Mednarodna paraodbojkarska zveza je obelodanila urnik tekem na letošnjih paralimpijskih igrah.

V skupini B

Žreb je Sloveniji minuli mesec namenil predtekmovalno skupino B, v njej pa bodo igrale še Kanada, Brazilija in Ruanda. V skupini A bodo Francija. ZDA, Kitajska in Italija. Danes pa so znani tudi termini tekem.

Tekme Slovenije v predtekmovanju:

29.8.
Kanada – Slovenija (18.00)

31.8.
Slovenija – Ruanda (12.00)

2.9.
Brazilija – Slovenija (14.00)

Slovenija bo prvo tekmo odigrala proti Kanadi (29.8.), potem jo čakata še tekmi proti Ruandi (31.8.) in Braziliji (2.9.).

Potek tekmovanja

Format vključuje predkrog in fazo z eno eliminacijo, kar skupaj obsega 36 tekem. V predkrogu bo osem ekip razdeljenih v dve skupini (A in B) po štiri ekipe. Vsaka ekipa bo igrala s tremi drugimi ekipami v svojem bazenu. Razvrstitev bo temeljila na številu zmag, pri čemer bodo izenačeni rezultati določeni glede na osvojene točke, set količnik, točkovni količnik in medsebojne rezultate.

Prvi dve ekipi iz vsake skupine se bosta uvrstili v polfinale, pri čemer se bodo zmagovalci potegovali za zlato medaljo, poraženci pa za bron. Tretje ekipe v svojih skupinah se bodo pomerile za 5. ali 6. mesto, četrtouvrščene ekipe pa za 7. ali 8. mesto.

Četrtič na igrah

Naše odbojkarice bodo na igrah prvič po letu 2012, sicer pa bodo nastopile četrtič. Dosedaj so bile 4. v Atenah in Pekingu, 6. pa v Londonu.

Od leta 1972

Pariz bo med 28.8. in 8.9. gostil 17. poletne paralimpijske igre. Na paralimpijskih igrah bodo podelili 549 medalj v 22 parašportih, tekmovalo pa bo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Slovenske barve bodo v Parizu zagotovo zastopali lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, strelec Franček Gorazd Tiršek in ženska reprezentanca odbojke sede. V prihodnjih dneh bo znanih še nekaj potnikov. Vodja slovenske paralimpijske odprave bo dr. Boro Štrumbelj.

Do zdaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn, od tega kar 14 zlatih. Največ kolajn so osvojili v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu. S po šestimi sta rekorderja atlet Franjo Izlakar in pokojni Jože Banfi (odbojka sede in plavanje). Prvo medaljo pa je leta 1972 osvojil Jože Okoren (srebro, met diska).

Print Friendly, PDF & Email