Na Rogli je od četrtka, 1. 2., do nedelje, 4. 2., potekal 1. zimski paralimpijski tabor za družine. Udeležilo se ga je kar 13 mladih in njihovih družin, ki so se preizkusili v smučanju, ob tem pa spoznavali še dvoranske parašporte.

Dovolj izkušenj

„Naša zveza si je nabrala izkušnje na poletnih taborih za družine. Zato smo se opogumili in se s 1. zimskim paralimpijskim taborom za družine podali v naravno okolje, ki ga prinašata zima in smučišče. Zato je minule dni na Rogli potekal tabor, kjer so mladi lahko smučali, mi pa smo s pomočjo smučarskih učiteljev, ki so vešči vožnje monoskijev in biskijev, poskrbeli za njihovo varnost in strokovno podporo. Služilo nam je tudi vreme, na koncu pa smo imeli prijeten športni dogodek. Odzivi so dobri, družine in otroci so uživali, nam pa laska, ker nam je uspelo izpeljati prvi tak tabor za populacijo, ki je bila pri udejstvovanju na snegu prikrajšana,“ je Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK pojasnil, zakaj se je zveza odločila in pripravila ta tabor. Tudi zahvaljujoč izkušnjam in pomoči Zveze paraplegikov Slovenije, ki so na Rogli tik pred našim taborom uspešno izvedeli že 15. smučarski kamp.

Biski, monoski in stoječi smučarji

Mladi in družine so se na Rogli zbrali v četrtek, ko je sledil spoznavni večer, v petek pa zjutraj pa so bili mladi že na snegu. Eni v biskiju oz. monoskiju, ostali, hodeči, pa na smučeh. „Razmere za smučanje so bile čudovite, udeleženci pa željni smučanja. Preizkusili smo se v biskiju, ki je smučarski pripomoček za gibalno ovirane. Ima školjko, s sedalom, kamor se usede posameznik. Biski ima tudi mehanizem, ogrodje in dve smuči za drsenje po snegu. Varovanec sedi, a ima tudi sam lahko aktivno vlogo, da pomaga pri usmerjanju biskija, mi pa smo poskrbeli za hitrost,“ je povedala Nika Šuc, učiteljica paraalpskega smučanja, ki spomni, da so prvi biski v Slovenijo pripeljali leta 2007 v okviru aktivnosti gorenjskega društva Sonček.

Mladi navdušeni

„Na Rogli je bilo super, igrali smo se, družili s prijatelji in smučali. Z mano je bil učitelj smučanja,“ je bil nad taborom navdušen mladi 7-letni Maksimiljan iz Rimskih Toplic. „Na taboru smo prvič, vtisi so izvrstni. Tu si starši izmenjamo izkušnje, izvemo za zimske parašporte. Ker so nekateri smučarski rekviziti dragi, je dobro, da jih tu preizkusimo,“ je dodala Maksimiljanova mama Špela Peras Podpečan. Poleg Nike so svoje smučarsko znanje z mladimi delili še štirje učitelji: Ilija, Jasna, Katarina in Žiga. 

„Smučanje je bilo zelo zanimivo, sama sem bila v biskiju. Čutila sem, kako so me peljali. Vesela sem bila, ker je bila z mano na Rogli moja družina,“ je bila po taboru navdušena 12-letna Kornelija.

Obisk Jerneja Slivnika

Dopoldan se je smučalo, aktivnosti pa ni manjkalo niti popoldan. Tako so se mladi v dvorani preizkusili v igranju dvoranskega balinanja in curlinga, s plesom so jih seznanili člani PK Zebra. Na Roglo je prišel tudi Jernej Slivnik, naš uspešni paralimpijec, paraalpski smučar, ki je zbranim predstavil svojo navdihujočo zgodbo. Že v petek nas je obiskal tudi Aljaž Abe, raziskovalec iz podjetja Lek Slovenija, in navdušil zbrane z zanimivimi kemijskimi poizkusi.

Podpora Lekovih prostovoljcev

V nedeljo so nam prišli na pomoč pri izvedbi tudi Lekovi prostovoljci. „V nedeljo, zadnji dan tabora, sem imel tako dobrega spremljevalca, prostovoljca Uroša, s katerim sva „potrgala“ celotno situacijo. Tega tabora tudi zato ne bom pozabil,“ je bil nad prostovoljcem Urošem navdušen Haris, ki je prišel na tabor na Roglo. Pečat nedelji, zadnjemu dnevu, so dale še zimske igre. V nedeljo pa so nas obiskali tudi predstavniki slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke, ki združuje člane/ice, ki so skupaj s svojimi psi pripravljeni delati kot prostovoljci. Osnovni cilj društva je usmerjen v pomoč pri rehabilitaciji in izboljšanju počutja in zdravja otrok, mladostnikov, starostnikov ter oseb s posebnimi potrebami.

Junija 6. v Laškem

„Precej aktivnosti je bilo na snegu, kjer so udeležence razdelili na dve skupine: stoječi smučarji, ki so bili sami na smučeh, in smučarje, ki smo jih dali v biskije, posebej prilagojene smuči, ki jih po smučišču vodi spremljevalec smučar, eni so se preizkusili tudi na monoskiju. Mladi so se preizkusili tudi v nekaj dvoranskih športih: dvoranskem balinanju, športnem paraplesu in curlingu. Obiskal nas je tudi paralimpijec Jernej Slivnik, ki je mladim in družinam predstavil svojo navdihujočo športno zgodbo, z nami so bili tudi prostovoljci Leka Slovenije, raziskovalec Anže Abe pa je otroke navdušil s svojimi kemijskimi poizkusi,“ je povedala vodja tabora Majda Vesel Kočar, ki z ekipo že kuje plane za naprej: junija letos bo v Laškem potekal že 6. poletni paralimpijski tabor za družine!

Print Friendly, PDF & Email