Še manj kot leto je ostalo do začetka paralimpijskih iger. Minule dni se je v Parizu končal seminar, ki so se ga udeležile vodje in pomočniki paralimpijskih odprav. Slovenske barve sta zastopala vodja dr. Boro Štrumbelj in njegova pomočnica Jana Čander.

Po načrtu

„Seminar vodij odprav v Parizu je pokazal, da vse priprave na olimpijske in paralimpijske igre potekajo po načrtu in trenutno ni nikakršnih zamud pri gradnji športnih objektov in paralimpijske vasi,“ uvodoma pove dr. Štrumbelj in potem nadaljuje: „Igre bodo trajnostno naravnane, precej spominjajo na London 2012. Zelo malo je novih športnih objektov, veliko tekmovanj se bo odvijalo na razstavišču, kjer bodo postavljene montažne tribune, veliko jih bo prvič na spektakularnih prizoriščih, npr. pod Eifflovim stolpom ali pa kar na ulicah. Želja prirediteljev iger je namreč igre kar najbolj približati ljudem.“

Drugačna otvoritev

„Otvoritev bo zagotovo nekaj posebnega, prvič ne bo na stadionu. Z našega vidika je manjši logistični problem le to, da bodo parastrelska tekmovanja v Châteaurouxaju, ki je kake tri ure vožnje oddaljen od Pariza. Naša ekipa tako športnikov kot spremljevalcev ne bo številčno velika, zato bo treba natančno premisliti, kaj storiti tako z vidika logistike, kot tudi v primeru zmeraj dobrih strelskih rezultatov,“ še dodaja dr. Boro Štrumbelj.

Ustaljeni protokoli

„Zanimanje za igre je med domačini ogromno. Prodaja vstopnic bo prvič potekala samo v digitalni obliki in tudi sicer je želja organizatorjev med igrami ustvariti kar najmanj odpadkov in da bi bile igre kar najbolj »zelene«. V olimpijski in paralimpijski vasi so že med gradnjo zasadili visoka drevesa, da bo vas kar najbolj zelena in nudila senco športnikom. Na samem seminarju smo prve tri dni šli skozi standardni protokol in se seznanili z vsem kar se bo dogajalo ob prihodu, med igrami in kako bo potekal odhod iz Pariza. Bistvenih novosti v protokolih dejavnosti od preteklih iger ni bilo. Glede na to, da bodo tokrat igre v Evropi bo tudi z vidika prevoza opreme precej lažje organizirati. Francija se na igre dobro pripravlja. Prej sem povedal, da z vidika organizacije vse poteka po precej utečenih protokolih, dodano vrednost trenutno predstavlja mlada ekipa organizatorjev (trenutno je zaposlenih 1600 oseb, v naslednjih mesecih pa se bo logistična ekipa povečala na okoli 2000 oseb), ki skrbi za organizacijo tako olimpijskih kot paralimpijskih iger. Prav ta ekipa daje organizaciji določen šarm. Če je bilo na prejšnjih igrah vse po striktnih protokolih, je tudi tukaj tako, vendar z dodatkom velike sproščenosti ob sicer profesionalnem pristopu. Za nemoteno izvedbo iger bo poskrbelo tudi kar 35 000 prostovoljcev. Žal tudi na teh igrah ne bo t.i. olimpijskega oziroma paralimpijskega parka, kjer so se navijači različnih športov in narodnosti srečevali na enem kraju kot npr. v Riu de Janeiru ali Londonu,“ še izvemo iz prve roke.

Paralimpijski pas

Igre pa so tudi pred številnimi izzivi.
„Kar velik logistični zalogaj bo za organizatorje predstavljala organizacija prevozov, saj so športni objekti po vsem Parizu, promet pa je tam lahko precej kaotičen. Tako sva denimo z Jano Čander porabila ob odhodu skoraj dve uri in pol za prevoz od centra mesta do 26 kilometrov oddaljenega letališča. Organizatorji obljubljajo, da bodo ta problem rešili s t.i. olimpijskim pasom, namenjenim le športnikom in spremljevalcem. Prav tako bo za organizatorje predstavljal logističen zalogaj zagotavljanje varnosti, saj bodo nekatera prizorišča kot denimo otvoritev na zelo velikem področju v primerjavi s stadionom,“ navrže naš sogovornik.

Vse večje zanimanje za parašport

Tudi letos se igram obeta velika gledanost. „Za konec naj povem, da bodo to najbolj gledane paralimpijske igre doslej. Vse tekmovanja bodo prenašana v živo, skupno prek 200 ur prenosov v 148 držav. To kaže, da parašport vse bolj prodira v javnost in zanimanje zanj je vse večje. Upam, da je tudi RTV Slovenija med temi državami. Pomembne podatek je tudi, da bodo vstopnice za paralimpijske igre v primerjavi s precej zasoljenimi cenami olimpijskih iger relativno poceni, saj jih bo več kot polovica po ceni 25 evrov ali manj, zato vabim vse ljubitelje parašporta v Sloveniji, da pridejo navijati za naše parašportnike in združijo ogled enega najlepših mest na svetu z ogledom paralimpijskih tekmovanj,“ sklene dr. Boro Štrumbelj.

Print Friendly, PDF & Email