Poletne paralimpijske igre v Parizu 2024 bodo osrednji športni dogodek za športnike invalide v naslednjem letu. Danes so pri osrednji slovenski Zvezi za šport invalidov – paralimpijskem komiteju Slovenije zaznamovali ta mejnik in začeli odštevanje od iger v Franciji, obenem pa predstavili novo celostno podobo.

Poletne paralimpijske igre, ki so v zadnjih dveh izvedbah potekale v Južni Ameriki (Rio 2016) in Aziji (Tokio 2020), se vračajo v Evropo. Pariz bo med 28. avgustom in 8. septembrom 2024 gostil 17. izvedbo poletnih paralimpijskih iger.

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite je danes v Ljubljani na Toplarniški ulici, ob odštevalniku do paralimpijskih iger, obeležila ta mejnik na časovnici do Pariza. Prireditev bi sicer morala biti že konec avgusta, a so jo takrat zaradi slabega vremena prestavili.

Konec avgusta sta v Parizu vodja slovenske delegacije dr. Boro Štrumbelj in njegova pomočnica Jana Čander že preverjala, kako so leto dni pred igrami pripravljena prizorišča in kako daleč so pri izvedbi tekmovanj in pripravi nanje Francozi.

“Prepričan sem, da bo vzdušje drugačno kot v Tokiu. Pariz ima svoj šarm, mlada ekipa prirediteljev je zelo entuziastična. Igre želijo približati ljudem, prizorišča bodo tudi tam, kjer so danes travniki in ulice. Odbojka na mivki bo recimo pod Eifflovim stolpom, želijo si, da bi bile igre čim bolj gledane. Zaenkrat poteka vse, kot mora, tudi paralimpijska in olimpijska vas je že skoraj končana. Če ne bo kakšnih nepredvidljivih okoliščin, mislim, da bodo igre spektakularne,” je o Parizu na današnji prireditvi dejal dr. Štrumbelj.

Za krovno zvezo leto dni do iger že pomeni veliko organizacijskih izzivov, da vsem udeležencem zagotovi kar najboljšo pripravo na igre, hkrati pa pomaga še tistim, ki bodo še lovili paralimpijske vozovnice.

Slovenija ima za zdaj že tri zanesljive udeležence. Na igre sta se že uvrstila lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič ter strelec Franček Gorazd Tiršek. Lavrinc si je prvi nastop zagotovila s sedmim mestom na svetovnem prvenstvu, Fabčič je na evropskem prvenstvu zmagal na celinskih kvalifikacijah, Tiršek pa si je kvoto priboril z naslovom evropskega prvaka v Rotterdamu.

„Lansko leto je bilo zame zelo pretresljivo. Sreča mi je večkrat obrnila hrbet. Najprej se mi je na evropskem prvenstvu pokvarila puška, tam sem osvojil 4. in 5. mesto, prišel sem domov, popravil opremo in šel na tekmovanje v Francijo, kjer bodo paralimpijske igre. Na tekmi v Franciji sem začel fantastično, uvodoma sem bil 2., za desetinko sem ostal brez paralimpijske kvote, na drugi tekmi pa se spet pokvari puška. Z neprijetnimi občutki sem zapustil Francijo, potem pa odšel na tekmovanje v Novi Sad, in zasedel 1., 2. ter 3. mesto. Tam moram pohvaliti mojo spremljevalko Leo, ki mi je na tekmovanju pomagala na najvišji možni ravni in je lahko s svojim delom in odnosom za zgled številnim trenerjem, kako se služi športniku na največjih tekmovanjih na svetu. Na svetovnem prvenstvu v Al Ainu je bila z mano trenerka Andreja Gorjup, ki si zasluži moj velik poklon. Na svetovnem prvenstvu naju je preizkušala sreča, saj sem za desetinko ali dve ostal brez paralimpijske vozovnice. Kljub temu so glave ostale na mestu. Sledil je svetovni pokal v Južni Koreji, kjer se je vse ponesrečilo z novo opremo, zato sem se vrnil na staro opremo. Tako sem na svetovnem pokalu v Osijeku zasedel trikrat drugo mesto. Za tem pa so Slovenijo, tudi mene in moj kraj Gornji Grad, prizadele hude poplave. Ostal sem brez možnosti, da bi lahko treniral pred evropskim prvenstvom. S pomočjo izkušenj in samozavesti in zahvaljujoč predanosti mi je uspelo. V Rotterdamu na evropskem prvenstvu sem osvojil zlato kolajno in potrdil mesto na paralimpijskih igrah. Medaljo iz Rotterdama pa poklanjam vsem Slovencem, ki so jih prizadele poplave, ter trenerki Andreji in Leji. Lepo skrbita zame. Sedaj me čaka svetovno prvenstvo v Peruju, potem pa priprave na Pariz,“ je svoje vtise strnil Franček Gorazd Tiršek, ki je na zadnjih treh paralimpijskih igrah osvojil kar štiri kolajne – tri srebrne in eno bronasto.

