Ljubljana, 26. avgusta (STA) – Slovensko reprezentanco športnikov invalidov, ki se odpravlja na paraolimpijske igre v Peking, je pred odhodom na Kitajsko sprejel predsednik vlade Janez Janša. Tekmovalcem, Slovenijo bo na največjem dogodku za športnike invalide zastopala trideseterica, je Janša začele veliko uspehov v kitajski prestolnici.

 

“Prepričan sem, da so dosežki naših olimpijcev dodatna spodbuda za vas. Vsak šport je povezan s številnimi ovirami, ki jih je potrebno preseči. Za paraolimpijske športnike pa to velja še posebej, saj je teh preprek in odrekanj še več kot pri ostalih in zaradi tega ste lahko zgled vsem drugim. Paraolimpijske igre morda medijsko niso tako odmevne kot olimpijske, toda vaši rezultati niso nič manj odmevni,” je športnike, ki bodo čez tri dni odpotovali na Kitajsko, na sprejemu v Ljubljani nagovoril Janša. “Zaradi vaše nepopustljive zavzetosti in trdega dela se Slovenija uvršča v krog držav na samem olimpijskem vrhu. Vesel sem, da ste med potniki v Peking tudi takšni, ki ste že izkusili, kako je, ko zaigra državna himna. Srečno in uspešno v Pekingu vsem športnikom, trenerjem in spremljevalcem,” je popotnico paraolimpijski reprezentanci sklenil predsednik vlade.

Slovenija bo imela na bližnjih paraolimpijskih igrah v Pekingu, ki se bodo na istih prizoriščih kot nedavno končane olimpijske odvijale od 6. do 17. septembra, najštevilčnejšo zasedbo, odkar na teh tekmovanjih od leta 1992 nastopa kot samostojna država. Na Kitajsko bo odpotovalo 30 športnic in športnikov v sedmih panogah:

namiznem tenisu, kjer bodo nastopali Mateja Pintar, Jolanda Belavič, Andreja Dolinar, Ivan Lisac in Bojan Lukežič, atletiki s Tatjano Majcen Ljubič, Tanjo Cerkvenik, Henrikom Plankom in Jožetom Fleretom, strelstvu, predstavnika bosta Franc Pinter in Damjan Pavlin, plavanju in kolesarstvu, v prvem bo nastopil Dejan Fabčič, v drugem pa David Kuster, ter dveh ekipnih športih, sedeči odbojki in golbalu. Slovenske odbojkarice so Marinka Cencelj, Anita Goltnik Urnaut, Danica Gošnak, Emilie Gradišek, Bogomira Jakin, Ana Justin, Saša Kotnik, Boža Kovačič, Suzana Ocepek, Alenka Šart in Štefka Tomič, golbalisti pa Gorazd Dolanc, Matej Ledinek, Dejan Pirc, Simon Podobnikar, Ivan Vinkler in Boštjan Vogrinčič.

Paraolimpijci so se razveselili predvsem zagotovila Janše o izenačenosti nagrad za najbolj uspešne športnike, nosilce medalj, na olimpijskih in paraolimpijskih igrah. Najboljša slovenska udeleženka zadnjih iger v Atenah, zlata namiznoteniška igralka Mateja Pintar, je predsedniku vlade podarila fotografijo celotne reprezentance, ki bo nastopila v Pekingu.

“Naši športniki so se še z vsakih iger doslej vrnili z medaljami in upam, da tokrat ne bo nič drugače. Rad bi se zahvalil vladi in ministrstvu za šolstvo in šport tako za večjo finančno podporo letos kot za sprejem pravilnika, ki izenačuje športnike olimpijce in paraolimpijce,” pa je dejal predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije- paraolimpijskega komiteja (ZŠIS-POK) Emil Muri.

  

Print Friendly, PDF & Email