Parastrelke in parastrelci so v Limi v Peruju začeli z nastopi na 10. svetovnem prvenstvu. Med 260 tekmovalci iz 54 držav je tudi naš as Franček Gorazd Tiršek, ki je danes ponoči na svoji prvi tekmi z zračno puško stoje prišel do bronastega odličja.

Svetovni prvak je postal Francoz Tanguy De La Forest (z izkupičkom 254.8 v finalu), srebrn je bil Korejec Myungho Lee (254.2), tretji pa Tiršek (231.5), ki je bil z izkupičkom 634.4 drugi po kvalifikacijah.

Tirška jutri čaka tekmovanje z zračno puško leže, 27.9. pa puška mali kaliber na 50 metrov.

Svetovno prvenstvo lani

Na lanskoletnem svetovnem prvenstvu je imel naš paralimpijec obilo smole. Tiršek je za začetek svetovnega prvenstva v Al Ainu z zračno puško v stoječem položaju po dodatnem strelu bronasto medaljo izgubil za 0,1 kroga. Četrti je bil nato tudi na tekmi s puško malega kalibra na 50 metrov leže. Prvenstvo je sklenil z bronom z zračno puško v ležečem položaju.

Vse slovenske kolajne na SP

Letošnje svetovno prvenstvo je deseto po vrsti svetovno prvenstvo, prvo je potekalo leta 1994 v avstrijskem Linzu, kjer se je medalje veselil naš legendarni, sicer upokojeni, parastrelec šampion Franc Pinter Ančo. V Avstriji je bil pred 29 leti tretji v panogi zračna puška stoje. Pinter je bil bronast tudi štiri leta kasneje v Španiji, kjer je bron osvojil z MK puško 3*40. Leta 2002 je Pinter v Južni Koreji postal svetovni prvak z zračno puško stoje, tretji je bil z MK puško 3*40, Damjan Pavlin pa je slovenski izkupiček dopolnil z bronom (zračna puška stoje). Franc Pinter je leta 2006 na SP v Švici osvojil dve odličji (bron MK puška 3*40 in srebro padajoče tarče). Leta 2010 je ekipa v postavi Franček Gorazd Tiršek&Srečko Majcenovič&Damjan Pavlin prišla do brona z zračno puško stoje na SP V Zagrebu. Štiri leta za tem je v nemškem Suhlu ekipa v zasedbi Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek, Damjan Pavlin postala vicesvetovni prvak z zračno puško stoje. Sledili sta še prvenstvu v Južni Koreji (2018 – brez kolajn za Slovenijo) in v Sidneyju, kjer je Franček Gorazd Tiršek osvojil bron z zračno puška stoje. Tiršek je bil bronast (zračna puška leže) tudi lani v Al Ainu.

Print Friendly, PDF & Email