Včeraj je bilo v osrednjem novinarskem središču (MPC) še vse pusto, danes dopoldan pa kot v mravljišču, pa čeprav je pekinški MPC največji v zgodovini paraolimpijskih iger.

Na 60.000 kvadratnih metrih MPC-ja in 90.000 kvadratnih metrih IBC-ja (radio in televizijskega središča) bo v naslednjih dneh delalo po uradnih podatkih 6325 novinarjev iz vsega sveta. Številka je skorajda trikrat večja v primerjavi z Atenami leta 2004. Kitajski novinarji, poročevalci in fotografi predstavljajo dobro polovico (3365), preostanek (2786) pa jih prihaja iz tujine, največ iz Nemčije, Japonske, Velike Britanije in Južne Koreje.

Delo v vseh novinarskih središčih, tudi tistih na prizoriščih, je omogočeno tudi invalidom, teh je 47 iz 14 držav. Nekatera reporterska mesta imajo dostop z invalidskimi vozički, prilagojene so višine miz, pultov informacijskih točk, avtobusi, podzemna železnica in tudi tribune na prizoriščih. V novinarskih središčih bodo lahko delali tudi slepi, saj so jim namestili 4 posebne tiskalnike (za Braillevo pisavo – brajlovo pisavo), na vsakem prizorišču pa bodo dobili tudi spremljevalca – prostovoljca.

Na današnji novinarski konferenci v MPC-ju so predstavniki BOCOG-a (organizacijskega komiteja) poudarili, da je bilo prodanih že 72 odstotkov vstopnic za vse prireditve, vključno z razprodanima otvoritveno in zaključno slovesnostjo. Natančneje to pomeni 1,19 miliijonov vstopnic od skupno 1,65 milijonov, ki so na voljo. Med prodane vstopnice organizatorji štejejo tudi 330000 vstopnic, ki so bile razdeljene v okviru Olimpijskega izobraževalnega programa, v katerega so vključili študente, invalide in naključno izbrane posameznike.      

Print Friendly, PDF & Email