V italijanskem kraju Caorle se je s finalom med Slovenijo in Italijo sklenilo evropsko prvenstvo članic odbojke sede. Po izvrstnem finalu so se na koncu veselili domačinke, ki so slavile zmago s 3:1 v nizih.

Italija si je z naslovom evropskih prvakinj zagotovila neposredno uvrstitev na paralimpijske igre v Pariz, Slovenija bo svoj 4. nastop na paralimpijskih igrah iskala na dodatnih kontinentalnih kvalifikacijah.

V italijanskem kraju Caorle se je s finalom med Slovenijo in Italijo sklenilo evropsko prvenstvo članic odbojke sede. Po izvrstnem finalu so se na koncu veselili domačinke, ki so slavile zmago s 3:1 v nizih. Italija si je z naslovom evropskih prvakinj zagotovila neposredno uvrstitev na paralimpijske igre v Pariz, Slovenija bo svoj 4. nastop na paralimpijskih igrah iskala na dodatnih kontinentalnih kvalifikacijah.

Slovenija je po 20 letih odigrala prvič finale evropskega prvenstva, prišla pa je do 10. jubilejne kolajne: v letih 1999 in 2001 so bile evropske prvakinje, letos so drugič osvojile srebro, šestkrat so bile bronaste.

Tekme članic v predtekmovanju EP:

9.10.
Slovenija – Velika Britanija 3:0

10.10.
Slovenija – Poljska 3:0

11.10.
Slovenija – Ukrajina 3:0

12.10.
Francija – Slovenija 0:3

četrtfinale, 13.10.
Hrvaška – Slovenija 0:3

polfinale, 14.10.
Nemčija – Slovenija 1:3

finale, 15.10.
Italija – Slovenja 3:1

Tokratni finale je postregel z izjemno igro. V prvem nizu so prednjačile Italijanke, ki so hitro povedle 5:9, potem pa prednost vešče ohranjale ali višale. Pomagali nista niti minuti odmora našega selektorja Simona Božiča, Italija je prednost ustvarjala predvsem na servisu, prvi niz pa je tako dobila 17:25.

V drugem setu je Italija imela rahlo pobudo do vodstva 8:10, naše odbojkarice pa so povedle 15:14, to je bil znak za preplah v italijanski vrsti. Domači selektor je zahteval minuto odmora, a do konca niza se razmerje moči ni menjalo – Slovenija je izkoristila 2. zaključno žogo in poravnala na 1:1 v nizih.

Slovenija je nadzorovala tudi uvod v 3. niz, povedla je 7:3, sledila je nova minuta odmora italijanske klopi, kar pa je gostiteljicam dalo krila in pomagalo! Sledila je delna serija 4:12 in končna zmaga v nizu 16:25.

V četrtem nizu je Slovenija vnovič začela podjetneje, potem pa je spet pobuda prešla v domače roke, ki so prišle do vodstva 20:16, potem še 24:17. Ob izvrstni igri v zaključku in dobrih servisih Sente Jeler je Italija izkoristila šele 6. zaključno žogo za končno zmago.

“Finala nismo odigrale stoodstotno, kar nas je stalo evropskega naslova. Znamo dosti več. Smo pa pregorele v želji po zlatu. A tudi srebrna medalja je več kot odličen uspeh. Verjamem, da še nismo zamudile zadnjega vlaka za Pariz in da bomo to lahko izpolnile,” je po finalni tekmi dejala kapetanka Lena Gabršček in dodala:

“Finale smo si priigrale res suvereno. Mislim, da smo si mogoče malo preveč želele prvega mesta. Ne bi rekla, da smo se ustrašile Italijank, smo pa pregorele v želji. Srebro je dobra popotnica za naprej in pokazatelj, da smo napredovale v zadnjih letih.”

Kljub porazu je bil z nastopi zadovoljen tudi selektor Simon Božič: “Finale je bil vrhunec naše ekipe, do njega smo prišli res zasluženo. Igrali smo res dobro, verjetno je pa na dekleta danes vplivalo vzdušje v dvorani, kamere, sodniški izzivi … Vse to je malo vplivalo na slabšo igro Slovenije.”

Slovenijo so na letošnjem EP zastopale Gabršček, Suzana Ocepek, Tija Vrhovnik, Klara Vrabič, Senta Jeler, Valentina Brik, Jana Ferjan, Barbara Kocmur, Mira Jakin in Vesna Pogačar.

Slovenske odbojkarice na evropskih prvenstvih:
2021 – Evropsko prvenstvo: 4. mesto
2017 – Evropsko prvenstvo: 5. mesto
2015 – Evropsko prvenstvo: 3. mesto
2013 – Evropsko prvenstvo: 3. mesto
2009 – Evropsko prvenstvo: 3. mesto
2007 – Evropsko prvenstvo: 3. mesto
2005 – Evropsko prvenstvo: 3. mesto
2003 – Evropsko prvenstvo, 2. mesto
2001 – Evropsko prvenstvo, 1. mesto
1999 – Evropsko prvenstvo, 1. mesto
1995 – Evropsko prvenstvo, 3. mesto
1995 – Evropsko prvenstvo, prvi nastop Slovenije na evropskih prvenstvih

Foto: S.K.

Print Friendly, PDF & Email