Španska Malaga bo med 21.6. in 29.6. gostila evropsko košarkarsko prvenstvo gluhih, kjer bo imela visoke cilje in pričakovanja tudi Slovenija. Reprezentanci, ki jo vodi selektor Jaka Hladnik, Odločnosti po želji po odmevnem rezultatu naši zasedbi ne manjka.

Lanski SP motiv za letošnji EP

Naša reprezentanca se je lani na svetovnem prvenstvu v Grčiji kot ekipa v igri „pet na pet“ vrnila na mednarodno sceno in na svetovnem prvenstvu dosegla 9. mesto, čeprav je ciljala višje, a jo je pokopal nesrečen poraz v predtekmovanju proti Izraelu. Kot da je to fante in varovance selektorja Jake Hladnika še bolj motiviralo. Pljunili so v roke, zavihali rokave in začeli priprave na prihajajoče evropsko prvenstvo. To bo prvo evropsko prvenstvo po letu 2021, ko je naslov evropskega prvaka slavila Ukrajina, Rusija je bila srebrna, Izrael pa bronast. Slovenije na evropskem prvenstvu ni zaigrala. Naši košarkarji so bili leta 2004 in 2010 najboljši v Evropi. Najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu so dosegli leta 2002, ko so bili v Grčiji druga. Dvakrat so bili srebrni na olimpijadi gluhih. Od preteklosti in spominov se ne živi, zato v naši reprezentanci stavijo na trdo delo in dobro pripravo.

Kdaj s kom v predtekmovanju?

Žreb ji je namenil predtekmovalno skupino, ob njej pa še Litva (22.6. ob 17.00), Španija (23.6. ob 17.00) in Italija (25.6. ob 14.30). Žreb je drugačen, saj je od tekmovanja odstopila Turčija, pred dnevi pa je bil opravljen nov žreb.

Tudi trije mladi

„Delali smo in trenirali dobro,“ je pred začetkom EP-ja povedal selektor Hladnik, ki mu pri delu pomaga Boris Jeršin. V štabu je tudi Damjan Šebjan, ki je tako kot Peter Rankovič končal kariero.

„Predvsem si želim, da smo letos v primerjavi z lanskim letom boljše taktično pripravljeni in podkovani. Gradimo na kombinatoriki, želimo igrati dobro košarko,“ nadaljuje Hladnik.

Slovenija se je na EP pripravljala v postavi Saša Lukić, Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik, Domen Star, Matic Makuc, Klemen Javornik, Jaka Markovič, Aleksander Perić, Albert Bijol, Maks Podgoršek, David Bric in Rok Golob.

Foto: Spletna TV

Print Friendly, PDF & Email