Včeraj so se v Pekingu končale 29. olimpijske igre moderne dobe. A športni objekti in olimpijska vas ne bodo dolgo samevali. V teh dneh se v Peking namreč odpravljajo športniki invalidi, ki bodo na istih prizoriščih tekmovali na 13. paraolimpijskih igrah. Te bodo od 6. do 17. septembra, na njih pa bo nastopilo približno 4000 športnikov in športnic iz več kot 150 držav.


Slovenska odprava na paraolimpijskih igrah v Pekingu bo štela 53 članov – 30 športnikov in 23 spremljevalcev. Na prizorišče tekmovanj bo odpotovala 29. avgusta. To bo že peti nastop naših športnikov invalidov na paraolimpijskih igrah pod slovensko zastavo. S štirih dosedanjih – Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000) in Atene (2004) – so se vrnili s 16 kolajnami, v povprečju s štirimi z vsakih iger. Prvo ime slovenskega paraolimpizma je še vedno Mariborčan Franjo Izlakar, ki je pred leti sklenil o sijajno športno pot. Izlakar je na paraolimpijskih igrah v Barceloni osvojil zlati kolajni v suvanju krogle in metu diska, z iger v Atlanti in Sydneyju pa se je vrnil s srebrnima kolajnama v suvanju krogle.

Slovenski športniki in športnice bodo v Pekingu nastopili v atletiki, golbalu, kolesarstvu, namiznem tenisu, plavanju, sedeči odbojki in streljanju. Na predstavitvi v Laškem so izžarevali optimizem, in sodeč po tem, bi lahko bile paraolimpijske igre tudi tokrat zanje zelo uspešne.

Na paraolimpijskih igrah v Atenah je slovenska reprezentanca osvojila štiri kolajne – zlato v namiznem tenisu v posamični konkurenci je osvojila Mateja Pintar, srebrni sta osvojila Franc Pinter v streljanju in Tatjana Majcen Ljubič v metu kopja, Majcen Ljubičeva pa je osvojila še bronasto v suvanju krogle. “S podobno bero kolajn bi bili zelo zadovoljni tudi v Pekingu. Priprave naših športnic in športnikov so potekale po programu, vsi so dobro pripravljeni in prepričan sem, da bodo na Kitajskem vsi dali od sebe vse, kar zmorejo in znajo. Kolajn od njih ne zahtevamo, zadovoljni bomo, če bodo nastopili po svojih močeh in dostojno zastopali Slovenijo,” je na predstavitvi reprezentance v dejal Branko Mihorko, vodja slovenske paraolimpijske odprave.

Franc Pinter, naš odlični strelec, se ponaša s tremi srebrnimi kolajnami, ki jih je osvojil v Atlanti, Sydneyju in Atenah. Je napočil čas, da se ovenča tudi z zlato? “S kolajno se ne obremenjujem, čeprav bi je bil zelo vesel. Na treningih so padale desetke. Če bo tako tudi v Pekingu, se lahko zgodi marsikaj,” ni skrival optimizma odlični strelec iz Slovenske Bistrice.

Mateja Pintar bo v Pekingu branila zlato namiznoteniško kolajno iz Aten. “V prvi vrsti želim pokazati dobro igro, in če bo turnir potekal po mojih željah, brez kolajne ne bi smela ostati. Večino tekmic poznam, tudi Kitajko, ki je pred dvema letoma osvojila naslov svetovne prvakinje, a ob njej bo v Pekingu še veliko odličnih igralk, tako da so napovedi zelo tvegane,” je razložila Pintarjeva.

Pomočnik trenerja namiznoteniške ekipe bo Gregor Škafar, pred leti odličen slovenski namiznoteniški igralec in državni reprezentant. “Ne smemo biti skromni. Od Mateje pričakujemo kolajno,” je bil odločen nekdanji igralec ŽNTK Maribor.

Tatjana Majcen Ljubič, nosilka dveh kolajn iz Aten, se zaveda, kako zahtevna konkurenca jo čaka v Pekingu. “Boj za kolajne bo zelo trd, toda če bom dosegla rezultate, ki jih dosegam na treningih, bi kolajno morala osvojiti,” je dejala odlična atletinja.

“Zelo nehvaležno je napovedovati, kakšne možnosti imamo v boju za kolajno. Po tihem si jo želimo, a bomo videli, če se bodo naše želje izpolnile,” je povedala kapetanka ženske ekipe v sedeči odbojki Anita Goltnik Urnaut.

Slovenci na paraolimpijskih igrah:

Atletika: Henrik Plank, Tatjana Majcen Ljubič, Jože Flere, Tanja Cerkvenik

Golbal: Gorazd Dolanc, Boštjan Vogrinčič, Ivan Vinkler, Matej Ledinek, Dejan Pirc, Simon Podobnikar

Kolesarstvo: David Kuster

Namizni tenis: Bojan Lukežič, Mateja Pintar, Andreja Dolinar, Jolanda Belavič, Ivan Lisac

Plavanje: Dejan Fabčič

Sedeča odbojka: Saša Kotnik, Danica Gošnak, Alenka Šart, Marinka Cencelj, Emilie Gradišek, Boža Kovačič, Bogomira Jakin, Ana Justin, Suzana Ocepek, Anita Goltnik Urnaut, Štefka Tomič

Strelstvo: Franc Pinter, Damjan Pavlin

 

Avtor: ZMAGO GOMZI – Večer

link: http://www.vecer.com/clanek2008082505354581

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Print Friendly, PDF & Email