Mestna občina Novo mesto je z izgradnjo pokritega 25-metrskega plavalnega bazena uresničila dolgoletne sanje Novomeščanov, da v domačem kraju rekreativno plavajo in se udejstvujejo v plavalnem športu.

Posebna pozornost pa je v olimpijskem centru namenjena osebam z različnimi oviranostmi. Tako je v bližini konjeniškega centra, ki izvaja hipoterapijo, vzpostavljena čutna pot za slepe in slabovidne, danes pa so namenu predajali v uporabo dvigalo za invalide, ki tudi gibalno oviranim omogoča, da uživajo v koristih gibanja v vodi.

Nakup dvigala je finančno podprl evropski projekt VARCITIES, ki je usmerjen v spodbujanje fizične dejavnosti, bolj zdravega načina življenja in boljše kakovosti življenja vseh občanov Partnersko vlogo v projektu ima tudi Mestna občina Novo mesto, ki predstavlja eno izmed sedmih sodelujočih mest Evropske unije.

Slavnostni govornik je bil Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK, zbrane pa sta nagovorila še Jože Okoren, prvi dobitnik paralimpijske kolajne in predsednik Društva paraplegikov Dolenjske in Bele krajine, ter Urban Kramar, podžupan MO Novo mesto. Kot prvi je dvigalo preizkusil paraplavalec Aleš Sečnik, svetovni rekorder v svoji kategoriji, otvoritve so se udeležili tudi nekdanji paralimpijski svetovni prvak Darko Đurić, dr. Boro Štrumbelj, vodja paralimpijske odprave v Pariz 2024, Jana Čander, selektorica paraplavalne reprezentance Slovenije ter Mag. Miran Kos, podpredsednik OKS-ZŠS. Zbrane je navdušil tudi paraplesni par Nastija Fijolič&Klemen Dremelj.

„Presrečen, vesel in ponosen sem, ker so invalidi na tem koncu Slovenije dobili možnost, da se enakovredno vključijo v šport. Na tem mestu hvala okolju, ker je tako sprejelo invalide in jim ponudilo možnost. Na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskemu paralimpijskemu komiteju, krovni nacionalni organizaciji za parašport, se za to enakopravnost prizadevamo že lep čas. Prav tako si prizadevamo, da bi končno dobili nacionalni center za parašport,“ je med drugim povedal slavnostni govornik Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

„V imenu vseh invalidov, ne le paraplegikov in tetraplegikov, ampak tudi v imenu vseh ostalih sorodnih društev, s katerimi dobro sodelujemo, bi se zahvalil za to pridobitev. Zdaj ne bo ve izgovora pri nas invalidih, da nimamo možnosti. Ta bazen, to dvigalo sta živ dokaz za to, da temu ni več tako,“ pa je povedal Jože Okoren, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske in Bele krajine.

„Šele ko infrastruktura dobil človeško dimenzijo, je namen izpolnjen. To je vodilo projekta Varcities, ki v središče vizije mest prihodnosti postavlja državljana. Ponosni smo, ker se bo v bodo v bazenu v Novem mestu zadovoljni družini uporabnikov pridružili tudi športniki invalidi. V ta namen smo kupili posebno namensko dvigalo, ki je bilo financirano tudi iz evropskega projekta Varcities,“ je v svojem govoru dodal Urban Kramar, podžupan MO Novo mesto.

Print Friendly, PDF & Email