Peking, 10. septembra (STA) – Slovenska bera medalj na paraolimpijskih igrah v Pekingu se povečuje. Po strelcu Francu Pinterju je na zmagovalnih stopničkah končala še namiznoteniška igralka Mateja Pintar. Branilka naslova v posamični konkurenci v kategoriji 3 je po zanesljivi zmagi v malem finalu v Pekingu osvojila bron.

Pintarjeva je imela po predtekmovanju, ko je v svoji skupini premagala vse tekmice in si zagotovila prvo mesto (le zmagovalke vseh štirih skupin so se uvrstile v polfinale), precej smole pri žrebu. Za tekmico je dobila zanjo neugodno Kitajko Li Qian, za nameček pa je imela njena tekmica še prednost domačega terena.

Kljub vsemu se slovenska igralka ni predala. Polfinale je sicer začela slabo in v prvem nizu dobila le tri točke, nato pa se je zbrala in odigrala precej bolje. Po dobljenem drugem nizu z 11:8 pa je vajeti spet prevzela Kitajka. predvsem z odličnim servisom je dobila drugi niz z 11:9, četrtega pa z 11:8. “Tole je šlo kar hitro, Težava pri igri z njo je bil servis in če tega ne vrneš, kar je bilo v večini primerov, je tudi en niz, ki sem ga izvleka, veliko. Dokler mi to ne bo uspelo, nimam možnosti proti njej,” je po polfinalu dejala Pintarjeva. Za tekmico v malem finalu je dobila Italijanko Michelo Brunelli, ki je morala v drugem polfinalu priznati premoč Slovakinji Aleni Kanovi.

Najboljša slovenska namiznoteniška igralka v Pekingu je imela pred odločilno tekmo nekaj ur počitka, nastop proti Brunellijevi pa je lahko pričakala sproščeno, saj ji njena igra precej bolj ustreza. To je hitro pokazal tudi potek tekme za tretje mesto. Pred polno dvorano univerze za agrikulturo se je morala slovenska igralka osredotočiti na svoj dvoboj, čeprav je glasno občinstvo spodbujalo svojo ljubljenko Qianovo, ki je na sosednji mizi osvajala zlato odličje. V prvem nizu je Pintarjeva po izenačenem začetku povedla z 8:5 in prednosti ni več izpustila iz rok.
Še najbolj se ji je Italijanka približala v drugem, pa čeprav je Pintarjeva vodila že z 10:6. A nekaj napak Pintarjeve je tekmico pripeljalo do izenačenja, toda po minuti odmora njenega trenerja je z 12:10 Pintarjeva hitro potrdila, kdo je boljši. Tretji niz je bil
ekspresen: Italijanka je ostala pri vsega treh osvojenih točkah in Pintarjeva je lahko le nekaj trenutkov potem, ko je Qianova dobila zlato, pomahala gledalcem kot dobitnica brona. Pravzaprav kakšne posebne evforije niti ni pokazala in šele objem trenerja Gorazda Vecka je dal vedeti, da je vendarle dobila medaljo na največjem tekmovanju za športnike invalide.

“Veliko težje je ostati na vrhu kot tja priti. Toda biti med prvimi tremi na olimpijskih igrah je izjemen dosežek zame in vse tiste, ki vedo, koliko truda sem vložila v namizni tenis. Vesela sem, da mi je uspelo, še posebej po težkem žrebu in porazu v polfinalu. Vedela sem, da tekmo za tretje mesto lahko dobim. Bila sem vesela, ampak zadnji niz ni bil ne vem kako napet, tako da se mi ni ravno kamen odvalil od srca. Skoncentrirana sem bila na tisto točko in veselje je nato šele prišlo za mano,” je dejala Pintarjeva. O tem, koliko ji pomeni bron iz Pekinga v primerjavi z zlatom iz Aten, pa je menila: “Ve se, kdo so bile moje glavne nasprotnice.
Kanova, ki je bila druga in Kitajka, s katero sem izgubila v polfinalu. Na koncu smo bile me tudi dobitnice medalj. Tudi v skupini so bili težki dvoboji in lahko bi se zgodilo, da bi se poslovila že pred polfinalom.”
Včasih si športniki za motivacijo izberejo kakšno nenavadno stavo, Pintarjeva pa se je temu tokrat odpovedala: “Lase imam že pobarvane, tako da to ne pride v poštev. Za kaj drugega nisem upala staviti, ampak mogoče bo pa na zabavi za medaljo še padla kakšna stava.”

Trener Gorazd Vecko je obžaloval, da je žreb Pintarjevi namenil močno Kitajko, nato pa poudaril, da ima bron zlat lesk. “Z Italijanko smo se srečali že mnogokrat in Mateje ni še nikoli premagala. Psihično je bila Mateja v prednosti, toda paraolimpijske igre so le na štiri leta in vsaka partija je svoj finale. Mateja je odigrala, kot sem ji naročil. Moram pa poudariti, da je za nas medalja v Pekingu, na Kitajskem, ki je domovina namiznega tenisa, vredna toliko kot zlato. Bilo je malo smole z žrebom, če bi v polfinalu dobila Italijanko, bi lahko povsem sproščeno igrala v finalu. A smo zelo zadovoljni, bronasta medalja je tu in po to smo prišli v Peking,” je po osvojeni medalji dejal Vecko.

Pintarjevo v nadaljevanju namiznoteniškega sporeda paraolimpijskih iger čaka še nastop med dvojicami skupaj z Andrejo Dolinar.

Print Friendly, PDF & Email