Najstarejša paraolimpijka na igrah je slovenska odbojkarica Emilie Gradišek, ki bo prihodnje leto slavila orkoglih 70 let.

Ni opaziti, po energiji, ki jo porabi za vspodbujanje svojih soigralk s klopi. Emilie, ki je po rodu Čehinja, se je v Ravnah na Koroškem znašla zaradi ljubezni v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, potem ko je pred tem Slovenijo obiskala s folklorno skupino. Včeraj je bila priljubljena tarča tujih predstavnikov sedme sile, na tekmah pa slovensko klop zapisnikarji prav tako obiskujejo zaradi nje, saj ne morejo verjeti, da je prijavljeni rojstni datum resničen.

Organizatorji paraolimpijskih iger so med športnim programom našli čas tudi za promocijo novega filma z naslovom Cvet (Blossom). Gre za film po resnični zgodbi o slepem dekletu, ki uresniči svoje sanje, da bi postala učiteljica klavirja. »Sporočilo filma naj bo darilo paraolimpijcem«, je na novinarski konferenci povedal namestnik direktorja Ministrstva za propagando in kulturo v kitajski vladi Wang Tao. V filmu nastopajo invalidi iz umetniškega društva province Zhejiang.

Na sprejemu pri kitajskem predsedniku Hu Jintau po otvoritveni slovesnosti so se izkazali tudi kitajski kuharji. Uglednim gostom iz vsega sveta so ponudili tradicionalne jedi. Na meniju so bile štiri glavne jedi – piščančja juha, teležji zrezek na kitajski način, mlado zelje in kitajski brokoli ter tudi jastog. Za prigrizek je bila tu tudi pekinška raca.

Gostje so lahko preizkusili še domače vino, posebej rdeče vino Veliki zid iz vinograda Huaxia, in belo vino Veliki zid 2002. Med sladicami pa sta bili v ospredju mesečeva torta in skutina torta s podobo maskote paraolimpijskih iger krave Fu Niu Lele.   

  

Print Friendly, PDF & Email