Za nami sta dva Paralimpijska šolska dneva, v letošnjem letu 21. in 22. po vrsti. To je projekt, ki ga vodi Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, podpira pa ga Zavarovalnica Triglav, projekt sofinancira Fundacija za šport.

Koper

V torek, 14.11., smo gostovali na Osnovni šoli Šmarje Koper. Ambasador programa Postani športnik Luka Trtnik je skupaj s svojim trenerjem Ožbejem Poročnikom mladim predstavil namizni tenis, spoznali so košarko na vozičkih, preizkusili so se na poligonu za slepe, dvoransko balinanje pa je predstavil nekdanji reprezentant Matjaž Bartol. Mlade smo seznanili s paralimpijskim gibanjem, Aleš Sečnik, tudi nekdanji paraplavalec pa je povedal svojo navdihojočo zgodbo.

Domžale

V sredo, 15.11., smo bili na Osnovni šoli Rodica. Mladi so se preizkusili v košarki na vozičkih, poligonu za slepe, odbojki sede in dvoranskem balinanju, ki ga je prezentiral Matjaž Bartol. Mlade smo seznanili s paralimpijskim gibanjem. Svojo navdihujočo življenjsko zgodbo je predstavila Manca Smrekar.

Odmev s Primorske

„Včeraj, 14. 11. 2023, je na naši šoli potekal poseben športni dan, na katerem so sodelovali učenci četrtih, šestih in osmih razredov. Predstavniki Slovenskega paralimpijskega komiteja so nam predstavili koncept paralimpijskih iger. Učenci so se razdelili v manjše skupine, da so se lahko preizkusili v različnih parašportih, kot so košarka na vozičkih, golbol, namizni tenis in balinanje. V namiznem tenisu so se učenci lahko pomerili z Lukom Trtnikom, evropskim prvakom in paralimpijcem. Aleš Sečnik je učencem predstavil svojo življenjsko zgodbo. Zgodba o svetovnem rekorderju v plavanju, ki se je poškodoval v starosti 14 let na smučanju in tako pristal na invalidskem vozičku, je otroke presunila. Ta dan bo vsem sodelujočim ostal v spominu, saj smo spoznali, kako pomembno je zdravje in kako malo je včasih potrebno, da se nam zgodi nesreča. Za otroke so se parašportniki pokazali kot super junaki, ki s trdim delom, vztrajnostjo in pozitivno energijo sledijo svojim sanjam in dosegajo zastavljene cilje,“ pa so svoje občutke po našem obisku strnili na Osnovni šoli Šmarje Koper.

Print Friendly, PDF & Email