Direktorju britanske para namiznoteniške reprezentance Gorazdu Vecku je njegovo veličanstvo kralj Karel III. za zaslužno delo v para namiznem tenisu podelil častni red britanskega imperija MBE.

Častni nazivi se podeljujejo tujim državljanom in državljanom Skupnosti držav Commonwealth za izjemen prispevek Združenemu kraljestvu, za dosežke ali zasluge v družbi, ki imajo velik in dolgoročen pomen ter služijo kot zgled družbi. Odkar je Vecko leta 2009 prevzel britansko para namiznoteniško reprezentanco, je ta osvojila 14 paralimpijskih medalj, vključno z dvema zlatima leta 2016 v Riu de Janeiru, Will Bailey (2014 & 2022) in Ross Wilson pa sta v svojih tekmovalnih razredih postala tudi svetovna prvaka.

»Ta nagrada mi pomeni ogromno,« pravi Vecko. »Res je lepo prejeti takšno odlikovanje kot tujec, počaščen in ponosen sem, da sem prejemnik takšnega priznanja. Očitno nekaj počnem prav, kar so ljudje opazili, vendar pa to ni samo nagrada zame, temveč za celotni britanski para namizni tenis, saj brez igralcev in ostalega osebja ne bi mogel priti niti v ožji izbor za tovrstno odlikovanje. Res sem hvaležen Britancem, še posebej pa Britanski para namiznoteniški zvezi, da so mi omogočili prejem tega naziva – to ni le nagrada zame temveč za celotno organizacijo.«

Vecka, ki se je rodil v slovenski prestolnici Ljubljani, je za namizni tenis navdušil njegov oče Edvard, dvakratni svetovni in šestkratni evropski prvak v tem športu. Gorazd je bil trener Mateje Pintar, ko je osvojila zlato za Slovenijo v para namiznem tenisu na paralimpijskih igrah v Atenah 2004, leta 2009 pa je prišel na čelo britanske para namiznoteniške reprezentance, potem ko je ta razočarala na igrah v Pekingu, kjer ni osvojila niti ene medalje, čeprav se je s prejšnjih štirih paralimpijskih iger vračala s po vsaj dvema.

Will in Rob paralimpijska prvaka

Vecko je v ekipo vnesel novo dinamiko dela in družinskega duha, kar je nekaterim igralcem omogočilo selitev v Sheffield, kjer so lahko trenirali v novem vrhunskem centru, živeli pa v hiši skupaj z Veckom. Spremembe so obrodile sadove že v Londonu 2012, ko je ekipa dosegla nepredstavljiv cilj štirih medalj, in v Riu 2016, kjer sta Will Bayley (ki ga je Vecko tudi vodil) in Rob Davies postala paralimpijska prvaka. Reprezentanca je nato na igrah v Tokiu 2021 osvojila sedem medalj, največ doslej v celotni sodobni zgodovini iger za britanski para namizni tenis. Temu je lani sledilo še najuspešnejše svetovno prvenstvo z desetimi medaljami, vključno s tremi naslovi svetovnih prvakov.

Podoba Willa Bayleyja, ki je po uvrstitvi v finale moških posamezno v moški tekmovalni kategoriji 7 na paralimpijskih igrah v Londonu 2012 skočil v Veckov objem, je postala ikonična; dvakratni svetovni prvak ter paralimpijski zmagovalec iz Ria 2016 je eden od tistih igralcev, katerih kariero je Vecko od svojega prihoda v britansko ekipo leta 2009 najbolj zaznamoval.

»Od njegove priključitve reprezentanci pred londonskimi igrami se je zgodilo veliko,« pravi Bayley, »in res je pravi privilegij, da delim to pot z njim že od samega začetka. Več let mi je bil kot drugi oče in v zadnjih 14 letih od Londona prek Ria ter Tokia in sedaj na poti do Pariza je vedno sestavil izjemne ekipe. Res sem ponosen, da sem lahko del tega. Zasluži si to priznanje, saj je eden najboljših trenerjev in selektorjev, kar jih je para namiznoteniški svet kdaj premogel.«

Ekipa se je pod Veckovim vodstvom le krepila, saj to temelji na vrednotah, za katere sam verjame, da so ključne za uspeh v športu: zaupanje, vera vase in skupnost. Leto 2022 so prav vsi člani prve ekipe zaključili z vsaj eno medaljo z največjih tekmovanj, v zaledju pa imajo tudi B-ekipo, katere igralci se pripravljajo v reprezentančni bazi v Sheffieldu.

Med leti 2009-2015 je Vecko deloval kot direktor tekmovanj pri Mednarodni namiznoteniški zvezi (ITTF), prav tako je bil direktor tekmovanj na svetovnem prvenstvu v para namiznem tenisu leta 2018 in evropskem prvenstvu leta 2017, ki sta se odvijali v Sloveniji. Z ITTF še vedno tesno sodeluje pri razvoju strukture mednarodnih tekmovanj v para namiznem tenisu in podpori igralcem po vsem svetu.  Leta 2021 se je pridružil odboru Mednarodne namiznoteniške zveze za para šport, lani pa je bil izvoljen še za podpredsednika Britanske namiznoteniške zveze. V začetku letošnjega leta je za svoj doprinos k razvoju para namiznega tenisa Vecko prejel naziv “Prijatelj para športa”. Nagrado mu je podelila  Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite kot priznanje za njegove dosežke z britansko paranamiznoteniško reprezentanco in 20 let organizacije mednarodnega odprtega prvenstva Slovenije v para namiznem tenisu.

Predsednica britanskega para namiznega tenisa Karen Tonge OBE je ob tej priložnosti povedala: »Gorazd Vecko je osebnost z veliko začetnico, ki jo zaznamuje strast do para namiznega tenisa. Imamo res veliko srečo, da se je leta 2009 pridružil britanski ekipi in je ostal z nami skozi vsa obdobja velikih sprememb v našem elitnem programu. Od iger v Pekingu, kjer smo ostali brez medalje, do štirih odličij v Londonu in fenomenalnih sedmih v Tokiu ter še 10 na svetovnem prvenstvu lani v Španiji je bila rez izjemna pot. Ponosni smo, da je naš direktor reprezentanc, in se hkrati zahvaljujemo njegovi ženi Sabini za vso podporo, ki mu jo nudi pri njegovem delu.«

Na tem mestu iskrene čestitke tudi v imenu Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja!

Tekst: Table Tennis England
Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email