Project Description

Parastrelstvo

[ultimate_spacer height=”30″]

Parastrelstvo, ki je paraolimpijski šport od iger v Torontu leta 1976, je izjemen preizkus športnikove koordinacije, natančnosti, ravnotežja in psihološke trdnosti.

Parastrelci in parastrelke so razdeljeni v dve kategoriji, glede na vrsto invalidnosti. V kategoriji SH1 nastopajo parastrelci, ki lahko samostojno držijo orožje. in lahko streljajo v disciplinah s pištolo ali puško.

V kategoriji SH2 nastopajo parastrelci, ki zaradi vrste invalidnosti ne morejo sami držati orožja, zato uporabljajo posebno stojalo. Parastrelci v kategoriji SH2 streljajo le s puško.

Poznamo 17 tekmovalnih disciplin, od tega je 12 olimpijskih. Parastrelci nastopajo tako v posamični kot ekipni konkurenci treh parastrelcev. Na tekmovanjih najprej potekajo kvalifikacije iz katerih se najboljših osem parastrelcev uvrsti v finale.

Še zanimivost: oddaljenost tarče je 10, 25 ali 50 metrov, odvisno od discipline. Pri streljanju z zračno puško je središče tarče veliko le 0,5 milimetra kar od športnika zahteva izjemno natančnost. “Čisti zadetek” v sredino tarče prinese 10.9 krogov.

Parastrelstvo je najuspešnejši slovenski paraolimpijski šport, ki se lahko pohvali z največjim številom kolajn z velikih tekmovanj. Na paraolimpijskih igrah v Riu, sta z zlato in srebrno kolajno razveselila Veselka Pevec in Gorazd Tiršek v kategoriji SH2.

Kontakt:

Vsi, ki bi se želeli preizkusiti v parastreljanju lahko kontaktirate:

  • ZŠIS-POK, info@zsis.si, 01 5300 892

Video predstavitev športa

Obrni se na našega strokovnjaka preko kontaktnega obrazca.
Odgovor lahko pričakuješ v najkrajšem možnem času!

    Dodatne slike

    Print Friendly, PDF & Email