Danes se je s Kitajske vrnila ženska reprezentanca odbojke sede, ki je zmagaka na zadnjem kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na paralimpijske igre. Domačini so pred osnovno šolo v Šempetru v Savinski dolini pripravili srčen sprejem ob tamkajšnji osnovni šoli, domači gasilci pa so odbojkarice pozdravili z vodnim slavolokom.

Čustven turnir

“Bil je zelo čustven turnir. Na začetku je bilo videti, da bo šlo gladko, a smo vedele, da ne bo enostavno. S to mislijo smo šli na turnir. Res naporno, fizično in čustveno je bilo. Vedeli smo, da lahko zdržimo. Dejstvo je, da je priti na paralimpijske igre kar majhna misija nemogoče za državo, kot je Slovenija. Kapo dol vsem nam, ki smo vztrajali. Čeprav imamo majhno ekipo v primerjavi z drugimi državami, se nas je zbralo deset pravih, na igrišču smo pokazale, da smo prava ekipa,” se je na dogajanje na turnirju v kitajskem mestu Dali ozrla kapetanka Lena Gabršček, ki je ena od treh v odpravi, ki je na igrah že igrala.

“Kot je rekel selektor Simon, gremo na igre z visokimi cilji. Rezultati v zadnjem času kažejo, da smo super ekipa. Imamo prostor za napredek, v vsaki tekmi bomo šli na zmago in lahko pridemo daleč,” je o ciljih dejala kapetanka.

“Prvič sem bila na igrah pri 18 letih in sem bila , nepripravljena, neizkušena. Vedela sem le to, da je to največje tekmovanje. Zdaj vem, kam se podajam, grem v vlogi kapetanke in to bo velika čast,“ se Lena veseli iger v Parizu. Na igrah bo igrala drugič, prav tako bo drugič na igrah selektor Simon Božič, ki je bil leta 2012 pomočnik glavnega trenerja Adija Urnauta. Na svojih četrtih paralimpijskih igrah bo zaigrala povratnica v reprezentanco Saša Kotnik Hren, četrtič bo na igrah tudi Danica Gošnak, prvič v vlogi trenerke, prej trikrat kot igralka, tretjič bo na igrah igrala Simona Ocepek.

Izkoristili zadnjo priložnost

„Ko smo se odločali za projekt Pariz 2024, smo na prvem sestanku, to je bilo pred dvema letoma in pol, odločili, da bomo vse sile usmerili v to, da nam uspe! Vedeli smo, da imamo štiri možnosti: svetovno in evropsko prvenstvo, svetovni pokal in zadnji kvalifikacijski turnir. Na SP smo prišli do polfinala, kar je bil dokaz, da ekipa raste. Na EP smo bili finalisti, bili smo enakovredni Italiji. A finala moraš znati igrati. Nekaj novega smo se naučili na svetovnem pokalu, vse pa unovčili na zadnjem turnirju na Kitajskem. Punce so odigrale fenomenalno, zame je to tudi največji uspeh v moji trenerski karieri,“ je bil navdušen selektor Simon Božič. „Ko ljudje sprejmejo in cenijo tvoje delo, je to največja možna nagrada za take, ki smo res s srcem pri športu. Iskrena hvala za tako veličasten sprejem!“ je dodal vidno ganjeni Božič.

Pot do Pariza

Pot do Pariza pa ni bila lahka. Slovenke so v predtekmovanju sicer dobile vse tekme, klonile so le proti Kitajski, a ta tekma ni štela za razvrstitev, saj so si Kitajke že prej zagotovile nastop v Parizu. V finalu so proti Iranu vodile z 2:0 v nizih, a so nasprotnice izenačile, v odločilnem petem pa tudi vodile. Pri 11:11 so jih Slovenke ujele, nato povedle s 13:12 in 14:13, preden so po servisu Gabršček dobile niz in s tem tudi vozovnico za Pariz. Slovenija je na Kitajskem nastopila v postavi Jana Ferjan, Saša Kotnik Hren, Mira Jakin, Suzana Ocepek, Klara Vrabič, Vesna Pogačar, Tija Vrhovnik, Barbara Kocmur, Valentina Brik in Lena Gabršček.

Grenak priokus

“Čestitke dekletom, mi smo verjeli v to zgodbo in smo po korakih rasli in se borili. Zato se danes veselimo, naša zveza združuje 26 športnih panog in je zelo pomembno, da imamo tudi ekipo, ki se bo udeležila iger. V Slovenijo bomo prinesli odlične rezultate, kot zveza, ki pokriva tudi odbojko sede, pa se bomo potrudili, da bodo šle na igre pripravljene in dosegle svoje sanje,” pa je dejal predsednik krovne Zveze za šport invalidov Slovenija – Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar, ki pa je dodal, da ostaja nekaj grenkobe, ker še ni zanesljivo, ali bo igre mogoče spremljati tudi v Sloveniji. “Televizija Slovenija ni zakupila licence za prenos, čaka nas še nekaj borbe in pregovarjanja, da bi se to zgodilo. A s takim rezultatom imamo več možnosti, da bi se to zgodilo” je poudaril Lazar, ki pa se nadeja, da se bo zadrega rešila v dobrobit parašporta v Sloveniji. Odbojkaricam so čestitali še Metod Ropret (v imenu OKS-a in Odbojkarske zveze Slovenije), Janko Kos, župan občine Žalec ter  Boštjan Pražnikar, predsednik Odbojkarskega kluba Šempeter.

 

Paralimpijske igre v Parizu bodo med 28. avgustom in 8. septembrom. Poleg odbojkaric bodo v slovenski odpravi zanesljivo še lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič ter izkušeni strelec Franček Gorazd Tiršek. Še nekaj slovenskih športnikov pa ima možnost, da se do konca junija uvrsti na igre.

Print Friendly, PDF & Email