:
SLOVENIJA : EGIPT

3. krog, petek, 23. septembra, ob 10.00:
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA

4. krog, petek, 23. septembra, ob 16.30:
ČILE : SLOVENIJA

5. krog, sobota, 24. septembra, ob 17.00:
INDIJA : SLOVENIJA

Končnica, tekme za končno razvrstitev, nedelja, 25. septembra.

Vir in fotografija: Rokometna zveza Slovenije

Print Friendly, PDF & Email