Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program »Paralimpijski šolski dan«, ki je koncept promocije parašporta na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem. V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15. Minulo koledarsko leto je bilo pestro in uspešno, obiskali smo kar 23 ustanov in pripravili prav toliko Paralimpijskih šolskih dni.

Paralimpijski šolski dan je projekt, ki ga vodi Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, podpira pa ga Zavarovalnica Triglav, projekt sofinancira Fundacija za šport. V letu 2024 bo Zvezi ŠIS-SPK pri izvedbi pomagalo Društvo za kulturo inkluzije.

Tokrat smo leto začeli v Koprivnici, kjer so mladi spoznali zgodovino paralimpijskega gibanja. Svojo življenjsko zgodbo je predstavil odbojkar Simon Turk, v športni dvorani pa so se mladi preizkusili v parašportih, tudi v dvoranskem balinanju, ki ga je predstavil slovenski reprezentant Matjaž Bartol.

Print Friendly, PDF & Email