Odbojkarice Robusta iz Šempetra v Savinjski dolini so poskrbele za nov uspeh slovenske odbojke sede. V Mislovicah so ubranile naslov klubskih prvakinj Evrolige, potem ko so bile v finalu s 3:1 boljše od Kieva. Za najboljšo igralko tekmovanja je bila izbrana Lena Gabršček.

Slovenske odbojkarice so se vrnile na mesto, kjer so ob lanskoletnem debitantskem nastopu prvič osvojile naslov prvakinj. Že v prvem delu tekmovanja so potrdile visoke ambicije, s katerimi so se podale na Poljsko, saj so dobile vseh pet tekem.

V petek, uvodni dan turnirja so s 3:0 odpravile madžarski Mozdulj in domačo Silesio. V soboto so nato brez boja dobile dvoboj z Bosno iz Zenice, ki se ni pojavila na igrišču, s 3:1 pa nato premagale italijanske prvakinje iz Pise ter do tedaj prav tako nepremagan Kiev. Obe slednji ekipi so v večji meri tvorile reprezentantke Italije in Ukrajine v odbojki sede.

Z Ukrajinkami so se odbojkarice šempetrskega kluba nato pomerile še v nedeljo v velikem finalu, kjer so le še potrdile svojo moč. V uvodnem nizu je bil večino časa sicer v ospredju Kiev, ki je vodil tudi z 21:18, a se je Robust uspel dokopati do izenačenja na 22:22. Sledilo je nekaj nezbranosti v vrstah slednjega in Ukrajinke so niz zaključile s tremi zaporednimi točkami.

Napet zaključek je slovenske odbojkarice le še bolj motiviral. Drugi del so začele s 6:2, po napaki tekmic pa ušle na 11:5. Odmor na zahtevo ukrajinske klopi ni spremenil poteka obračuna. Robust je še naprej dobro serviral in napadal, si priigral sedem zaključnih žog, in izid na 1:1 po ukrajinski napaki poravnal že s prvo.

Udarno je šempetrska zasedba začela tudi tretji niz in povedla s 6:3. Tekmice so tedaj uspele hitro ujeti priključek in ji sledile do 9:9. Z nizom 9:2 so nato Slovenke ušle na sedem točk naskoka (18:11) in niz suvereno pripeljal do rezultata 25:18.

Najboljše je Robust prihranil za konec. Ukrajinke so še uspele znižati na 12:13, nakar je sledil izjemen slovenski finiš, v katerem so tekmice uspele doseči le še tri točke.

V finalu so v dresu ekipe iz Šempetra točke dosegle prav vse odbojkarice. S 15 je bila najučinkovitejša Maša Božič, 14 jih je dodala Tija Vrhovnik, 12 Valentina Brik, 11 Lena Gabršček, deset pa Katja Banko. Igrale so še Jana Ferjan (1 točka), Bogomira Jakin (4), Suzana Ocepek (6) in Klara Vrabič (7).

“Super je biti prvi. Pot domov bo veliko lažja (smeh),” je po koncu turnirja v šaljivem tonu povedal trener šempetrske zasedbe Simon Božič, ki po uspehu ni skrival veselja. “Tega naslova sem vesel še bolj kot lanskoletnega, saj se je konkurenca, kar smo sicer pričakovali, izkazala za precej močnejšo,” je še dodal.

“Našo ekipo so sestavljale slovenske reprezentantke odbojke sede, iz stoječe odbojke pa smo ji priključili Mašo Božič in Katjo Banko. Dekleti sta se izkazali za odlični okrepitvi. Veliko vlogo pri našem uspehu je odigralo dejstvo, da so se dekleta med seboj odlično razumela. To se je preneslo tudi na igrišče, kjer so bile sposobna udejanjati naše taktične dogovore. Vse tekme so odigrale na izredno visoki ravni. Kar malo sem presenečen, da so uspele zadržati tako visok ritem skozi vseh šest dvobojev,” pohval na račun svojih izbrank ni skrival Božič.

Tretje mesto je na koncu osvojila Pisa, ki je bila v borbi za bron s 3:0 boljša od Mozdulja. Na petem mestu je končala Silesia, na šestem pa Bosna.

EVROLIGA V ODBOJKI SEDE (Mislovice, Poljska)

Finale, nedelja, 11. junij:
KIEV UKRAINE VC : ROBUST 1:3 (22, -17, -18, -15)

Prvi del, petek, 9. junij:
ROBUST : MOZDULJ MOZGASKORLATOZOTTAK SPORTEGYESÜLETE 3:0 (11, 13, 8 )
PARA VOLLEY SILESIA : ROBUST 0:3 (-7, -14, -22)

Sobota, 10. junij:
ROBUST : KSO BOSNA ZENICA 3:0 (b. b.)
ROBUST : DREAM VOLLEY PISA 3:1 (-19, 20, 19, 15)
KIEV UKRAINE VC : ROBUST 1:3 (-19, 24, -23, -23)

Tekst: OZS
Foto: Euro ParaVolley

Print Friendly, PDF & Email