„V zadnjih 60 letih se je marsikaj spremenilo. Vse je začelo pri vojaških invalidih. V tistih prvih letih so se invalidi združevali v getih. Danes so športniki invalidi integrirani, vključujejo se na vseh ravneh, pa tudi športni objekti so bolj dostopni,“ je v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Predsednik Zveze ŠIS-SPK je tako spomnil na začetek parašporta v Slovenije. Jutri pa naša zveza slavi 60 let delovanja, šport pa je ostal tisto v vseh teh letih, ki povezuje.

„Vsak človek, tudi invalid, si želi dokazovanja, da tekmuje, da se dokazuje. Šport je most socializacije invalidov v družbo. Vsi s svojimi rezultati dokazujejo, da zmorejo, da so sprejeti. Da so ovire dejansko le v glavi. Dejansko si športniki invalidi želijo le, da imajo primerne pogoje, da lahko uresničijo svoje sanje,“ je še dodal Damijan Lazar v pogovoru z voditeljico Ljubico Mlinar.

Ob tem je Damijan Lazar povabil vse na ogled razstave 60 let parašporta, ki je od danes pa tja do 16.11. 2022 na ogled v Ljubljani na Krakovskem nasipu.

Ob 60-letnici je pod uredniškim vodstvom Jožeta Okorna izšel zbornik delovanja zveze v zadnjih 60 letih, praznovanje jubileja pa bo doseglo vrhunec jutri, ko bo slovesnost na Brdu pri Kranju, ko bo zbrane nagovoril tudi dr. Igor Papič. minister za izobraževanje, znanost in šport.

Print Friendly, PDF & Email