Danes se je pisala zgodovina. 100 slovenskih sedanjih in nekdanjih športnikov, od tega 15 parašportnikov in 85 športnikov, se je na povabilo Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja (Zveza ŠIS – SPK) zbralo na Stadionu Šiška (ŽAK) za dober namen: da skupaj podprejo globalno kampanjo #Wethe15, ki poziva k socialni vključenosti in enakim možnostim invalidov. Podporo so izrazili tako, da so skupaj vstopili v vijolični krog, ki je simbol gibanja #WeThe15 in v en glas sporočili: V športu smo vsi enaki!

V Sloveniji in svetu velja: med 100 ljudmi je 15 invalidov, njihove možnosti za enakopravno življenje in delo, socialno vključenost, pa so odraz družbe, v kateri živimo. Zato se je danes na Stadionu Šiška (ŽAK) zbralo 85 slovenskih športnikov, med njimi smučarski skakalec Cene Prevc, košarkar Zoran Dragić, rokometaši Uroš Zorman, Vid Kavtičnik in Jure Natek, kolesarja Andrej Hauptman in Nejc Peterlin, odbojkar Nik Mujanović, športniki Športne gimnazije Šiška, karateisti, plavalci in številni drugi. Ob bok jim je stopilo 15 vrhunskih parašportnikov, parašportnika leta 2022, paraatletinja Leja Glojnarič in tenisač Marino Kegl, igralec paranamiznega tenisa Luka Trtnik, članica slovenske reprezentance v odbojki sede Lena Gabršček, paraplesalki Lara Nedeljkovič in Nastija Fijolič, hokejist na vozičku Tilen Ribnikar, paralokostrelec Dejan Fabčič, članica slovenske reprezentance v rokometu na vozičkih Tanja Cerkvenik, atleta Robi Kogovšek in Tadej Enci, Oliver Jangelov in drugi.

S simbolnim dejanjem, vstopom v vijolični krog in s sporočilom »V športu smo vsi enaki!« so izrazili spoštovanje drug do drugega in pozvali k enakim možnostim za slehernega posameznika v družbi. S tem so slovenski parašportniki in športniki poskrbeli za eno večjih manifestacij sporočila gibanja #WeThe15 v svetovnem merilu. Podporo gibanju »Wethe15« so izrazili tudi kanuist Benjamin Savšek, namizni tenisač Luka Jokić, strelec Luka Lukić, parastrelec Nani Tiršek, parakolesar Anej Doplihar, košarkar na vozičku Matej Arh in številni drugi športniki in parašportniki.

S tem dogodkom smo obeležili tudi 500 dni do začetka poletnih paralimpijskih iger, ki jih bo prihodnje leto gostil Pariz. Mejnik 500 dni je svet obeležil minulo nedeljo, naš paralimpijski komite pa danes.

Ob tem pomembnem dejanju, ko je slovenski športniki še enkrat pokazali, kako veliko je njihovo srce, je Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS – SPK, izpostavil: „V svet smo poslali zelo pomembno sporočilo. Uspelo nam je povezati športnike invalide in športnike neinvalide. Takega sodelovanja in tesnih odnosov si želimo še naprej. Večkrat povem in poudarim, da je šport povezuje, šport pa je tudi tisti most socializacije za invalide.“

Odmevale pa so tudi besede športnikov in parašportnikov: »Menim, da nam je projekt odlično uspel. Naredili smo nekaj, kar ni še nihče. Da smo pod isto streho v sklopu kampanje #WeThe15 zbrali toliko športnikov in parašportnikov. Simbolno smo opozorili na prisotnost invalidov v naši družbi, temu posledično tudi število parašportnikov. Videl sem, da so bili parašportniki veseli, ker smo jih podprli. Z veseljem smo to storili. V življenju, ne le v športu, smo vsi enaki“,« je na dogodku poudaril Cene Prevc.

Članica slovenske reprezentance v odbojki sede Lena Gabršček pa je dodala: Super je bilo. Vesela sem, ker se nam je zbralo tako veliko. Menim, da smo poslali pomembno sporočilo, da smo v športu in tudi v življenju vsi enaki. Hvala vsem za podporo in udeležbo. Želela bi si, da bi bilo še več takih dogodkov.“

„V veliko čast in zadovoljstvo nam je bilo, da smo bili povabljeni k sodelovanju pri globalni kampanji #WeThe15. Parašport je del športne skupnosti. Prav je, da smo to danes pokazali.“, je zaključil Dejan Rudolf, ravnatelj Gimnazije Šiška Ljubljana.

#WeThe15 odmeva po celem svetu

V boju za večjo vidnost in vključenost invalidov globalnega gibanja #WeThe15 ima šport pomembno vlogo. Zavzemajo za postavitev invalidov v središče agende raznolikosti in vključevanja; z vrsto aktivnosti, namenjenih vladam, podjetjem in splošni javnosti, pa želijo spodbuditi socialno vključevanje invalidov. Gibanje se bori proti družbenim zmotam in predsodkom ter teži k odpravljanju družbenih in sistemskih ovir, ki invalidom preprečujejo, da bi izkoristili svoj potencial in postali aktivni člani družbe.

Foto: Sportida, Miha Kačič

Print Friendly, PDF & Email