Peking, 11. septembra (STA) – Peti tekmovalni dan je na paraolimpijskih igrah v Pekingu slovenski ekipi prinesel velik uspeh na atletskem stadionu Ptičje gnezdo, uspešni pa so bili tudi golbalisti. V peti tekmi predtekmovanja so dosegli še peto zmago, strelca Franc Pinter in Damjan Pavlin pa sta ostala brez finalnih nastopov.

Golbalska reprezentanca je predtekmovanje končala s prijetnim presenečenjem. V zadnjem, petem nastopu so se Slovenci pomerili z ekipo svetovnih prvakov iz Litve. Obe moštvi sta imeli po štirih krogih popoln izkupiček štirih zmag, tako da je njun medsebojni obračun odločal o prvem in drugem mestu v skupini. Obe ekipi sta si želeli zmage, saj bi se na tak način izognili domači reprezentanci Kitajske v polfinalu.

Toda začetek ni bil najboljši. Litva je povedla s 3:1, s tem izidom se je končal tudi prvi polčas. Selektor Anton Marton je tekmece presenetil s postavo, saj je na klopi pustil najboljšega strelca Ivana Vinklerja, na igrišče pa že od prve minute poslal Mateja Ledineka. Odločitev je bila prava, saj je Ledinek Slovenijo vrnil “med žive”. Še pet minut pred koncem je imela namreč Litva trdno vodstvo s 6:3, toda po slovenski minuti odmora je Ledinek z močnimi meti z levico v naslednjih treh minutah trikrat spravil žogo v mrežo Litve. Izid je bil izenačen, na veliko veselje Slovencev pa je v zadnjem napadu Dejan Pirc dosegel zmagoviti gol, na semaforju je bilo takrat do konca tekme le še 1,6 sekunde.

“Začel sem brez Vinklerja, ker sem ga nameraval spočiti za četrtfinale.
Toda vedel sem, da se bo ‘tamalim’ enkrat odprlo. In Mateju se je, dal je toliko golov z levo roko, da je joj. Če imamo obrambo, smo dobri. Lažje je loviti izid kot ga držati, a fantje so mladi in polni kondicije. Veliko vlogo ima kondicija, Litva je vseh pet tekem igrala s prvo postavo in pregorela. Fantje so igrali maksimalno,” je bil zadovoljen Marton, vesel pa je bil tudi junak tekme Ledinek: “Zgubljali smo že s 3:6. A smo igrali obrambo kot je treba, nato pa zadeli. Na tej tekmi smo Vikija spočili in sem zaigral jaz. Bil sem zelo motiviran in mislim, da sem priložnost dobro izkoristil. Jutri pa moramo igrati še bolje.” V četrtfinalu bo slovenski nasprotnik v petek že ob 9.00 po lokalnem času ekipa ZDA.

Na strelišču sta Damjan Pavlin in Franc Pinter ostala brez finalnih nastopov. Dobitnik pekinškega brona Pinter je nastopil z zračno puško leže, ki ni njegova močnejša disciplina, ter končal na 22. mestu.
Dosegel je 596 krogov. V finalu je Britanec Matt Skhelon za pol kroga premagal Kitajca Zhanga Cuipinga; oba sta po rednem delu s 600 krogi izenačila paraolimpijski rekord. Tretji je bil Korejec Jong Sim Yae. V Pavlinovi disciplini z zračno puško stoje je bil slovenski strelec prav tako s 596 zadetimi krogi prekratek za finale najboljše osmerice, njegov dosežek je bil dovolj za 12. mesto. Paraolimpijski zmagovalec je postal Korejec Seok Ji Lee, srebro je osvojil Francoz Raphael Voltz, bron pa Novozelandec Michael Johnson.

Print Friendly, PDF & Email