Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program »Paralimpijski šolski dan«, ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem. V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15. Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimpijskega športa, preizkus športov v telovadnici in predstavitev športno-življenjske zgodbe parašportnika.

17. in 18. aprila smo obiskali dve šoli: OŠ Hruševec Šentjur in Osnovno šolo Toneta Pavčka v Mirni Peči.

V Šentjurju so tamkajšnji osnovnošolci pozorno prisluhnili predstavitvi paralimpijskega gibanja, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek pa mu je predstavil svojo navdihujočo življenjsko zgodbo. Mladi so se preizkusili v igranju košarke na vozičkih, dvoranskem balinanju, odbojki sede in golbalu.

V Mirni Peči pa je svojo navdihujočo življenjsko zgodbo predstavil odbojkar in lokostrelec Simon Turk, otroci od 1. do 5. razreda pa so z veseljem preizkusili košarko na vozičkih, boccio, odbojko sede in golbal-.

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, projekt sofinancira tudi Fundacija za šport.

Društvo za kulturo inkluzije je podizvajalec programa.

Print Friendly, PDF & Email