Logatec, 09. decembra (STA) – Najboljši slovenski športniki invalidi v letu 2008, ki jih je s priznanji na današnji slavnostni podelitvi v Logatcu nagradila Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK), so namiznoteniška igralka Mateja Pintar in atlet Jože Flere med posamezniki ter moška košarkarska reprezentanca gluhih in ženska ekipa v sedeči odbojki.

Slovenski športniki invalidi so letos sodelovali na številnih mednarodnih tekmovanjih, svetovnih in evropskih prvenstvih, vrhunec leta 2008 pa so bile paraolimpijske igre v Pekingu. Igre na Kitajskem so bile za Slovenijo pete, odkar od leta 1992 nastopa kot samostojna država. Še z nobenih se slovenski športniki niso vrnili brez medalje, tradicijo pa so nadaljevali tudi na Kitajskem. Ena srebrna in dve bronasti medalji ter še nekaj vrhunskih uvrstitev tik pod vrhom so letošnji izkupiček na največjem svetovnem tekmovanju za športnike invalide.

“Naši športniki so letos dosegli deset medalj in še veliko odličnih dosežkov. Zahvala pa gre tudi vsem trenerjem, spremljevalcem in prostovoljcem. V paraolimpijskem letu je tudi država naredila velik korak k izenačitvi paraolimpijskih in olimpijskih športnikov. Tudi v letu 2009 pa nas čakajo pomembna tekmovanja, največji bosta igre specialne olimpijade in olimpijske igre gluhih,” je dejal predsednik ZŠIS-POK Emil Muri.

Tako ne preseneča, da sta tudi športnika leta med invalidi udeleženca iger. Namiznoteniška igralka Mateja Pintar je takšnih priznanj že navajena, saj je bila najboljša športnica že v letih 2004, 2005 in 2006. Letošnje priznanje za športnico leta ji je prinesla bronasta medalja na Kitajskem v konkurenci posameznic; Pintarjeva je leta 2004 v Atenah osvojila zlato, tokrat pa so ji pot prav na vrh preprečile motivirane kitajske igralke. Prvo takšno priznanje pa je v moški konkurenci dobil Jože Flere. Na paraolimpijskih igrah je posegel po srebru v metu diska, kar je bil zanj doslej največji dosežek v karieri. “V Sloveniji sem samo zaradi tega dogodka, jutri že letim nazaj v Luksemburg. Vesela sem, da sem tukaj, še posebej, ker sem bila izbrana za najboljšo športnico. Veselim se tega večera, tudi zato, ker bom spet videla večino tistih, s katerimi smo preživeli tri tedne v Pekingu,” je po četrti nagradi za športnico leta dejala Pintarjeva, ki je v zadnjem času športne obveznosti premaknila na stranski tir, prednost pa dala študiju in praksi v Luksemburgu. “Priznanje je zame dokaz, da sem vložil ogromno truda. Izbran sem bil na podlagi rezultatov, ki so me potrdili kot najboljšega.
Prepoznavnost je zdaj občutno večja, ta šport je bil prej manj znan, vse skupaj je zdaj precej drugače,” pa je ob svojem prvem naslovu športnika leta dejal Flere.

Poleg obeh dobitnikov prestižnih priznanj so v ZŠIS-POK imeli v širši konkurenci še nekaj športnic in športnikov, ki so se odlikovali z vidnimi uvrstitvami na mednarodnih tekmah. Pri ženskah še Alojzijo Meglič, ki je na evropskem prvenstvu v smučanju za gluhe osvojila peto mesto v slalomu in osmo v kombinaciji, Marijo Fras, ki je na evropskem prvenstvu v kegljanju za slepe in slabovidne osvojila tretje mesto v razredu B3, Jano Führer, ki je na evropskem prvenstvu v showdownu končala na tretjem mestu, Tatjano Majcen-Ljubič, ki je na paraolimpijskih igrah osvojila peto mesto v suvanju krogle, in Tanjo Cerkvenik, ki je bila na paraolimpijskih igrah peta v metu kopja. Pri moških pa je širši seznam kandidatov obsegal še Saša Lukića, kapetana košarkarske reprezentance gluhih, ki so ga na EP izbrali v najboljšo peterko, bil pa je tudi najboljši strelec, Ivana Vinklerja, najboljšega strelca na EP v golbalu skupine B, Mirka Rusa, prvaka v razredu B3 na EP v kegljanju za slepe in slabovidne, Rudolfa Centriha, ki je na svetovnem prvenstvu v lovu rib s plovcem osvojil 11. mesto, Aleksandra Saba, ki je na evropskem prvenstvu v showdownu osvojil drugo mesto, Franca Pinterja, ki je na paraolimpijskih igrah osvojil tretje mesto z zračno puško stoje in četrto z MK puško v trojnem položaju, Damjana Pavlina, ki je prav tako na paraolimpijskih igrah z zračno puško leže osvojil peto mesto, Dejana Fabčiča, ki je na paraolimpijskih igrah osvojil osmo mesto na 100 m hrbtno v skupini S7 in šesto na 100 m prsno (SB6) ter Mitjo Žalarja, ki je na evropskem prvenstvu v razredu B3 osvojil četrto mesto.

