Na ZŠIS – POK smo danes gostili novinarsko konferenco. Medijem smo predstavili večje mednarodne projekte, ki jih ima Zveza v načrtu za letošnje leto.

 

 

Največje tekmovanje v mednarodnem okolju so letos zagotovo že 21. poletne igre gluhih, ki bodo med 5. in 15. septembrom na Tajvanu. Predstavnik Zveze gluhih in naglušnih Slovenije g. Tone Petrič je medije nagovoril in podrobneje predstavil projekt.Več…

 

V zadnji fazi priprav je tudi mednarodno prvenstvo v namiznem tenisu za invalide, ki ga organizira prav Zveza za šport invalidov – Paraolimpijski komite. 6. odprto prvenstvo Slovenije – Thermana Laško se bo med 6. in 9. majem odvijalo v športni dvorani Tri lilije v Laškem. Kljub finančni krizi, ki vse bolj prizadeva tudi športno sfero, nam je uspelo v Slovenijo privabiti 269 igralcev iz vsega sveta. Prvenstvo je letos prvič protour (faktor 40 – več točk za osvojena mesta).Več…

 

Zveza ima letos v planu udejstvovanje na mnogih mednarodnih prvenstvih. Podrobnosti si lahko pogledate v koledarju za leto 2009.

 

 

{gallery}slike/090421_novinarska{/gallery}

 

 

Članek STA:

Na OP v namiznem tenisu za invalide v Laškem tudi Mateja Pintar

Ljubljana, 21. aprila (STA) – Laško bo v začetku prihodnjega meseca od 6. do 9. maja prizorišče mednarodnega prvenstva v namiznem tenisu za invalide. Na OP Slovenije – Thermana Laško v šesti izvedbi bo nastopila tudi dobitnica brona s paraolimpijskih iger v Pekingu Mateja Pintar. Pred športniki invalidi so tudi priprave na 21. poletne igre gluhih, ki bodo septembra na Tajvanu.***

Odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu za invalide, ki ga v Laškem pripravlja Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, bo v to majhno turistično mesto ob Savinji znova privabila svetovno namiznoteniško elito. Gre za največji mednarodni turnir na svetu, ki se ga bo udeležilo 278 namiznoteniških igralcev invalidov iz 30 držav.

Slovensko železo v ognju je Pintarjeva, ki bo branila zlato odličje z lanskega prvenstva v posameznih kategorijah. Tudi ekipno se lahko v ženski konkurenci nadejajo lepih uspehov. “Za svoj del se bom potrudila, tudi ekipno bom storila vse, kar je v mojih močeh,” je povedala Pintarjeva, za katero bo nastop v Laškem pomenil zelo pomembno pripravljalno tekmo, zadnjo pred junijskim evropskim prvenstvom.

“Uspehov se nadejamo v ženski ekipi, trenutno najmočnejši v Evropi takoj za največjimi tekmicami iz Srbije. Če bi bilo kaj drugega kot finale Srbija – Slovenija, bi bilo presenečenje,” je bil na novinarski konferenci v Ljubljani na sedežu zveze optimističen trener namiznoteniške ekipe Gorazd Vecko. Lani sta se Slovenija in Srbija srečali že v polfinalu, ko je Pintarjeva v dvojici z Andrejo Dolinar morala priznati premoč srbskima tekmovalkama Borisavi Perić in Nadi Matić. Na koncu pa sta se slovenski igralki veselili brona.

V Laškem bodo nastopili še tekmovalci na vozičkih Bojan Lukežič, Ivan Lisac, Primož Kancler, Ljubiša Gajič, Davorin Dervarič, Andrej Žnidar in Jolanda Belavič (stoječa).

Omenjeno prvenstvo je še toliko pomembnejše, ker prvič šteje tudi za serijo Protour in je formalno rangirano višje v točkah od drugih turnirjev. Zaradi močne konkurence bo zelo dober pokazatelj forme tekmovalcev in pomembno za normo za svetovno prvenstvo.

Med pomembnejšimi tekmovanji, ki letos čakajo športnike invalide, so 21. poletne igre gluhih, ki se jih je prijelo ime olimpijske igre gluhih ali Deaflympic in ki bodo od 5. do 15. septembra na Tajskem. V 20 olimpijskih disciplinah bo tekmovalo 3800 športnikov iz vsega sveta. Gre sicer za najstarejše igre invalidov, prvič pa se športniki invalidi pomerili leta 1924 v Parizu.

Slovenski športniki bodo tekmovali v treh disciplinah v košarki, kolesarstvu in judu.

Košarkarska reprezentanca gluhih Slovenije je eden najuspešnejših športnih kolektivov med športniki invalidi. Do leta 2008 je ekipa osvojila dve srebrni medalji na letnih olimpijskih igrah gluhih, na prejšnjih olimpijskih igrah gluhih leta 2005 v Avstraliji in predzadnjih leta 2001 v Rimu. Pod vodstvom glavnega trenerja Petra Brumna je lani ekipa osvojila srebrno medaljo na zadnjem evropskem prvenstvu za gluhe košarkarje v nemškem Bambergu. O kakovosti ekipe priča tudi naslednje
dejstvo: Miha Zupan uspešno brani barve slovenske košarkarske reprezentance in igra košarko v KK Union Olimpija.

V kolesarstvu bo na Tajvanu slovenske barve branil vsestranski športnik Samo Petrač, nastopila pa bo tudi dvakratna svetovna prvakinja judoistka Eva Zorko (poročena Potočnik), ki trenira v celjskem judo klubu Sankaku pod vodstvom znanega trenerja Marjana Fabjan.

 

am/lr
STA101 2009-04-21/13:16
211316 APR 2009
 

Print Friendly, PDF & Email