„Lahko rečem, da je bilo na moji dosedanji športni poti najtežje osvojiti ravno paralimpijsko kvoto za Pariz. Tudi zato sem jo toliko bolj vesel. Zahtevno je bilo predvsem s psihološkega vidika. Na svetovnem prvenstvu, kjer se je delilo največ kvot, sem žal imel okvaro opreme, lok mi ni služil. Ostal sem zunaj konkurence. V času evropskega prvenstva, v posebnih kvalifikacijah, sta ostali na voljo le še dve kvoti. Vedel sem, da mora biti ena od teh dveh moja. Verjel sem, da mi bo uspelo. In mi tudi je. S trenerko Brino Božič sva bila zelo vesela. Do paralimpijskih iger je še manj kot leto. Sicer pa smo s pripravami začeli naslednji dan po osvojitvi paralimpijske kvote. Ob 9. uri zjutraj smo s trenerko Brino Božič že opravili prvi trening. Verjamem, da bo letošnje leto zelo naporno, Brina je zelo natančna pri načrtovanju treningov in poskrbi za vse elemente lokostrelstva. Po eni strani se vsega tega veselim, a se hkrati zavedam, da me čaka leto trdega dela in veliko odrekanja doma, v družini in službi,“ proti Parizu pogleduje paralokostrelec Dejan Fabčič.

V igri za nastop ostajajo ženska reprezentanca v odbojki sede, strelec Anton Bavec, Nataša Bartol (dvoransko balinanje), parakolesar Anej Doplihar, paraatlet Robi Kogovšek, paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek in namiznoteniška igralca Luka Trtnik ter Andreja Dolinar.

Slovenski parašportniki in parašportnice so doslej osvojili 53 paralimpijskih medalj, 52 na poletnih igrah, eno na zimskih.

S partnerji in prijatelji parašporta

Dogodka v Ljubljani so se udeležili njegova ekselenca Hiromichi Matsushima, veleposlanik Japonske v Sloveniji, v imenu francoskega veleposlaništva je zbrane pozdravila Samantha Bonbayl, prva svetovalka na veleposlaništvu Francije v Sloveniji. Slovesnosti se je udeležil tudi Karl Cogard, direktor Francoskega inštituta v Sloveniji. Veseli smo bili, ker smo dogodek obeležili skupaj z našimi partnerji in sopotniki v naši parašportni zgodbi. Z nami so bili Romana Girandon, predsednica uprave Loterije Slovenije, predsednik družbe Toyota Adria Yosuke Arai, Peter Kebrič, direktor nabave v Lidl Slovenija, in Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidl Slovenija, Polona Škrbec, vodja oddelka za upravljanje družbene odgovornosti, dr. Zvone Čadež, direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča in številni drugi. „Tudi tokratna prireditev 365 do Pariza je pomembna zaradi vnovič izkazane podpore parašportnikom in parašportnicam. Zavedati se moramo, da leta in leta garajo, se odrekajo za tak dogodek, da se lahko predstavijo. Ob takih priložnostih radi podoživljajo svoje mednarodne uspehe. Prav ti parašportniki pa so najboljši ambasadorji parašporta, kamor želimo pripeljati, predvsem pa nagovoriti mlade invalide in tako ustvarjati nove zgodbe. Vse skupaj pa sovpada z novo grafično podobo naše zveze. Tudi mi začenjamo novo ero, ko bi radi nagovorili slovensko javnost. Tudi s pomočjo paralimpijskih iger v Parizu, ko se igre po 12 letih spet vračajo v Evropo,“ se iger v Parizu veseli Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

V novi podobi

Ob zagonu odštevalnika, ki kaže čas do naslednjih paralimpijskih iger (danes je na njem zasvetila številka 351), so obenem v krovni zvezi predstavili tudi novo grafično podobo. Njen oblikovalec je Dejan Šmid.

Novi simbol je komiteja kombinacija nacionalnega simbola, prstana in trikotnikov, ki tvorijo puščico. S svojo usmerjenostjo navzgor vzpodbuja parašportnike, krožna oblika prstana pa ponazarja združevanje vseh organizacij, ki se ukvarjajo s športom invalidov.

 „S prenovo vizualne podobe blagovne znamke Zveze ŠIS – SPK smo sledili tudi Strategiji za obdobje 2019–2029 zato smo želeli  ustrezneje pozicionirati kot sodobno in v prihodnost usmerjeno organizacijo. Za obstoječ simbol je namreč bilo ugotovljeno, da ga mnogi vidijo, kot da potuje levo, kar v zahodnih kulturah pomeni nazaj. Novi simbol paralimpijskega komiteja je kombinacija nacionalnega simbola, prstana in trikotnikov, ki tvorijo puščico. S svojo usmerjenostjo navzgor vzpodbuja parašportnike, da kljub raznim oblikam oviranosti, vztrajno trenirajo za vedno boljše rezultate. Krožna oblika prstana ponazarja združevanje vseh organizacij, ki se ukvarjajo s športom invalidov ter pomembno vlogo Zveze ŠIS – SPK pri opolnomočenju njenih članov. Konstrukcija simbola, sestavljena iz trikotnikov je tudi povsem funkcionalna, saj jo je lažje kombinirati z dresi paralimpijske reprezentance, za podobo katere skrbi Olimpijski komite Slovenije (OKS). S celostno podobo OKS sta usklajeni tudi glavni barvi – svetlo modra in zelena,“ je ob tem povedal Dejan Šmid, oblikovalec, ki se je podpisal pod novo celostno grafično podobo Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Tekst: STA
Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email