Ljubljana, 19. septembra (STA) – Slovenska paraolimpijska reprezentanca, ki je uspešno nastopala na letošnjih igrah na Kitajskem, se je danes vrnila v domovino. Slovenci so se iz Pekinga vrnili s tremi medaljami in kopico odličnih uvrstitev. Na brniškem letališču se je ob prihodu reprezentance zbralo precej navijačev in prijateljev športnikov. Še posebej so bili v središču pozornosti trije dobitniki slovenskih medalj: strelec Franc Pinter, namiznoteniška igralka Mateja Pintar in atlet Jože Flere. Prva sta osvojila bronasti medalji, Flere pa je bil s srebrom najboljši Slovenec v Pekingu.

“Upam, da bom čim prej prišla do vseh domačih. Vesela sem, da sem doma, čeprav so bile igre in rezultati zame super. Vračam se s pozitivnimi vtisi,” na novinarski konferenci na ljubljanskem letališču dejala Pintarjeva. Flere je že na prvem nastopu na igrah posegel po medalji:  “Občutka, ko prideš na stadion, se ne da opisati, to je treba doživeti. Vse skupaj se je zelo dobro izteklo, v svoji skupini sem potrdil svetovni rekord. Vse, olimpijska vas, prijaznost Kitajcev, vse to je težko opisati.”

Zadovoljen sem z vsem, kar se je dogajalo, vse življenje se bom tega spominjal.” Pravi veteran pa je Pinter, ki se je iz Pekinga vrnil že s svojo četrto paraolimpijsko medaljo: “Vesel sem te bronaste medalje, kot da je zlata. Še posebej zaradi težke poškodbe pred nekaj meseci. Moram pohvaliti ekipo, vsi so me podpirali, vzdušje je bilo enkratno in takšnih paraolimpijskih iger še ni bilo.”

Ob vrnitvi je dogajanje v Pekingu povzel tudi predsednik Zveze za šport invalidov – Paraolimpijskega komiteja Emil Muri. “Igre so delovale impresivno, stadioni in dvorane so bili polni. Še posebno pa nas veseli, da so naši športniki osvojili medalje in s tem še enkrat pokazali, da se z nobenih igre ne vračajo brez njih. Vsem čestitam za dosežke, še posebej pa tistim, ki so se v močni konkurenci športnikov iz več kot 140 držav uvrstili na vrh.”

Najuspešnejšim športnikom invalidom in njihovim trenerjem je ob vrnitvi čestital in podelil priznanja tudi minister za šolstvo in šport Milan Zver: “V tem času, ko vas ni bilo, smo podpisali pismo o nameri, da bomo zgradili športni center za vaše potrebe. Tem priznanjem pa sledijo tudi nagrade, enake kot za ostale športnike, ki so dobili medalje na OI. Velik poudarek je, da smo vam zagotovili enak status kot ostalim športnikom. Želim vam velik uspehov še naprej.”

Poleg treh dobitnikov medalj je bilo v slovenski ekipi v Pekingu še 27 aktivnih udeleženk in udeležencev, nastopili so v sedmih športnih panogah: namiznoteniški igralci Jolanda Belavič, Andreja Dolinar, Ivan Lisac in Bojan Lukežič, atleti Tatjana Majcen Ljubič, Tanja Cerkvenik, Henrik Plank in Jože Flere, strelec Damjan Pavlin, plavalec Dejan Fabčič in kolesar David Kuster, ter člani dveh ekipnih športov, sedeče odbojke pri ženskah in golbala pri moških: Marinka Cencelj, Anita Goltnik Urnaut, Danica Gošnak, Emilie Gradišek, Bogomira Jakin, Ana Justin, Saša Kotnik, Boža Kovačič, Suzana Ocepek, Alenka Šart in Štefka Tomič ter Gorazd Dolanc, Matej Ledinek, Dejan Pirc, Simon Podobnikar, Ivan Vinkler in Boštjan Vogrinčič.

Print Friendly, PDF & Email