Peking, 11. septembra (STA) – Atlet Jože Flere je zaznamoval peti tekmovalni dan paraolimpijskih iger v Pekingu. Osvojil je tretjo slovensko medaljo v kitajski prestolnici, za srebro v metu diska pa je dosegel tudi nov svetovni rekord v svoji kategoriji.

Podobno kot Tatjana Majcen Ljubič je moral na paraolimpijskih igrah tudi Jože Flere nastopiti v združeni konkurenci dveh kategorij. Poleg njegove F51 so v metu diska tekmovali tudi športniki kategorije F32.

Začetek za slovenskega tekmovalca ni bil najbolj spodbuden, saj je bil prvi met neveljaven. Nato je disk vrgel 9,52 metra, kar je preračunano v točke obeh kategorij pomenilo 971 točk. Tretji met pa je bil nato tisti pravi. Disk je poletel skoraj do enajstih metrov, Fleretu so namerili 10,99 metra. S 1119 točkami je postavil tudi svetovni rekord za svojo kategorijo in Tunizijec Mourad Idoudi, ki je klasificiran v nižji kategoriji F32, je prav tako za vodstvo moral izboljšati stari svetovni rekord. Orodje je vrgel 19,72 metra, kar je pomenilo 1132 točk in prvo mesto. To sta bila za oba atleta tudi najboljša meta, saj v preostalih treh poskusih nista več popravila svojih dosežkov. V finalu osmerice najboljših se je slovenski predstavnik s četrtim metom sicer še enkrat povsem približal svojemu najboljšemu dosežku (10,93 m), po neveljavnem petem pa je v šesti seriji vrgel še 10,62 metra.

Do zlata mu je tako zmanjkalo nekaj centimetrov – vreči bi moral 11,12 metra -, zato pa je zanesljivo ubranil svojo srebrno medaljo. Tretji Čeh Martin Zvolanek je najdlje vrgel 10,78 metra, kar je sicer njegov letošnji najboljši izid, vendar pa na drugo stopničko ni mogel napredovati. Za las je brez medalje ostal Alžirec Karim Betina, za Čehom je zaostal le pet točk. Flere se je tako lahko veselil srebrne medalje na paraolimpijskih igrah, svojega daleč največjega uspeha v štiriletni športni karieri.

“Občutki so zelo dobri. Presrečen sem. Konkurenca na paraolimpijskih igrah je zelo močna. Vemo, da je že priti na olimpijske igre težko. V svoji skupini sem postavil nov svetovni rekord in dosegel drugo mesto na paraolimpijskih igrah. Lahko sem več kot zadovoljen. Precej tekmecev je bilo novih in jih še nisem poznal, niti nisem poznal njihovih rezultatov,”
je po tekmi na stadionu Ptičje gnezdo dejal Flere. Uspeha pred igrami ni na glas napovedoval, želja pa je bila velika: “Potihem sem naskakoval medaljo. Ampak želje so eno, meti pa drugo. Ves trud je zdaj poplačan in ni besed, s katerimi bi to lahko opisal. Malenkost mi je zmanjkalo v skupnem seštevku združenih skupin.” V njegovi kategoriji atleti ne morejo dobro prijeti diska, zato pri metanju uporabljajo tudi pripomočke, podobne rokometni smoli.

Flere pa je že pred svojim nastopom v Pekingu moral še na dodatno testiranje, saj so se želeli klasifikatorji prepričati, ali res sodi v to kategorijo. “Mislim, da ne more priti do kakšnega protesta, a možno seveda je. Jaz ne skrivam ničesar, ne bojim se klasifikatorjev, pregledali so me na stadionu in pri metih. V športu pa je tako, da si mogoče komu napoti, če si v ospredju,” je menil Flere o morebitnih protestih in razvrščanju v prave kategorije na igrah.

Flere se je z atletiko začel ukvarjati pred štirimi leti po rehabilitaciji po poškodbi. Za šport invalidov ga je navdušil Janez Hudej, predsednik društva paraplegikov jugozahodne Štajerske in tudi nekdanji paraolimpijec. “V športu invalidov sem se našel v disku. To je disciplina, ki mi ustreza. Vloženega je bilo veliko truda, zdaj pa se je vse ‘poklopilo’. Že prejšnje leto sem naskakoval svetovni rekord, ki sem ga že tudi dosegel, a ne na takšni tekmi, da bi ga priznali.” Zanimivo je, da so igre v Pekingu prvo veliko športno tekmovanje za 40-letnika iz Nazarij, doslej je največje uspehe dosegal na mednarodnih odprtih prvenstvih. V Pekingu pa je izpostavil tudi izjemno vzdušje na atletskem stadionu, kjer številni gledalci dajo dodatno spodbudo in moč športnikom.

Print Friendly, PDF & Email