Peking, 12. septembra (STA) – Šesti tekmovalni dan paraolimpijskih iger v Pekingu slovenskim športnikom ni prinesel veliko uspeha. Izgubili sta tudi obe ekipi v moštvenih športih z žogo; golbalisti so se s porazom v četrtfinalu poslovili od medalje, odbojkarice pa bodo po izgubljenem polfinalu igrale za bron.

Odbojkarice so pred težkim polfinalnim dvobojem s Kitajsko doživele še en udarec. V Sloveniji je umrla Anastasia Ljutić, članica ekipe, ki bi morala tudi odpotovati v Peking, a je zaradi poslabšanja njene bolezni pred igrami ekipa v sedeči odbojki na Kitajsko nato prišla le z 11 igralkami.

Favorizirane Kitajke so pred polno dvorano svojih navijačev upravičile status favoritinj. V prvem nizu je bil izid izenačen do 7:7, nato je Kitajkam s serijo sedmih točk prvič uspelo pobegniti, a se Slovenke niso predale. Med 12. in 18. točko je bil izid tesen, za točko pa so Slovenke nazadnje zaostajale pri 21:20. Kitajke so prvi niz dobile s 25:21. V nadaljevanju so bile domače igralke premočne. Predvsem Sheng Yuhong je bila neustavljiva in je z 21 točkami prispevala levji delež h kitajskemu uspehu. Slovenke so naredile preveč napak in drugi niz se je končal s 25:12. Bolje je bilo nato v tretjem nizu, čeprav so gostiteljice začele silovito. A pod vodstvom Anite Goltnik Urnaut in Saše Kotnik so Slovenke držale ravnotežje do 16. točke. Nato je spet sledila serija Kitajk in vodstvo 21:18 ter 23:18, česar Slovenke niso več mogle obrniti.

“Vzroka za poraz ni treba iskati, Kitajska je trenutno za moje pojme daleč najmočnejša ekipa. Sredi tako polne dvorane pričakovati več kot dober odpor, ki smo ga dali kljub vsem težavam… Dekleta lahko samo pohvalim. Mogoče bi bilo dobiti kakšen niz, toda Kitajke imajo preveč dobro in izenačeno ekipo. Mislim, da jim bo tudi v finalu kdo odvzel niz.
Seveda pa bi se drugače pogovarjali, če ne bi imeli tiste igralke s številko 12 (Sheng Yuhong, op. p.), ki je izvenserijska odbojkarica in vse odloča,” je trener ekipe Adolf Urnaut ocenil nastop svojih odbojkaric.

Slovenke se bodo v malem finalu za bron v nedeljo ob 16. uri borile z Nizozemsko, s katero so v predtekmovanju izgubile. Nizozemke so v drugem polfinalu klonile proti ekipi ZDA z 2:3.

Že dopoldne pa se je zalomilo reprezentanci v golbalu. Potem ko so v predtekmovanju Slovenci dobili vseh pet tekem in osvojili prvo mesto v svoji skupini, so v četrtfinalu za tekmece dobili Američane. Že v prvi minuti so Američani favoriziranim slovenskim tekmecem pripravili šok s prvim zadetkom. Igra Slovenije ni stekla, v napadu so žoge po vrsti zadevale ameriške igralce, v obrambi pa jih je najprej rešila vratnica, v sedmi minuti pa je bilo že 0:2. Za nekaj upanja je z zadetkom za znižanje poskrbel Ivan Vinkler dve minuti pred koncem polčasa. Nadaljevanje je že v 12. minuti postreglo z izenačenjem Dejana Pirca, vendar so Slovenci takoj spet prejeli zadetek. Za nameček je sledila še napaka in kazenski strel, ki ga je moštvo ZDA izkoristilo. Takrat je bila Slovenija že v precejšnjih težavah, selektor Anton Marton je poskusil z menjavami, namesto Pirca in Vinklerja je v igro občasno poslal Mateja Ledineka, toda do konca je ostalo pri zaostanku dveh golov in sanje o morebitni olimpijski kolajni so se razblinile že na prvi stopnički odločilnega dela tekmovanja.

“Drugi krog se igra na obrambo. Američani so igrali maksimalno, nam pa met ni stekel. Dobili smo neumna gola, naredili dva ‘penala’ in izgubili tekmo. Začel sem z Vinklerjem, ker ima močnejši met. Ampak ni šlo.
Poskusili smo vse, toda žoga ni šla noter. Pa še jutranja ura je, to je ob treh zjutraj po našem času. A to ni izgovor, nismo dali gola in smo izgubili,” je nastop ocenil selektor Anton Marton. Vinkler je bil po predčasnem slovesu od boja za medalje razočaran in je tudi napovedal, da verjetno ne bo vztrajal do naslednjih iger: “Moramo se zbrati za jutri, ko bo pomembna tekma, da se vsaj uvrstimo na svetovno prvenstvo. Imeli smo slab dan in nismo zadeli, kar bi morali. ZDA so nas presenetile s prvo trojko, poleg tega pa nismo igrali raznovrstno, kot znamo. Pričakoval sem več.”

Sloveniji je tako ostal boj za mesta od 5 do 8; prvi tekmec bo v soboto Danska. Za kolajne se bodo v polfinalu poleg ZDA borile Švedska, ki je Dansko premagala prav tako s 4:2, Kitajska, ki je bila tesno s 7:6 boljša od Finske, ter Litva, ki je z 10:0 odpravila Kanado.

Print Friendly, PDF & Email