Pretekli vikend je v Banja Luki potekal mednarodni turnir v sedeči odbojki, ki so se ga tudi tokrat udeležili slovenski državni prvaki ekipa Paras Danfossa iz Ljubljane. Igralci so bili povabila na turnir še posebej veseli, kajti ОДБОЈКАШКІ КЛУБ ИНВАЛИДА БАЊА ЛУКА je praznoval 10 letnico obstoja in se za to priložnost še posebej potrudil. Trud se je pokazal v izredno močni tekmovalni zasedbi, saj so banjalučani uspeli zbrati kar 10 najboljših ekip iz celotnega balkanskega bazena. Sodelovali so: grški državni prvak Spartakos in viceprvak Triptolemos, srbski prvaki Smeč Beograd, viceprvaki Feniks in  prvaki bosanske lige ekipa Zavidovići, državni prvaki Hrvaške: Hrabri Zagreb, slovenski državni prvaki Paras Danfoss ter najmočnejše ekipe iz Srbske krajine Laktaši, Kneževo in domačini iz Banja Luke.

Trener ekipe Parasa Danfossa Jožef Kovačič je tokrat v Banja Luko odpotoval le s šestimi igralci. Ostali igralci so se namreč po napadu verjetno ”svinjske” gripe bolj kot z odbojko ukvarjali s pitjem čaja, goltanjem zdravil in jamranjem zakaj so morali ostati doma. Kljub pomanjkanju rezervnih igralcev pa je prevejenemu trenerskemu mačku Kovačiču s prebrisano taktiko uspelo presenetiti prav vse. Na podajaške pozicije je postavil Mihorka in Šmuca, za katera so nasprotniki pričakovali, da bosta napadla iz strani. Na korektorski poziciji se je z izredno kvalitetno igro bohotil Kovačič, v diagonali pa mu je suvereno parirala Cencljeva. Drugo stabilno diagonalo sta tvorila odlični server Cvek ter vedno kvalitetna hitra levica Firšta, ki se je za to priložnost preoblekla še v kapetanski čin.

 

V sobotnem razigravanju je ekipo Paras Danfossa pričakala težja od dveh skupin. V prvi tekmi je Paras Danfoss suvereno premagal srbske prvake Smeč iz Beograda. Smeč je tekmo začel z rahlo porogljivim nasmehom na ustih, ki je odražal močan podcenjevalni odnos do slovenskih prvakov. Da stvar ne bo tako lahka, se je ekipa Smeča delno zavedla šele pri izgubljenem prvem setu, popolno razodetje pa je dosegla, ko je izgubila tudi drugi-zadnji set. Boleča izkušnja Smeč-a je naučila ekipo Laktašev, da s Paras Danfossom ni šale. Za turnir so se namreč močno okrepili s slovenskimi starimi znanci igralci iz Doboja. Srbski trener je tekmo vseskozi igral z najmočnešo postavo in si do konca tekme ni privoščil niti ene menjave. Laktašem se je omenjena taktika izplačala, saj so jih slovenski prvaki po izgubljenem prvem setu ujeli v drugem, na rezultatu 24:24, vendar jim je za dokončanje seta zmanjkalo moči. Naslednji na listi za odstrel Paras Danfossa so bili grški sedeči prvaki. Z izredno agresivno in disciplinirano igro, ki ni dopuščala napak, je korektorska dvojka Kovačič –Cencelj rešetala grško obrambo. Firšt je bil neustavljiv preko sredine, Cvek pa je povzročal dodatno izpadanje las grkom z naravnost brutalnimi servisi. Odlično napadalsko igro so omogočile ”risane” žoge obeh podajalcev Mihorka in Šmuca, ki sta svojimi presenetljivmi podajalskimi manevri vlekla za nos grke in napadalcem priskrbela enojni ali nični blok. Grški trener Papanikolaus je lahko le nemočno opazoval odbojkarski masakr, medtem ko se je slovenski trener Kovačič le zvito muzal in si mel roke.