V ekipni konkurenci so letos v krovni organizaciji športnikov invalidov podelili dve priznanji, posebej v moški in ženski konkurenci. Pri ženskah so si ga prislužile Anita Goltnik Urnaut, Marinka Cencelj, Danica Gošnak, Bogomira Jakin, Saša Kotnik, Boža Kovačič, Suzana Ocepek, Alenka Šart, Štefka Tomič, Emilie Gradišek, članice ekipe v sedeči odbojki, za četrto mesto v Pekingu in drugo mesto na svetovnem pokalu v Egiptu. V konkurenci je bila še ekipa v namiznem tenisu Andreja Dolinar/Mateja Pintar, ki je v moštveni konkurenci na paraolimpijskih igrah osvojila peto mesto.

Pri moških pa je najboljša košarkarska reprezentanca gluhih v postavi Saša Lukić, Miha Jakofčič, Domen Starc, Damjan Šebjan, Nejc Drekonja, Aleksandar Perić, Matija Makuc, Miha Fabijan, Petar Ranković, Miha Zupan, Roman Krajačić in Jan Orešnik, ki je na osvojila drugo mesto na EP v Bambergu. V ožjem izboru za nagrado so bile še ekipa športnih ribičev za četrto mesto na EP v Potsdamu, mešana ekipa v showdownu za osmo mesto na EP, namiznoteniška ekipa v razredu 3 v Pekingu, golbalska reprezentanca slepih slepih in slabovidnih v sestavi Dejan Pirc, Ivan Vinkler, Boštjan Vogrinčič, Gorazd Dolanc, Matej Ledinek, Simon Podobnikar, ki je na EP skupine B v Pajulahtiju osvojila prvo mesto, na paraolimpijskih igrah pa osmo, šahovska reprezentanca slepih, ki je na šahovski olimpijadi v Heraklionu osvojila 13. mesto ter košarkarska reprezentanca na vozičkih, osma na EP skupine B v Nottwilu.

Poleg glavnih nagrad za najboljše športnike v letu 2008 je ZŠIS-POK podelila še tradicionalne znake za dosežke na tekmovanjih; bronaste za medalje na evropskih, srebrne za medalje na svetovnih prvenstvih ter zlate za medalje na paraolimpijskih igrah. Bronaste znake so podelili Mirku Rusu, Mariji Fras ter njeni trenerki Silvi Razlag in pomočnici Andreji Razlag, košarkarski reprezentanci gluhih ter njenemu trenerju in pomočniku Petru Brumnu in Bogdanu Tanasiču, golbalski reprezentanci ter trenerju Antonu Martonu, Jani Führer in Aleksandru Sabu ter trenerju obeh Gregorju Habjanu. Srebrne znake so prejeli ženska reprezentanca v sedeči odbojki in trener Adolfa Urnaut ter pomočnika Gašper Ribič in Peter Ozmec. Zlati znaki pa so pripadli Jožetu Fleretu za srebrno medaljo in njegovemu trenerju Sebastjanu Groseku, namiznoteniški igralki Mateji Pintar ter trenerju Gorazdu Vecku in strelcu Francu Pinterju ter trenerki Polonci Sladič. Posebno priznanje pa je dobil še vodja paraolimpijske ekipe v Pekingu Branko Mihorko.

Print Friendly, PDF & Email