Peking, 12. septembra (STA) – Plavalec Dejan Fabčič je na paraolimpijskih igrah v Pekingu s šestim mestom na 100 metrov prsno dosegel najboljšo današnjo slovensko uvrstitev. Kolesar David Kuster je bil enajsti v kronometru, atlet Henrik Plank 13. v suvanju krogle, strelec Franc Pinter pa je svoje nastope na Kitajskem končal z 29. mestom.

Za najboljši dosežek današnjega dne v Pekingu je poskrbel plavalec Dejan Fabčič. Nastopil je na 100 metrov prsno v kategoriji SB6, eni od dveh svojih najmočnejših disciplin. Že v dopoldanskem predtekmovanju je s časom 1:35,73 za poldrugo sekundo popravil osebni rekord ter se s petim časom zanesljivo uvrstil v večerni finale v Vodni kocki. Tokrat je odplaval 1:36,21, kar je bilo dovolj za šesto mesto. Zmagal je Rus Aleksej Fomenkov, ki je z 1:27,22 postavil paraolimpijski rekord, drugi je bil prvak iz Aten Britanec Gareth Duke, tretji pa njegov rojak Matt Whorwood.

“Čas v finalu je slabši za nekaj stotink kot v predtekmovanju. A sem zelo zadovoljen, plavati pred takšnim občinstvom v finalu je super nagrada za delo. Na SP sem bil prav tako že šesti, ampak to je zanesljivo večje tekmovanje, tako da je to moj največji uspeh v karieri,” je dejal Fabčič, ki je z dvema finalnima nastopoma povsem izpolnil svoja pričakovanja v Pekingu: “Na 100 hrbtno sem pregorel v želji, saj je bila tam tudi možnost za medaljo. Šel sem na ‘ful’ in me je pobralo, tako da sem bil na koncu osmi. Tukaj pa sem lahko šel sproščeno, vedel sem, da nimam možnosti za medaljo in cilj je bil samo priti v finale. Pred Pekingom sem si zadal cilj en finale, danes je bil že drugi, tako da sem super zadovoljen.”

Kolesar David Kuster je opravil tretji nastop v Pekingu, čaka ga le še cestna dirka. Na današnjem kronometru na 24-kilometrski progi, kjer so med OI tekmovali triatlonci, je Kuster v veliki vročini v svoji kategoriji LC2 pristal na 11. mestu, za zmagovalcem Čehom Jirijem Ježkom je zaostal 9:17 minute.

“Kar se tiče uvrstitev na dirkališču, sem zadovoljen, to je približno to, kar sva načrtovala. Danes pa je imel nekakšno črno luknjo, saj je za dve minuti zaostal za rezultatom, ki sva ga pričakovala,” je trener Anton Kunaver ocenil predzadnji Kusterjev nastop.

Strelski nastopi so se v Pekingu končali. Zadnji od dveh slovenskih predstavnikov je bil v konkurenci bronasti Franc Pinter, za katerega pa sta bila zadnja dva nastopa v njegovih slabših disciplinah. Peking 2008 je končal s puško proste izbire leže, kjer je v kvalifikacijah dosegel 579 krogov in s tem 29. mesto. V finalu je zlato pripadlo Švedu Jonasu Jacobssonu, srebro in bron pa Kitajcema Zhang Cuipingu in Dong Chau.

Na atletskem stadionu Ptičje gnezdo je dan po uspehu Jožeta Flereta, ki je v metu diska osvojil srebro, tekmoval Henrik Plank. V kategoriji
F33/34/52 je nastopil v suvanju krogle. V svoji kvalifikacijski skupini je dosegel osmo daljavo, z najboljšim metom 8,09 metra oziroma 883 točkami pa je ostal brez finala. Skupno je tekmovanje končal na 13. mestu. Zlato je osvojil Alžirec Kamel Kardjena z 11,54 metra (1109 točk), kar je nov svetovni rekord v tej kategoriji.

Print Friendly, PDF & Email