Ljubljana, 01. septembra (STA) – Slovenija bo do leta 2011 dobila prvi športni objekt, ki bo v celoti namenjen in prilagojen potrebam športnikov invalidov. K temu so se danes s podpisom pisma o nameri zavezali Inštitut RS za rehabilitacijo (IRSR), ministrstvo za šolstvo in šport, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter ministrstvo za zdravje, so sporočili z IRSR.

Pismo o nameri so podpisali minister za šolstvo in šport Milan Zver, ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman, ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič ter direktor Inštituta Republike Slovenije za rehabilitacijo Robert Cugelj. Slovesnosti sta se v prostorih inštituta udeležila tudi predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Boris Šuštaršič in podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Jože Okorn. Investicijska vrednost objekta, ki bo stal na območju IRSR, znaša 9.100.000 evrov.

Kot so pri IRSR zapisali v sporočilu za javnost, bo načrtovani center namenjen tekmovalnemu športu in rekreaciji invalidov, programom terapevtske rehabilitacije ter pomoči invalidom pri resocializaciji v ustrezno življenjsko okolje, dopolnilno pa bo v njem potekala še pedagoško-znanstvena in raziskovalna dejavnost ter aktivnosti za osebe v zrelejšem obdobju življenja.

“Glede na naravo športnega objekta je pomembno, da se nahaja v bližini strokovne rehabilitacijske ustanove. Inštitut Republike Slovenije za rehabilitacijo ima veliko znanja na področju poznavanja motorike in funkcioniranja za omenjene kategorije oseb, posebno pozornost pa posveča tudi otrokom s posebnimi potrebami. Strokovnjaki namreč poudarjajo, da bolniki s pomočjo športnih programov hitreje napredujejo pri zastavljenih ciljih rehabilitacije in se obenem hitreje in lažje, predvsem z večjo motivacijo, vključujejo v okolje, od koder so prišli. Objekt pa bo izredno pomemben tudi na področju tekmovalnega invalidskega športa, saj bo predstavljal državni športni objekt za potrebe športnikov invalidov in nacionalni center Zveze za šport invalidov Slovenije. Objekt bo omogočil tudi povezavo terapevtskih oziroma rehabilitacijskih športnih programov s pedagoškim programom, ki ga izvajajo Fakulteta za šport, Pedagoška fakulteta …” pravijo pri IRSR.

Objekt bo meril 65 x 35 metrov. Zajemal bo dve kletni etaži, pritličje z glavno dvorano ter prvo in drugo nadstropje. Dvorana bo zagotavljala 350 sedišč in bo primerna tudi za izvedbo mednarodnih športnih dejavnosti, kongresov in različnih drugih srečanj, saj bo v celoti prilagojena potrebam invalidov, so še dodali na inštitutu.

Print Friendly, PDF & Email