NASVIDENJE TUDI ŽE V LONDONU? – Čeprav je še nekoliko zgodaj, saj so se igre v Pekingu šele dobro začele, pa nekateri že gledajo tudi v prihodnost. Slovenski strelec Franc Pinter verjetno pogosto sliši vprašanje o tem, ali bo po petih nastopih na največjih tekmovanjih za športnike invalide – na paraolimpijskih igrah tekmuje že vse od leta 1992
– pripravljen tudi za šestega v Londonu čez štiri leta. Za zdaj odgovarja, da je vendarle še nekoliko prezgodaj za takšno odločitev, čeprav z izjemo zdravstvenih, kakšnih ovir za nov nastop ne vidi.
Podobnega mnenja je tudi njegova trenerka Polona Sladič, ki poudarja, da v tem športu ni strogih starostnih omejitev; nenazadnje v Pekingu nastopa tudi strelka, ki pri 66 letih še zlahka pride v finale. Ančo, kot je vzdevek Pinterja, pa jih nima še niti 55 …

KITAJSKO VZDUŠJE NA NAMIZNEM TENISU – Najboljša slovenska namiznoteniška igralka Mateja Pintar je že občutila tudi navijaško vzdušje v pekinški univerzitetni dvorani, kjer potekajo dvoboji v kitajskem nacionalnem športu. Pintarjeva pravi, da toliko gledalcev na tekmah še ni imela. Čeprav navijajo predvsem za svoje športnike, skuša prvakinja iz Aten 2004 med tekmo odmisliti bučno občinstvo in se osredotočiti na svoj dvoboj, a dodaja, da je vseeno lepo, ko športnikom zaploska večje število navijačev. Zanjo pa so najpomembnejši njeni navijači, ki jo spremljajo v Pekingu: starši in prijatelji.

USPEŠEN DELOVNI OBISK V PEKINGU – Ob obisku Pekinga in paraolimpijskih iger je evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mlade Jan Figel s predsednikom Evropskega paraolimpijskega komiteja Enriquejem Sanchez-Guijem podpisal skupno deklaracijo, t.i. pekinško deklaracijo.
Podpis deklaracije obeležuje odobritev finančne podpore evropskemu paraolimpijskemu komiteju prek programa EU Evropa za državljane. Podpora pomeni priznanje pomena športa ter vloge civilne družbe pri krepitvi socialne vključenosti in aktivne vloge vseh državljanov v procesu izgradnje Evrope, so v sporočilu ob sodelovanju s paraolimpijskim gibanjem zapisali v slovenskem predstavništvu evropske komisije.

ZABAVNO PREVAJANJE NA NOVINARSKIH KONFERENCAH – Precej zanimive so novinarske konference po tekmah, ko najboljši športniki sedmi sili povedo prve občutke ob osvojenih kolajnah. Vse skupaj pa tudi traja kar nekaj časa. Pa ne zato, ker bi bili vsi športniki zelo zgovorni. Poskrbeti je namreč treba za prevode. Na konferenci po strelstvu, kjer je Franc Pinter osvojil medaljo, je le švedski zmagovalec prišel pred novinarje brez prevajalca. Tako drugouvrščeni Nemec kot Pinter sta na vprašanja odgovarjala v svojem jeziku, nato so njune odgovore prevedli v angleščino, slednjič pa še v kitajščino. In seveda je šlo po enakem postopku tudi v obratni smeri: kitajski novinarji so postavili vprašanje, sledil je prevod v angleščino ter nato v nemščino ali slovenščino.

DOPING NA PARAOLIMPIJSKIH IGRAH – Žal tudi na paraolimpijskih igrah najdejo tekmovalce, ki pot do uspeha iščejo s prepovedanimi sredstvi. Za prvo črno piko na letošnjih igrah je poskrbel pakistanski dvigalec uteži Naveed Ahmed Butt. V njegovem vzorcu so odkrili sledi metandienona, ki je od letos na seznamu prepovedanih sredstev. Pakistanca so ujeli pri nenapovedani kontroli, ki so jo izvedli 4. septembra. Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je tekmovalca že izključil z iger, grozi pa mu dveletna prepoved nastopanja.

Print Friendly, PDF & Email