Slovenski strelec Franček Gorazd Tiršek je na svetovnem prvenstvu v parastrelstvu v Al Ainu v svojem zadnjem nastopu osvojil bronasto medaljo.

Z zračno puško v ležečem položaju je zaostal le za Ukrajincem Vasilom Kovalčukom in Indonezijcem Bolom Triyantom. V prvih dveh nastopih na SP je bil Tiršek dvakrat četrti.

Tiršek se je danes iz predtekmovanja v finale najboljše osmerice uvrstil s tretjim dosežkom. Tudi v finalu je bil ves čas na mestih, ki prinašajo medalje, na koncu pa je bil tretji in tako dobil bronasto medaljo, prvo na letošnjem tekmovanju. Je pa najboljši slovenski parastrelec za las ostal brez kvote za paralimpijske igre v Parizu 2024, za tak dosežek mu je zmanjkalo 0,1 kroga.

V Združenih arabskih emiratih še do 18. novembra poteka SP v parastrelstvu. Slovenske barve letos zastopata dva strelca invalida, poleg izkušenega paralimpijca Tirška še Anton Bavec. Ekipo vodita trenerja Andreja Gorjup in Renato Šterman.

Tiršek je za začetek z zračno puško v stoječem položaju po dodatnem strelu bronasto medaljo izgubil za 0,1 kroga. Četrti je bil nato tudi na tekmi s puško malega kalibra na 50 metrov leže.

Bavec je na SP nastopil z zračno pištolo in imel 43. izid kvalifikacij.

Bogata slovenska športna zgodovina

To je sicer deveto po vrsti svetovno prvenstvo, prvo je potekalo leta 1994 v avstrijskem Linzu, kjer se je medalje veselil naš legendarni, sicer upokojeni, parastrelec šampion Franc Pinter Ančo. V Avstriji je bil pred 28 leti tretji v panogi zračna puška stoje. Pinter je bil bronast tudi štiri leta kasneje v Španiji, kjer je bron osvojil z MK puško 3*40. Leta 2002 je Pinter v Južni Koreji postal svetovni prvak z zračno puško stoje, tretji je bil z MK puško 3*40, Damjan Pavlin pa je slovenski izkupiček dopolnil z bronom (zračna puška stoje). Franc Pinter je leta 2006 na SP v Švici osvojil dve odličji (bron MK puška 3*40 in srebro padajoče tarče). Leta 2010 je ekipa v postavi Franček Gorazd Tiršek&Srečko Majcenovič&Damjan Pavlin prišla do brona z zračno puško stoje na SP V Zagrebu. Štiri leta za tem je v nemškem Suhlu ekipa v zasedbi Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek, Damjan Pavlin postala vicesvetovni prvak z zračno puško stoje. Sledili sta še prvenstvu v Južni Koreji (2018 – brez kolajn za Slovenijo) in v Sidneyju, kjer je Franček Gorazd Tiršek osvojil bron z zračno puška stoje.

Tekst: STA
Foto: Zajem zaslona YT

Print Friendly, PDF & Email