Peking, 16. septembra (STA) – Iskrice s paraolimpijskih iger.

ŠE MALO, PA BO KONEC – V zadnjih dneh paraolimpijskih iger v Pekingu je že vse v znamenju skorajšnjega konca in slovesa ter predaje iger naslednjemu prireditelju Londonu. Na atletskem stadionu bodo morali po torkovih tekmah delavci pošteno poprijeti, da bodo prizorišče v enem dnevu iz športnega spremenili v tistega za slovesnost ob zaprtju. Že dva dni pred koncem pa so prireditelji skoraj naskrivaj pozno ponoči izvedli generalko za spektakel. Le redki, ki so bili ob pravem času na pravem mestu, so lahko videli dolge kolone avtobusov, ki so proti Ptičjemu gnezdu vozili mlade umetnike in njihove pisane kostume.

MEDALJE, MEDALJE – Tudi na paraolimpijskih igrah je pomembno, kdo je osvojil medalje in koliko jih je osvojil. Kitajci so prepričljivo na prvem mestu po predzadnjem tekmovalnem dnevu. Imajo že 186 medalj, od tega kar
79 zlatih. Za drugo in tretje mesto se bosta kot kaže do konca iger trdo borili Velika Britanija in ZDA, za zdaj bolje kaže Britancem, ki vodijo s
96 medaljami proti 91. Slovensko srebro in dva brona na lestvici držav, ki so dobile kolajne v Pekingu, zadošča za 59. mesto, z vsaj eno medaljo se lahko pohvali 76 držav. Na paraolimpijskih igrah sicer kljub manjšemu številu športov podelijo več kompletov medalj kot na OI, saj v vseh panogah tekmovalci nastopajo v več kategorijah, glede na stopnjo invalidnosti.

KONČNA “FEŠTA” SLOVENCEV – Potem ko so na tekmovališčih nastope končali že v ponedeljek, se bodo Slovenci v Pekingu danes zvečer še s končnim “žurom” poslovili od Pekinga 2008. Prizorišče bo že znana začasna slovenska hiša v gostišču v bližini paraolimpijske vasi. V uradnem delu programa bodo v slovenskem taboru verjetno tudi razkrili ime športnice ali športnika, ki bo slovensko zastavo v sredo zvečer ponesel na slovesnost ob zaprtju iger na stadionu Ptičje gnezdo.

TRGOVINA PO KITAJSKO – Čeprav je Kitajska uradno komunistična država, pa tega vsaj v Pekingu oziroma v tistih delih, ki jih tujci lahko vidijo kot turisti, ni opaziti. Prestolnica Kitajske ima povsem zahodnjaški videz, vsi prebivalci imajo mobilne telefone in fotoaparate, na cestah je nepopisna gneča avtomobilov, tudi zaradi vozil višjega cenovnega razreda, kupiti je mogoče vse, od ponaredkov za nekaj evrov do blagovnih znamk s cenami kot v Evropi. A kakšna malenkost še spomni na stare čase. Tako so v osrednjem novinarskem središču nekateri prav debelo pogledali, ko so v trgovini s spominki iskali maskoto iger, kravico Fu Niu Lele. Na policah je bilo živalic za poln hlevček, kupiti pa jih ni bilo mogoče. Zakaj?
Prijazna prodajalka je pojasnila, da imajo določeno dnevno kvoto pri prodaji spominkov in tisti dan so predvideno število maskot pač že prodali. In dodala še nasvet: pridite jutri zjutraj, čim prej, ali pa zadnji dan iger, mogoče bo kakšna ostala …

NASVIDENJE V LONDONU 2012 – Prireditelji naslednjih paraolimpijskih iger v Londonu se bodo danes uradno predstavili. Na novinarski konferenci bo podrobnosti o igrah čez štiri leta razkril nekdanji tekaški šampion in zdaj vodja organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger v Londonu Sebastian Coe. Britanci se hvalijo, da bodo njihove paraolimpijske igre najbolj prijazne doslej za športnike invalide, z najbolje urejenimi in prilagojenimi dostopi ter nasploh invalidom prijazno ureditvijo, ki bo britanski prestolnici v ponos tudi po končanih igrah.

Print Friendly, PDF & Email