Danes je bil opravljen žreb skupin za svetovno prvenstvo v košarki gluhih. Slovenija bo v predtekmovanju igrala v skupini B. Svetovno prvenstvo bo med 13. in 24. 6. 2023.

V naši košarkarski reprezentanci gluhih so se odločili, da se vrnejo na tekmovalno sceno. Lani je reprezentanca v igri 3 na 3 postala svetovni prvak, letošnji tekmovalni vrhunec pa predstavlja svetovno prvenstvo 5 na 5.

Za naslov svetovnega prvaka se bodo borili na Kreti.

Danes je bil opravljen žreb predtekmovalnih skupin. Slovenija se bo za napredovanje borila z Izraelom, ZDA in Hong Kongom.

Svetovno prvenstvo, košarka gluhi, 13.6.-24.6.

skupina A:
Venezuela, Avstralija, Kitajska, Grčija

skupina B:
Izrael, Hong Kong, Slovenija, ZDA

skupina C:
Argentina, Litva, Libanon, Španija

skupina D:
Kenija, Dominikanska republika, Poljska, Ukrajina

Srebrni leta 2002

Slovenija je zadnjič na SP igrala leta 2017 in zasedla 6. mesto. Zadnje svetovno prvenstvo je bilo organizirano leta 2019, svetovni prvaki so postali Američani. Slovenija je bila najvišje leta 2002, ko je v Grčiji osvojila srebro.

Slovenija se je doslej na olimpijadi gluhih, največjem tekmovanju za gluhe športnike, v košarki uvrščala visoko, dvakrat tudi na stopničke, srebrni so bili leta 2001 v Rimu in leta 2005 v Sydneyju. Poleg tega imajo Slovenci iz leta 1996 bron na EP, v letih 2004 in 2012 pa so bili prvi na evropskih prvenstvih.

Print Friendly, PDF & Email