Odštevanje do paralimpijskih iger v Parizu se nadaljuje. Naše športnice in športnice so uspešne pri lovu na kvote in norme. Ni pa jasno, ali bomo lahko prenose njihovih tekmovanj spremljali na TV Slovenija, s katero smo od leta 2012 zgledno sodelovali, nacionalna televizija pa je stopnjevala tudi obseg poročanja. Na zadnjih zimskih paralimpijskih igrah smo nastop Jerneja Slivnika spremljali v neposrednem prenosu. Ker je bila to praksa, smo tudi letos pričakovali nadgradnjo. A so nas na TV Slovenija presenetili. Ni ji (še) uspelo kupiti televizijskih pravic za nakup paralimpijskih iger.

“Televizija Slovenija ni zakupila licence za prenos, čaka nas še nekaj borbe in pregovarjanja, da bi se to zgodilo,“ je pred dnevi opozoril Damijan Lazar, predsedniki Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja. Kot nacionalna panožna zveza za parašport smo o tem minuli mesec obvestili vse predstavnike oblasti in ostale invalidske organizacije.

Svoje pa je pristavil tudi državni svetnik Dane Kastelic, ki je predstavil vprašanje in pobudo, naslovljeni na Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo: „Kakšno je stališče Vlade Republike Slovenije oziroma pristojnega Ministrstva za kulturo glede odločitve javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija, da se v Programsko produkcijski načrt za 2024, ki sicer vključuje prenos olimpijskih iger v Parizu 2024, ne vključi tudi prenosa paralimpijskih iger v Parizu 2024, ob zavedanju, da je neizvedba prenosov obeh prej naštetih dogodkov diskriminatorna z vidika zagotavljanja enakih možnosti vsem državljanom, da spremljajo nastope slovenskih športnikov in parašportnikov na tako pomembnih mednarodnih športnih dogodkih?“ in „Vlada Republike Slovenije in pristojno Ministrstvo za kulturo naj v sodelovanju z Radiotelevizijo Slovenija storita vse, da se bo v okviru televizijskih programov Radiotelevizije Slovenija prenašalo vsaj otvoritev in nastope slovenskih udeležencev paralimpijskih iger v Parizu 2024.“

Print Friendly, PDF & Email