V Brnu na Češkem se danes začenjaj Emil Open, t.i. poletne evropske igre mladih parašportnikov. Za številne mlade je to tudi prva mednarodna športna izkušnja. Slovenija sodeluje tudi to pot, na tekmovanjih v Brnu se bodo predstavili v plavanju, atletiki, namiznem tenisu in dvoranskem balinanju.

„Šport pomaga otrokom z invalidnostjo naučiti se uporabljati svoje telo v skladu s svojimi zmožnostmi in pogosto je videti, da so zmožnosti mnogo več od pričakovanja njihovih staršev. S pomočjo športa poleg psihološke in fizične koristi se razvije tudi samozavest, ki se kaže skozi družbeno vlogo invalidov. Na primer; od vojen prizadetih območjih so izvedli študije, ki dokazujejo, da se ljudje s invalidnostjo, kateri sodelujejo v športu v 70% primerih lažje najdejo zaposlitev in več kot 60% lažje pridobijo življenjskega partnerja (v primerjavi s tistimi, ki se ne ukvarjajo s športom). Zaradi vsega naštetega Zveza ŠIS SPK že vrsto let mlade športnike pošilja v Brno, kjer se odvija predpriprava za evropske igre mladih. Mladi pa se vključujejo in družijo z vrstniki, ki jim prenašajo izkušnje in vidike socializacije iz njihovih  držav,“ je odpravi na pot povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

Slovenija bo nastopila v postavi:

boccia:
Anže Strazberger (Cirius Kamnik)

paranamiznitenis:
Peter Rus (Cirius Kamnik), Kristjan Tadić (Cirius Kamnik)

paraplavanje:
Alen Šošter (PK Velenje), Florjan Krevh (PK Velenje), Nej Prodan Šumnik (PK Velenje), Neo Girotić (ŠD Plavalček), Larisa Žibert (ŠD Plavalček), Maja Bartol (ŠD Plavalček), Maj Režman (ŠD Plavalček), Miha Pavlič (ŠD Plavalček), Nejc Goršin Fabjan (ŠD Plavalček), David Bizjak Gale (Center Iris)

paraatletika:
Žiga Jarkovič (Center Iris), Irenej Nace Kirm (Center Iris), Miha Vidmar (Center Iris), Tim Završki (Center Iris).

Trenerji, ki spremljajo ekipo: Irena Lamovec, Sandi Mavrič, Polona Vrankar, Zdenko Božič, Jure Šumečnik, Tatjana Lapuh, Ivica Merlak, Gašper Tanšek.

Print Friendly, PDF & Email