„Zelo lepo je bilo, pogovor je bil zelo lep, Mateja Pintar Pustovrh je tole zelo dobro pripravila. Vesel sem, ker se je zbralo toliko ljudi v tem prijetnem ambientu Vinarskega muzeja Vipava. Domači župan je zelo lepo povedal, njegove besede so se me dotaknile. Zares sem vesel in še bolj čutim, kako občina diha z mano,“ je svoje misli strnil Dejan Fabčič, paralimpijec iz Podnanosa. Dejan bo letos tekmoval na svojih četrtih paralimpijskih igrah. Obiskali smo ga v sredo, v Vinarskem muzeju Vipava nas je gostila domača občina Vipava.

Dr. Boro, Nina in Brina

„Ko sem šel leta 2008 na prve paralimpijske igre, sploh ni nihče vedel, da grem na igre. V času paralimpijskih iger v Riu leta 2016 se je to bistveno spremenilo. Ko sem se vrnil, sem imel zelo lep sprejem pri županu. Tako je bilo tudi po igrah v Tokiu. Zdaj pa čutim to podporo že pred igrami,“ je Dejan pohvalil domačega župana mag. Antona Lavrenčič a in občino Vipavo. V pogovoru je Dejan razkril, kako je pristal v lokostrelstvu, izpostavil je tri pomembne ljudi, ki so ga spremljali na športni poti: dr. Bora Štrumblja, Nino Mozetič in Brino Božič. Dejan tudi ne skriva, tako mu je dejal tudi eden od prijateljev, da je zdaj že napočil čas, da s četrtih iger prinese domov kolajno.

„Ko poslušaš mojo zgodbo, si lahko misliš tudi tako: pa dobro, oni Fabčič se loti enega športa, mu dajo letalsko karto, pa gre na paralimpijske igre. Pa ni tako. Parašport je postal tako profesionalen, da je zelo težko priti na paralimpijske igre. Če treniraš enkrat ali dvakrat na teden, te ni… Sam treniram vsak dan po 2-3 ure,“ je Dejan potrdil, da je parašport eno veliko garanje! „Veliko, veliko treninga, vmes bo še eno tekmovanje, potem pa finalne priprave za Pariz,“ je še pristavil, kaj ga čaka do odhoda v Pariz.

Cenijo ga

„Dejana cenimo in spoštujemo; super zdravnik, vrhunski parašportnik, predvsem pa je fajn človek. Velikega pa ga delajo njegova preprostost, vztrajnost in delavnost. Dejan je idealen vzor za mlade in hkrati dokaz, pot, kaj lahko nekdo doseže, če si močno želiš, hočeš,“ pa je domači župan mag. Anton Lavrenčič z izbranimi besedami nagovoril Dejana, potem pa dodal: „Dejan je zrel, da dobi kolajno. A mi smo ponosni nanj, pa naj osvoji ali pa ne osvoji kolajne. Ne pozabimo: Dejan bo tekmoval na četrtih paralimpijskih igrah. To je izjemen dosežek.“

V Vipavi imajo smele načrte, tudi na področju parašporta!
„Želimo si, da postanemo še bolj invalidom prijazna občina. V prihodnje bi radi tudi s pomočjo evropskih sredstev udejanjali strokovne programe na tem področju, želimo pa si, da bi lahko zgradili tudi kak objekt,“ nam je še povedal župan Lavrenčič.

Pogovora se je udeležil tudi Miloš Popovič, predsednik Športne zveze Ajdovščina, Dejanu je prisluhnila tudi namiznotenisačica Karin Praček, Dejanovi klubski kolegi iz LK Budanje in dijaki vipavske škofijske gimnazije.

Dejana sta pozdravila tudi predstavnika njegovih osebnih sponzorjev: Meblo Jogi in Mlinotest.

Print Friendly, PDF & Email