Peking, 06. septembra (STA) – Dobrih 14 dni po koncu letošnjega največjega športnega dogodka na svetu je kitajska prestolnica še enkrat zaživela v olimpijskem in športnem duhu. S slavnostnim odprtjem in prižiganjem ognja so se danes v Pekingu začele paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide.

Kitajci so tudi za paraolimpijske igre, ki po tradiciji zadnjih desetletij z nekajtedenskim zamikom sledijo olimpijskim, pripravili podoben spektakel kot na začetku avgusta. Na sredino stadiona Ptičje gnezdo so namestili osrednji okrogel oder, kjer se je odvijal večji del programa, za dodaten program pa so predvideli še manjši oder na severnem delu stadiona.

Osrednji del prireditve je bil podobno kot na OI mimohod vseh reprezentanc udeleženk. Po ugibanjih, koliko ekip bo na Kitajskem resnično nastopilo, številke so se v dneh pred odprtjem gibale od 140 do 150, so prireditelji na dan začetka iger sporočili, da bo na stadion vkorakalo 148 držav udeleženk. Med njimi je bila tudi Slovenija, na Ptičje gnezdo so športniki, trenerji in spremljevalci vkorakali kot 123. reprezentanca.
Slovenski zastavonoša na slavnostnem odprtju je bil odlični strelec Franc Pinter, za katerega so igre v Pekingu že pete v karieri, z zadnjih treh pa se je vselej vrnil s kolajno. Potem ko so se na prejšnjih igrah športniki pritoževali, da sami od slavnostnega odprtja niso imeli prav veliko, saj so morali na pomožnem stadionu čakati skoraj do konca slovesnosti, so na Kitajskem tudi bili del spektakla. Prireditelji so enoinpolurni prihod reprezentanc predvideli že takoj na začetku uradnega programa, najbolj viharen sprejem domačih gledalcev pa je kot zadnja ekipa doživela kitajska reprezentanca.

Umetniški program ob odprtju paraolimpijskih iger so prireditelji tudi tematsko obarvali: tako so prostor na osrednjem odru, ki je z okroglo obliko predstavljal Zemljo, namenili “popotovanju po prostoru” slepega pevca, gluhih plesalk, ki so svoj program odplesale s pomočjo znakovne govorice svojih učiteljev, slepega pianista ter invalidne baletke. Tudi nadaljevanje je bilo razgibano in barvito, tako da so Kitajci s spektaklom ponovili vzdušje izpred skoraj natančno meseca dni, ko so na istem mestu začenjali olimpijske igre.

Tudi protokol v nadaljevanju je bil povsem olimpijski. Predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Philip Craven je pozdravil udeležence iger, prav tako predsednik organizacijskega odbora paraolimpijskih iger (BOCOG) Liu Qi. “Začenjajo se igre, ki bodo največje doslej. Še nikoli se ni na paraolimpijskih igrah zbralo toliko tekmovalcev. zahvala gre organizacijskemu odboru iger, pa tudi milijonom Kitajcev, ki so po svojih močeh prispevali k izvedbi iger. Še posebna zahvala pa je za športnike, ki bodo na teh igrah tekmovali. Hvala, Peking,” je Craven, tudi s krajšim nagovorom v kitajščini, poudaril pomen iger v Pekingu. Sledilo je uradno odprtje iger, kar je opravil kitajski predsednik Hu Jintao.

Povsem enak kot na OI je bil tudi prihod paraolimpijske zastave s simbolom IPC (na belem polju so narisane tri krivulje v rdeči, modri in zeleni barvi, ki simbolizirajo misel, duha in telo), ki so jo dvignili na drog ob kitajsko. Sledili sta še prisegi v imenu športnikov in sodnikov za poštene boje in spoštovanje pravil športnih tekmovanj.

Pika na i slavnostnega odprtja je bil prihod paraolimpijske bakle in prižiganje ognja, ki bo na osrednjem olimpijskem in zdaj tudi paraolimpijskem stadionu gorel do slavnostne prireditve ob koncu iger 17.
septembra. Za razliko od olimpijskega pa ogenj za paraolimpijske igre ni zapustil države prirediteljice, saj so ga prižgali v pekinškem Nebeškem templju 28. avgusta, pohod bakle pa se je končal na Ptičjem gnezdu.
Zadnji nosilci so bili domači paraolimpijski športniki, dobitniki zlatih medalj na prejšnjih igrah, čast prižigalca ognja pa je doletela atleta Hou Bina, ki se je na invalidskem vozičku po vrvi dvignil pod streho stadiona in s plamenico prižgal ogenj.

Po slavnostnem odprtju se bo že v nedeljo začelo zares. Kar 4000 športnikov invalidov se bo 11 tekmovalnih dni merilo na istih tekmovališčih kot pred njimi olimpijci v 20 športnih panogah. Slovenija bo imela v Pekingu 30 tekmovalk in tekmovalcev v sedmih panogah: atletiki, namiznem tenisu, kolesarstvu, plavanju, strelstvu, golbalu in sedeči odbojki.

Print Friendly, PDF & Email