Peking, 10. septembra (STA) – Na paraolimpijskih igrah v Pekingu so slovenski športniki ob velikem uspehu Mateje Pintar danes osvojili še četrto mesto v strelstvu, osmo v plavanju, golbalisti so četrtič v predtekmovanju zmagali, z 11:9 so ugnali Španijo, odbojkarice pa so doživele prvi poraz, Nizozemska je bila boljša s 3:2.

Za strelcem Francem Pinterjem sta nastopa v njegovih boljših disciplinah.
Po bronu z zračno puško je danes nastopil še v trojnem položaju z malokalibrsko in pristal na končnem četrtem mestu. Realnih možnosti za novo medaljo pa tokrat ni bilo, saj so bile že po rednem delu razlike prevelike, da bi se lahko vrstni red bistveno spremenil po desetih finalnih strelih. Pinterja je do brona po rednem delu ločilo devet krogov, na četrtem mestu pa je nato ostal tudi po finalu. Medalje so si razdelili Šved Jonas Jacobsson, ki je postavil svetovni rekord že v predtekmovanju s 1163 krogi, zlato pa potrdil še z enim rekordom v finalu (1264,3). Srebro je šlo v Izrael z Doronom Shazirijem, brona pa je ostal na Kitajskem pri Chao Dongu.

“Sem in nisem zadovoljna s tekmo. Zadovoljna, ker je to njegov najboljši izid, nezadovoljna pa, ker je imel v vsakem položaju eno slabo serijo, ki je pobrala nekaj krogov. Z manjšo razliko bi bil konkurenčen v finalu, devet krogov pa je izredno težko nadomestiti, pa čeprav z malokalibrsko puško. V celoti gledano sem pričakovala dve njegovi uvrstitvi v finale,”
je dejala trenerka Polona Sladič.

V finalu je prvič na paraolimpijskih igrah nastopil tudi Dejan Fabčič.
Potem ko je svoja prva nastopa v plavalnem kompleksu Vodna kocka opravil bolj zaradi ogrevanja, je šlo danes zares. Na 100 metrov hrbtno je v svoji kategoriji S7 v predtekmovanju dosegel sedmi čas, popoldanski finale pa je nato končal na osmem mestu. Na obratu je bil še šesti, nato pa sta ga do konca prehitela še dva tekmeca. Daleč najboljši je bil v tej konkurenci Američan Lantz Lamback, saj je tako v predtekmovanju kot v finalu odplaval svetovni rekord, zdaj je znamka pri 1:12,09. Fabčič je v finalu dosegel 1:18,41. “S trenerjem sva se zmenila, da že v prvih petdesetih metrih odplavam na polno, kar mi je tudi uspelo. Na obratu sem bil hitrejši kot zjutraj, za zadnjih 25 metrov pa mi je zmanjkalo moči. Malce sem razočaran zaradi zamujene priložnosti, a tekmeci so bili prehitri zame,” je bila Fabčičeva ocena tretjega od petih paraolimpijskih nastopov.

Tradicija zmag v ekipnih športih za Slovenijo se je končala zvečer, ko so odbojkarice v odločilni tekmi za prvo mesto v skupini – polfinale so si zagotovile že prej – morale po petih nizih priznati premoč Nizozemski. A v dopoldanskem sporedu so golbalisti poskrbeli za novo zmago. Tekma s Španijo je bila precej nenavadna, saj je bil končni izid visokih 11:9, pri čemer so slovenski tekmeci poraz ublažili prav pred koncem. “Minuto in pol pred koncem smo vodili za štiri, nato pa spet prejeli dva gola. Na srečo so Španci naredili veliko napak in nam omogočili kazenske strele.
Igra nam ne steče,” kljub četrti zmagi svojih igralcev ni bil najbolj navdušen trener Anton Marton. Za Slovenijo je Matej Ledinek dosegel tri gole, Ivan Vinkler in Dejan Pirc pa po štiri. Slovenija se bo v zadnjem predtekmovalnem obračunu v četrtek pomerila s prav tako še neporaženo Litvo. Če bo zmagala, se bo v četrtfinalu najverjetneje pomerila z ZDA, kot drugouvrščena pa bi dobila Kanado.

Slovenska ekipa v sedeči odbojki si je polfinale zagotovila že pred današnjo tekmo z Nizozemsko. Z zmago pa bi se varovanke Adolfa Urnauta izognile močni Kitajski v polfinalu. Slovenske želje se niso uresničile, po trdem boju so bile igralke s severa Evrope boljše s 3:2. Tekma je bila tesna, prvi niz so s 25:23 dobile Slovenke, drugega pa njihove tekmice s 25:17. Tretji niz je bil podoben in tudi zmage s 25:16 so se spet veselile Nizozemke. Tesno je bilo v četrtem nizu, priti koncu je že kazalo na slovensko zmago, saj so Slovenke povedle z 18:15 in 22:18. Čeprav so tekmice pritisnile, je končnih 25:22 zadostovalo za izenačenje na 2:2 v nizih. Peti niz pa je bil nato v znamenju odbojkaric v oranžnem. Hitro vodstvo z 8:2 jim je omogočilo lažje nadaljevanje, Slovenke so se še približale na 9:13, a jim je nato zmanjkalo moči za preobrat.

“Naša igra se izboljšuje, pokažemo iz tekme v tekmo več borbenosti. Seveda je Nizozemska v tem trenutku prva odbojkarska nacija, že dolgo nismo igrale s takšnim tesnim izidom in smo s svojo igro zadovoljne,” je oceno nastopa podala kapetanka Anita Goltnik Urnaut. Po dnevu počitka se bodo odbojkarice v petek pomerile s Kitajsko za vstop v finale.

Print Friendly, PDF & Email