 

 

 

Zadnja tekma sobotnega razigravanja je bila za igralce Paras Danfossa najtežja in hkrati najlepša. Čakali so jih namreč bosanski prvaki ekipa Zavidovići. Zgolj v informacijo povejmo, da je povprečna velikost bosanskih igralcev približno 205cm. Da, prav ste prebrali, njihov najmanjši igralec in lomilec ženskih src podajač Samir je krepko višji od našega najvišjega igralca korektorja Žige, ki kljub vsemu dosega 190cm. Igralci Zavidovićev so sicer stari znanci Paras Danfossa in so si dosedaj prislužili nadimek ”sekvoje” (iz znanih in prej naštetih razlogov). Paras Danfoss je tekmo začel brez strahu. Po nasvetih trenerja Kovačiča sta podajalca s podajami držala svoje napadalce daleč od mreže, ki jo je zasenčila prava stena bosanskega bloka (alias sekvojin drevored). Paras Danfoss je zaradi te taktike uspel držati priključek do nekako 20 točke, potem pa so bili bosanci le premočni. Tudi drugi set se je končal podobno, čeprav je najnižja in edina ženska korektorka Cencljeva na igrišču s svojimi zvitimi udarci in, ne boste verjeli, celo bloki (doseg roke napadalca, ki je bil deležen Marininega bloka, je kar 70 cm višje njenih postavljenih rok), parala moško samozavest Zavidovićev. Kljub porazu Paras Danfossa je bila omenjena tekma soglasno proglašena za najboljšo tekmo sobotnega razigravanja, Cencljeva pa je pridobila srce številnih navijačev.

 

Ekipa ParasDanfossa je v sobotnem razigravanju  ob dveh zmagah in dveh porazih dosegla tretje mesto v skupini. V nedeljskem finalnem dnevu turnirja jo je tako čakal težak boj za 5 mesto z hrvaškimi državnimi prvaki: ekipo Hrabri Zagreb.

 

Kakor že ničkolikokrat v športu se je tudi na derbiju SLO-HR izkazalo, da podcenjevanje nasprotnika nikoli ne obrodi sadov, še posebej če gre za podcenjevanje deklet. Hrvaška ekipa se ni in ni mogla izogniti temu, da ekipe Paras Danfossa ne bi vmestila v kategorijo ” lako čemo”, kar se je seveda izkazalo za njihovo največjo napako.Tekma se je začela z blagim merjenjem moči, v katerem so igralci Paras Danfossa, predvsem po izredno disciplinirani igri v obrambi uspeli poloviti vse hrvaške ”zahrbtne frljoke” (prevod za nevedne odbojkarskega žargona: zahrbtna frljoka je blago udarjena ali podana žoga v prazen prostor ali na prostor, ki se težko brani). Proti koncu prvega živce parajočega seta je ekipa Paras Danfossa le pritisnila na plin. Hrvatom je vsilila svojo čisto igro in seveda zmagala. Drugi set so bolje začeli Hrvati in z dobro igro na mreži povedli. Slovenci so se po dveh dobro tempiranih ”time outih” zbrali in iz zaostanka 17: 23 uspeli izenačiti na 24, za kaj več pa jim je zmanjkalo moči in set so izgubili na razliko. O zmagi je tako odločal ”tie break”. Kar težko je verjeti, da se podcenjevalni odnos hrvaških igralcev kljub izgubljenemu prvemu setu in komaj dobljenem drugem ni zmanjšal, vendar se je zgodilo prav to. No kmalu se je izkazalo, da to ni bila ravno najboljša taktika. Igralci Paras Danfossa so namreč  ”tie break” začeli neustrašno in povedli. Prednost so obdržali do menjave igrišč pri rezultatu 8:7, potem pa Hrvate enostavno ”zgazili”. Ekipa Hrabrih Zagreb, je tako do konca seta dosegla le še eno samcato točko in Paras Danfoss je bil zmagovit z rezultatom 15:8. Veselje slovenskih igralcev je bilo nepopisno in primerljivo le z užaljenim razočaranjem Hrvatov. Evo vam ”lako čemo”.

 

Ekipa Paras Danfossa je tako po težki zmagi proti Hrvatom dosegla odlično 5 mesto in za sabo poleg hrvaških pustila še srbske in grške prvake. Temu izjemnemu rezultatu daje še dodatno težo dejstvo, da je ekipa Paras Danfossa nastopala le s 6 igralci in proti mnogo višjim nasprotnikom. Igralcem, trenerju in menedžerski ekipi ob tem uspehu čestitamo in želimo še čim več podobnih uspehov.

 

AŠ.

Print Friendly, PDF & Email